Mathieu Flamini nu a fost un nume mare în fotbal, dar a fost cunoscut. A debutat printre profesioniști la Marseille, echipa orașului natal, a devenit jucător important la Arsenal și a continuat ascensiunea la AC Milan, întorcându-se la Arsenal înainte de a-și încheia cariera după două experiențe scurte, la Crystal Palace și Getafe. A cucerit patru trofee în Anglia, a fost campion al Italiei și a jucat o finală de Champions League, în 2006, cu Arsenal.

427

de meciuri a jucat Mathieu Flamini la echipele de club (cele mai multe la Arsenal, 246, și Milan, 123), pentru care a marcat 21 de goluri (13 la Arsenal, 8 la Milan)

În paralel, fotbal la Marseille și Facultatea de Drept

Un mijlocaș defensiv, neobosit, generos în efort pentru colegi. Și, mai presus de orice, inteligent, pe teren și în vestiar. Mereu atent la dezvoltarea lui ca om. Așa a fost văzut la fiecare club. „La Marseille, promovat la seniori, a intrat la Facultatea de Drept. Era unic la Olympique cu dublă misiune. Nu 100% fotbal, ci și școală. La universitate, știind că joacă la OM, atât de iubită în oraș, profesorii au fost de acord să vină la mai puține cursuri. „Chiar și cu o asemenea îngăduință, tot ar fi trebuit să asist la 25 la sută din ore la facultate și am cerut clubului să fie mutate unele antrenamente pentru ca eu să ajung și la cursuri”, a povestit francezul pentru The Athletic. Răspunsul primit: „Mi s-a cerut să aleg”. 

Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Recomandări
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de leptospiroză, o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Părinții acuză o eroare medicală. Cum justifică medicii decesul
Povestea fotbalistului care vrea să salveze planeta. „Am decis să creez o companie care să pună capăt poluării”
Mathieu Flamini. Foto: Profimedia

Băiatul „deștept” din vestiar. „Voiam să învăț și să mă dezvolt”

A preferat fotbalul, renunțând la Drept, însă i-a impresionat pe coechipieri cu mintea sa ageră. Robert Pires, unul dintre liderii lui Arsenal, îl descria astfel: „Un băiat foarte deștept. Observa, analiza. În vestiar, deși era tânăr, se ridica și spunea în special ce nu funcționa în jocul nostru, pe teren”. În același timp, un coleg extraordinar: „Puteai să mergi la război cu el”. Tot Pires a adăugat un amănunt esențial pentru Mathieu: „Era vizibil că, de atunci, se gândea deja la viitorul său”. Viitorul său și dincolo de fotbal. 

La 24 de ani, a mai făcut un pas înainte. AC Milan. Nu doar o ocazie să trăiască în Italia, țara de origine a tatălui său. „Era o șansă să învăț și mai mult. Să mă dezvolt mai ales ca persoană”, a explicat el. După ce, la Arsenal, i-a avut alături pe Bergkamp, Vieira, Henry și mai ales pe managerul Wenger, în Lombardia a descoperit față în față alte legende ale fotbalului, ca Maldini, Seedorf, Pirlo, Ronaldinho, Șevcenko sau Inzaghi, Ancelotti fiind antrenor. 

Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. Dezbaterea are loc în această noapte. Ce reguli trebuie să respecte candidații
Recomandări
Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Trump şi Kamala Harris. Dezbaterea are loc în această noapte. Ce reguli trebuie să respecte candidații

„Un om de știință italian ne-a vorbit despre acest acid”

Încă de mic îl frământa un gând. Cum să lupte contra poluării. „Am crescut la Marseille, lângă mare, și am realizat gravitatea problemelor de mediu, știam ce rău poate provoca plasticul, aflasem de consecințele negative ale poluării chimice”, și-a amintit într-un interviu apărut în Forbes.

Acel gând i-a revenit când a sosit la Milano. În toamna lui 2008, a investit împreună cu italianul Pasquale Granata într-un start-up, GF Biochemicals, al cărui centru era acidul levulinic, un compus organic, o moleculă extrasă din deșeurile vegetale prezentată drept un posibil înlocuitor al petrolului și care putea contribui la salvarea planetei. „Acest acid e un mod bio de a înlocui petrolul începând de la biomasa pentru a crea plastic, solvenți, detergenți, vopsea și chiar, de ce nu?, combustibil”, anunța el în 2016, în Les Echos. 

„În timp ce jucam la Milan, l-am cunoscut pe Pasquale. Împreună, voiam să găsim o idee de business cu impact asupra mediului. Am întâlnit un om de știință italian care ne-a vorbit despre acest acid și proprietățile sale extraordinare. Marea provocare nu era să utilizezi acest acid, ci să-l poți produce la scară industrială. Pentru a reuși, am fondat GF Biochemicals”, a detaliat el. De unde GF? Green Future, Viitor Verde, și Granata-Flamini. 

România, văzută de pe Veseliei. Unde n-aţi înţeles?
Recomandări
România, văzută de pe Veseliei. Unde n-aţi înţeles?

Când o vezi pe Greta Thunberg aducând o generație de copii pe stradă, simt că am o responsabilitate față de generația viitoare. Noi am provocat o problemă, noi trebuie să fim parte a soluției!

Mathieu Flamini:

„Toate produsele noastre sunt mai sigure pentru oameni”

Coproprietar și CEO la GF Biochemicals, astăzi, la 39 de ani, el a mers și mai departe cu explicațiile. „Am decis să ridic de la zero o companie care să pună capăt poluării. Oricine știe de bunurile de consum pe care le folosim zilnic. Șampon, gel de duș, deodorant, detergent, vopsea, toate aceste bunuri de consum sunt făcute cu ingrediente chimice. Dacă te uiți pe spatele recipientului de șampon, citești numele complicate ale substanțelor care sunt amestecate și au ca rezultat acel șampon. Ce trebuie să afle oamenii este că cele mai multe, din nefericire, vin din industria petrochimică. Dăunează planetei și oamenilor”, a declarat Flamini pentru The Athletic. 

Nu s-a oprit. „Gelul de duș sau șamponul e făcut din ingrediente care nu sunt biodegradabile, iar acelea ajung în canalizare și se acumulează în apă, fără a se descompune. Alt exemplu: crema cu care te dai zilnic pe față conține substanțe chimice absorbite de piele, cel mai mare organ al corpului.  Altceva: când cureți lucruri cu produse toxice – copiii tăi merg pe parchet sau tai pâinea cu cuțitul – se contaminează cu ingrediente dăunătoare”. 

Rolul GF? „Noi fabricăm ingrediente bio folosind deșeuri agricole și produse pe bază de plante pentru industria bunurilor de consum. Șamponul nostru, vopseaua noastră, detergentul nostru, totul e mai sigur pentru oameni și sustenabil pentru mediu”. 

Aceasta este principala misiune a vieții lui Flamini. Acum, jobul lui 100%, nu ca în perioada când încă era fotbalist. „Unii colegi glumesc spunându-mi: «În sfârșit, primul tău serviciu adevărat!»”. 

Ce le vom spune copiilor noștri? În fiecare zi mă întâlnesc cu oameni care încearcă să fie parte a soluției, parte a celor ce inovează pentru ca viitorul să fie un loc mai bun. Îi numesc pe acești oameni credincioși și sunt fericit să fiu printre ei.

Mathieu Flamini, fost fotbalist:

15 miliarde avere. Reface „haita de lupi”

Un „serviciu adevărat” care îi aduce și mult mai mulți bani lui Mathieu. Potrivit Forbes, GF Biochemicals este o afacere estimată la 30 de miliarde de dolari, iar averea fostului fotbalist la jumătate din această sumă. 15 miliarde!

„Ce îmi lipsește cel mai mult din fotbal nu e jocul, ci vestiarul. Camaraderia. Acea conexiune. Dăruirea totală echipei. Întotdeauna m-am sacrificat pentru echipă. Până la urmă, petreci mai mult timp cu colegii decât cu familia. «Haita de lupi» îmi lipsește cel mai mult”, a afirmat el. 

S-a retras din fotbal, dar a recreat ceea ce l-a făcut să se simtă bine în carieră. „Provocarea mea e diferită acum, schimbarea unei industrii. În fiecare zi am lupte, probleme de rezolvat. O altă provocare, însă același mod de a gândi și aceeași dăruire. Și multă presiune, în același timp. Așa că am transferat toată energia de la o luptă la alta. Refac «haita de lupi» în acest ecosistem. Mă bucur că sunt printre acești oameni care schimbă lumea. Sunt strălucitori, creativi, făcând diferența în industria plasticului sau protejând Amazonul. Ei sunt haita mea de lupi”. 

Proprietar la Marseille, Arsenal sau Milan? „Aștept ocazia potrivită”

Nu ar fi exclus ca Mathieu Flamini să revină în fotbal, la cel mai înalt nivel. Proprietar al unui club. „Dacă apare ocazia potrivită la momentul potrivit și cu discuția potrivită, dacă întâlnesc oameni care împărtășesc aceeași viziune, mi-ar plăcea”. Fanii lui Arsenal l-ar vrea în fruntea „tunarilor”. El se gândește la cele trei echipe care i-au influențat cariera, Marseille, Arsenal și Milan. „Toate au un loc special în inima mea. Aștept doar ocazia potrivită. Cred în timpul potrivit, locul potrivit, oamenii potriviți”. 

foto: Mathieu Flamini, Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

rikiriki365   •   26.04.2023, 12:25

Buna ziua. De unde putem cumpara produse de la aceasta companie sau colaboratori? Multumesc!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Știrileprotv.ro
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
Ce s-a întâmplat cu tânăra stewardesă din Bistrița, găsită moartă în Japonia, la doar 30 de ani! Detaliul dureros făcut public de familie
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu tânăra stewardesă din Bistrița, găsită moartă în Japonia, la doar 30 de ani! Detaliul dureros făcut public de familie
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Libertateapentrufemei.ro
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Șefa ANM a actualizat prognoza meteo. Temperaturile se prăbușesc, toamna își intră în drepturi și se anunță vijelii în aceste zone
FANATIK.RO
Șefa ANM a actualizat prognoza meteo. Temperaturile se prăbușesc, toamna își intră în drepturi și se anunță vijelii în aceste zone
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
Vedeta care revine oficial în televiziune. A semnat deja un nou contract cu Antena 1
FANATIK.RO
Vedeta care revine oficial în televiziune. A semnat deja un nou contract cu Antena 1
Val de reacții pe internet după ce Carmen Grebenișan a dezvăluit cine e, de fapt, noul ei iubit. 'Nu este nimic ascuns'
Unica.ro
Val de reacții pe internet după ce Carmen Grebenișan a dezvăluit cine e, de fapt, noul ei iubit. 'Nu este nimic ascuns'
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Observatornews.ro
Ciclonul mediteranean a ajuns în Vest şi va traversa toată ţara. Litoralul, lovit din nou după ce a fost devastat în august
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI