Steaua a smuls cu forcepsul un punct în partida din Portugalia cu Rio Ave (încheiată cu scorul de 2-2), disputată joi seară, în etapa a 4-a din Grupa J a Ligii Europa. Conduşi în două rânduri, steliştii au revenit de fiecare dată, ultima reuşită aparţinându-i fundaşului stânga Lucian Filip, chiar la ultima fază a meciului. Acelaşi Filip centrase decisiv la primul al al „roş-albaştrilor”, înscris de Keşeru printr-o execuţie de excepţie.
Mihai Costea i-a rupt piciorul
Născut în Craiova, Lucian Filip (24 de ani) a ajuns în curtea Stelei în 2007, fiind adus de la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu”. A jucat mai întâi la „satelitul” grupării din Ghencea, a fost împrumutat la Gloria Buzău, la Unirea Urziceni, la FC Snagov şi la Concordia Chiajna şi a prins echipa “mare” a Stelei abia în mandatul lui Laurenţiu Reghecampf.
Anul trecut, în luna noiembrie, Filip a suferit o accidentare gravă la un antrenament al „roş-albaştrilor”: fractură de tibie şi peroneu, iar cel care l-a rupt a fost nimeni altul decât Mihai Costea, colegul său din acea vreme! Jucătorul a fost astfel nevoit să stea pe tuşă o perioadă de cinci luni.
“Lucian e un băiat deosebit. L-am avut elev de când avea 14 ani şi îmi aduc aminte că era un copil introvertit. Avea unele probleme în familie, cu sora lui, şi stătea aşa, mai retras. Este un băiat de caracter, bine educat, nu a făcut niciodată probleme. La început, a jucat atacant. Apoi, l-am folosit ca mijlocaş stânga, după care fundaş stânga. Mijlocaş la închidere a început să joace abia la Steaua, cu Laurenţiu Reghecampf. Este un jucător cu multe calităţi, are forţă, viteză şi o îndemânare foarte bună. A fost chemat şi pe la loturile naţionale de juniori”, ne-a povestit Ştefan Voica, antrenorul care l-a pregătit pe Filip la Şcoala de Fotbal Gică Popescu.
Opusul lui Adi Mutu
“Lucian Filip a fost liderul generaţiei lui. Şi-a păstrat însă modestia, nu i-a plăcut niciodată să iasă în evidenţă. E exact opusul lui Mutu, ca să fac o comparaţie. Filip se pune în slujba echipei, nu e genul de fotbalist care refuză să dea mâna cu antrenorul atunci când este schimbat. Şi un minut dacă joacă, îşi dă toată silinţa. S-a ţinut şi de carte, a învăţat foarte bine când a fost copil. Vorbeşte bine şi limba engleză, şi italiană.
L-am remarcat pe Filip la un trial şi l-am adus la Şcoala de Fotbal «Gică Popescu». Este un jucător polivalent, dar eu cred că postul pe care dă cel mai bun randament este cel de mijlocaş la închidere, unde l-a pus Laurenţiu Reghecampf. Când va mai căpăta un pic de experienţă şi va avea constanţă în joc, Filip ar putea ajunge şi la echipa naţională a României”, ne-a spus şi Nicolae Zamfir, fostul şef al Şcolii ”Gică Popescu”.