VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Ioan Valeriu Achiriloaie a reușit, încă din 2016, la un concurs în Chile, să se califice la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), competiție care va avea loc între 9 și 25 februarie. A fost primul sportiv român care a realizat baremul pentru întrecerea asiatică. La marele bal invernal, la schi alpin, România îi va avea pe Achiriloaie (coborâre) și pe Alex Barbu (slalom și slalom uriaș). 

Brașoveanul Achiriloaie, în vârstă de 27 de ani, și-a pus schiurile în picioare la 5 ani, iar de atunci nu le-am dat jos. Nu putea reuși, dacă nu ar fi avut o situație financiară bună în familie: ”Tata a vrut să merg și cu schiurile și să joc tenis, în paralel. Oricum, am ajuns din greșeală la schi! Am făcut Liceul Sportiv din Brașov și n-am fost lăsat să nu termin școala. Tata, care are acum 72 de ani, este un fost profesor universitar, a avut o firmă de import-export, apoi s-a ocupat cu imobiliarele. Iar mama are o firmă de distribuție electrice”. 

90.000 de euro îl costă întreg sezonul

Ca și la tenis, la schi, două discipline scumpe, părinții duc greul investiției. În total, familia Achiriloaie l-a sprijinit pe ”Neluțu” sau John, cum spun prietenii, cu 150-200.000 de euro. ”Din 2013, am început să am sponsori, mă ajută federația. Un sezon de-al meu costă 80-90.000 de euro. Federația îmi asigură sprijin logistic. Îl am mereu cu mine la competiții pe Marcel Frățilă”.

Achiriloaie se pregătește cu echipa Sloveniei și cu cea a Germaniei. ”Concurez în etapele de Cupă Mondială, ca să mă cunosc cu acei oameni. Dacă nu mă știau și le-aș fi solicitat ajutorul din senin, nici nu mă băgau în seamă”, spune sportivul care coboară pe pantele abrupte cu 130-140 km/h. ”În Coreea va fi o pistă ușoară, față de cea de la Kitzbuhel. În Austria, unii concurenți au refuzat să ia startul. E o pistă periculoasă”.

Brașoveanul este unic în lume. ”Lucrez zilnic la schiuri. Când am concurs sau antrenamente, câte 3-4 ore, petrec ca să le curăț, să le dau cu ceară și să le ascut canturile! Mulți sportivi mi-au zis, la concursuri: «De ce te mai chinuiești? Tu așa vrei să faci performanță?» Nimeni nu mai este în situația mea, în schiul mondial. În loc să mă odihnesc în cele 3-4 ore, fac o muncă pe care nu știe nimeni să o facă în România. Este o întreagă știință. Toți schiorii pe care îi vedeți în etapele de Cupă Mondială au un astfel de om în echipa lor”. Dar, asta nu-l descurajează: ”Vreau să arăt că sunt cu un pas în față comparativ cu 2014. Simt că pot fi un exemplu pentru alții”.

A fost ultimul la Kitzbuhel, vrea între primii 30 la JO

Ultima cursă nu a fost prea norocoasă. A terminat ultimul la Kitzbuhel. ”Am avut numărul 59 de concurs. Oficial, sunt pe locul 230 dîn lume. Dar, nu puteam păcăli timpii. La Kitzbuhel, au fost primii cei mai buni din lume. Am evoluat cu injecții. Nu e o scuză, clar că nu-mi place să văd România pe ultimul loc”.

La Olimpiada de Iarnă trage pentru a prinde un loc între primii 40. Are șanse. Spre deosebire de etapele de Cupă Mondială, unde fiecare țară poate înscrie câte 8 sportivi, la JO au voie doar câte 4 de țară: ”Voi avea de înfrunta 50-60 de concurenți”. Accidentările l-au ocolit, nu și durerile. A avut doar dublă hernie de disc, dar încheieturile și genunchii sunt puterea lui. Părinții îndură greu efortul copilului. Au aflat târziu că Neluțu al lor a îndeplinit baremul și s-a calificat la Olimpiadă, neștiind că fiul lor va participa la calificări. ”Dacă ar fi fost după părinți, n-aș fi luat startul”, spune sportivul, care precizează că a ieșit de sub tutela părinților.

Nu și-ar lua Jaguar

Neluțu nu știe ce-s alea fițele. ”Nu mi-aș lua Jaguar sau Ferrari, ca să mă remarc”, este sincer. E un tip popular, respectuos, așa cum sunt mulți din afara fotbalului. Se uită la sportul-rege, ține cu Liverpool și nu este invidios pe reclama de care au parte fotbaliștii. ”Îmi place fotbalul. Mai ales, cel în sală: preiau cu talpa și mă apăr în romb. Și nu îi invidiez pe fotbaliști. Adevărul că și eu mă uit la fotbal. Trebuie să le dăm ce este al lor. Dacă nu s-ar uita atâta lume, n-ar fi atâta publicitate pentru fotbaliști. Dacă lumea s-ar uita mai mult la schi, probabil că altfel ar sta lucrurile și pentru noi”, este realist ardeleanul. Achiriloaie n-are prietenă, dar n-are de gând să se călugărească, deși barba l-ar putea trăda. ”Sunt disponibil”, spune frumușelul de la poalele Tâmpei, care îl are idol pe americanul Bode Miler.

Are 17 perechi de schiuri

Neluțu are în garaj o adevărată avere. ”Am 17 perechi de schirui. O pereche de de schiuri de firmă costă aproximativ 1.000 de euro. Am 3-4 perechi de schiuri pentru proba de coborâre. Dar, noi suntem încă foarte departe. L-am auzit pe unul din delegația Sloveniei spunând: «A, nu ne putem bate noi cu ăia, că au buget de sute de milioane. Noi avem doar 30 de milioane»! Vă dați seama? România are un buget de un milion de euro. Și asta pentru toate disciplinele acestui sport”.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News