În lumea tenisului de masă românesc se știe că părinții lui Ovidiu au vândut un apartament din Buzău, pentru a-i putea plăti antrenamentele la o renumită academie din Germania. Ovidiu Ionescu a infirmat zvonurile: „Nu e adevărat!”.
Ovidiu Ionescu a plecat din România în 2005, pe când avea 16 ani și era considerat printre cei mai buni juniori din țară. A plecat în Germania, convins că mediul profesionist de acolo îl va ajuta să progreseze mai mult și mai repede decât în țară.
Decizia nu a fost foarte simplă. Federația Română de Tenis de Masă (FRTM) l-a suspendat doi ani pe Ovidiu Ionescu, conform regulamentului intern, care prevede și în prezent că juniorii care se transferă în străinătate până la 18 ani nu primesc ”cartea verde” și sunt excluși din loturile reprezentative. Ovidiu a riscat, iar acum culege roadele. A ajuns unde a visat, în topul celor mai buni!
Stere Halep și-a vândut fabrica de lapte
În 2009, Simona se afla pe locul 210 în lume și nu se putea întreține singură. Tatăl ei, Stere Halep, a vândut în 2010 o fabrică de procesare a laptelui în speranța că Simona va urca repede în top 50 mondial și va câștiga singură bani. Traseul nu a fost cel dorit, astfel că în 2012 Stere Halep a împrumutat 500.000 de euro de la Gică Hagi pentru ca Simona să continue în tenis.
Ovidiu Ionescu a intrat în istorie
Ovidiu Ionescu a scris, în weekend, o nouă pagină de istorie pentru tenisul de masă românesc. Buzoianul de 29 de ani a câștigat, duminică, medalia de argint în proba masculină de simplu a Campionatelor Europene de la Alicante (Spania), după ce a fost învins în finală de legendarul jucător german Timo Boll, cu scorul de 4-1.
Medalia cucerită de Ovidiu Ionescu, singura pentru România la Alicante, este doar a treia medalie continentală pentru tenisul de masă masculin în proba de simplu, după cele câștigate de Radu Negulescu, argint, în 1960 la Zagreb (Croația) și de Adrian Crișan, bronz, în 2012, la Herning (Danemarca).
Renegat în 2005, reabilitat în 2008
Renegat în 2005, când a fost suspendat, Ovidiu Ionescu a fost reabilitat de FRTM în 2008. Ascensiunea lui Ovidiu Ionescu în primii doi ani petrecuți în Germania nu avea cum să treacă neobservată de specialiștii din Federația Română de Tenis de Masă. La 19 ani, FRTM i-a ridicat suspendarea, iar antrenorul Mircea Dinu, cel care l-a descoperit la Buzău, l-a convocat în premieră la prima reprezentativă.
„Eu i-am convins pe cei de la Federație că Ovidiu merită să fie convocat la națională. În 2008, l-am luat în echipa care a fost la Mondialul din China. Părinții lui au făcut unele greșeli, dar nu vreau să spun mai multe. Am avut și am încredere că Ovidiu poate deveni un jucător de top în tenisul mondial. Țin legătura cu Ovidiu Ionescu. Vorbim destul de des la telefon”, a concluzionat antrenorul Mircea Dinu.
Ovidiu Ionescu a prins echipa pentru CM 2008 din China în urma câștigării unui trial desfășurat la Buzău, alături de George Coroian (ACTT București), Olteanu Dragoș (ACTT Bucuresti), Pop Sorin (Bistrița), Szocs Hunor (Bistrița) și Turoczy Andras (Tg. Secuiesc).
Din acest an, Ovidiu Ionescu este legitimat și la SCM Gloria Buzău, pentru care poate concura la Campionatele Naționale ale României, rezervate probelor de individual și dublu.
Joacă de cinci ani în Bundesliga
Ovidiu Ionescu joacă de cinci ani în Bundesliga, unul dintre cele mai puternice campionate din lume. La început, Ovidiu a jucat la TSG 1845 Heilbronn, o echipă din liga regională. Un an mai târziu s-a mutat la Ochsenhausen să joace în Liga a 4-a. Rezultatele lui Ovidiu l-au propulsat în 2008 la echipa TSV Gräfelfing din 2.Bundesliga. Din 2013, Ovidiu Ionescu evoluază la cel mai înalt nivel în Germania. A debutat în Bundesliga pentru TTC Hagen, iar din 2015 este legitimat la SV Mühlhausen. În prezent, românul este printre cei mai buni jucători din Bundesliga. O perioadă, Ovidiu Ionescu s-a pregătit la Bremen cu antrenorul român Cristian Tamaș.
A avut hepatită A la 12 ani
La 12 ani, Ovidiu Ionescu a fost depistat cu virusul hepatitei A. A întrerupt antrenamentele timp de cinci luni, revenind la masa de joc grație doctoriței Zefira Dumitriu , directoarea spitalului de boli infecțioase din Buzău. La primul concurs la care a participat după perioada de convalescență Ovidiu a câștigat trei medalii de aur.
„Federația nu a crezut în Ovidiu”
Tatăl lui Ovidiu Ionescu a fost cel care a luat decizia de a-și duce fiul în Germania, nemulțumit de modul în care acesta era tratat de conducerea Federației Române de Tenis de Masă. ”Lui Ovidiu nu i s-a acordat șansă, nu au fost oameni care să creadă în el, în afara familiei, bineințeles. A participat la puține concursuri pe banii federației și la peste 9 concursuri am investit noi, părinții!”, și-a descărcat frustrarea Costel Ionescu în 2007, pe forumul comunității pasionaților de tenis de masă.
Părinții lui Ovidiu au fost în audiență la șefii MTS
Costel Ionescu a luptat din greu pentru copilul său. În 2002, părinții lui Ovidiu Ionescu au intrat în audiență la Nicolae Mărășescu, fostul secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, precum și la Octavian Belu, ministrul TS din acea perioadă.
Ionescu senior a povestit: ”În 2002, Federația a decis să nu trimită niciun băiat la Europenele de cadeți și juniori de la Moscova, pentru că fac țara de rușine. După ce au mai analizat au ajuns la concluzia că au doar doi tineri de perspectivă, Ovidiu și Radu Voinea, și hotărăsc să-i lase la Moscova, dar numai la proba de simplu și numai pe cheltuiala părinților!”.
„Ovidiu a plătit 1.100 de dolari ca să reprezinte România la Europenele din 2002”
Costel Ionescu a continuat: „Foarte supărați, și eu și sotia, am mers în audiență la Nicolae Mărăsesu, atunci secretar la MTS. Am stat la dânsul în birou doar cinci minute, i-am explicat situatia aberantă în care niște sportivi nu-și pot apăra și sansele la proba de echipe, a pus mâna pe telefon, a vorbit în prezența noastră cu fostul secretar general Enache, și a rezolvat problema! Ovidiu a fost singurul membru din delegație care a plătit 1.100 de dolari pentru ca să reprezinte România la un Campionat European”, a dezvăluit Costel Ionescu, supărat rău, în 2007.
Impresariat de Beatrice Romanescu
Episod petrecut în 2003, povestit tot de Costel Ionescu. „Era ultimul an la cadeți pentru echipa formată din Ovidiu și Radu Voinea. Se apropiau Europenele și băieții nu participaseră decât la un singur turneu. Urma concursul din Spania și mergeau, bineințeles, numai fetele!!!
Pentru că doamna Beatrice Romanescu era impresara lui Ovidiu (a fost impresar timp de trei ani), mi-am permis să o sun ca să ajute copiii. De unde la început situația era de nerezolvat, dânsa a putut pune o „pilă” și băieții au ajuns la turneul din Spania unde au luat locul 5 la echipe, iar Ovidiu a jucat finala la simplu pe care a pierdut-o în fața japonezului Jan Mizutani, actualmente titular în prima ligă din Germania!”. Ovidiu Ionescu și Beatrice Romanescu sunt buzoieni.
„Copiii au plătit cazarea antrenorului în Germania”
Costel Ionescu a continuat seria dezvăluirilor: „Tot în 2003, după turneul din Spania urma turneul din Germania. Bineînțeles că, echipa de cadeți era iar în afara delegației! După îndelungi negocieri, băieții au plătit cazarea și masa în Germania, inclusiv pentru antrenor, iar FRTM a plătit transportul. Echipa a luat bronz, iar Ovidiu locul 5 la simplu și dublu”.
Tratativele cu FRTM pentru plecarea în Germania au început în 2004
Costel Ionescu a explicat în 2007 și motivele plecării lui Ovidiu Ionescu în Germania. „Pentru că fiul meu este „flămînd” după tenisul de masă și doreste să-l „mănînce” la orice oră din zi pentru a face o mare performanță a ales să plece în Germania în anul 2005. Vreau să spun că Ovidiu nu a fugit în Germania într-un portbagaj, trecând ilegal țara și întorcând spatele tuturor persoanelor care îl ajutaseră până în acel moment! Dimpotrivă, începind cu sfârșitul anului 2004 am purtat discuții pe această temă cu președintele clubului, cu antrenorul de la club si cu doamna Beatrice Romanescu, impresara lui Ovidiu în acel moment.
Pentru că Regulamentul de transferări conținea o clauză, prin care Ovidiu putea să plece chiar sub 18 ani în străinatate, am crezut că fiul meu poate fi ajutat să joace în Germania la echipa TSG Heilbronn, urmând să poată veni în țară, chiar și pe cheltuiala noastră, să reprezinte clubul la probele individuale, iar țara alături de echipa de juniori! Mai mult, am făcut o adresă oficială și la club și la federație, ca o garantie a acestui lucru!!!
Din păcate, nu a fost să fie așa! Europenele din 2005 au fost ultimul concurs la care Ovidiu a mai participat, în țară nu a mai avut acces la niciun campionat individual (juniori, tinere , seniori), a fost exclus din lotul național și nu a mai fost înscris la niciun Open sau Pro Tour.
Avem o tonă de corespondență cu FRTM, prin care solicitam ca Ovidiu să fie înscris la concursuri internaționale și să reprezinte România, bineințeles pe cheltuiala noastră, dar nu s-a putut! Regulamentul FRTM e unul singur, și cel vechi și cel nou, dar conducerea federației nu-l interpretează decât în avantajul ei, nedând nicio șansă unui sportiv care a ales ca sens al vieții lui tenisul de masă!!! Edificator este ultimul răspuns al FRTM la a „n”-a solicitare de a reprezenta România la concursuri internationale pe cheltuiala noastră: Pentru moment nu poate fi înscris la competițiile internaționale, a concluzionat dl Cristinel Romanescu! Sincer, am auzit ca unitate de timp, un an, doi ani, o sută de ani, dar ca unitate de timp „pentru moment” nu am auzit!
Despre lucurile urâte care i s-au întâmplat fiului meu în ultimii doi va trebui să scriu de zece ori mai mult! La fel de mult pot să scriu și depre lucrurile extraordinare pe care le-a făcut Ovidiu în cei doi ani petrecuți în Germania! Faptul că el continuă al doilea sezon consecutiv la TTF Liebherr Ochsenhausen cred că e o confirmare a talentului său! P.S. Faptul că eu îl consider pe Ovidiu talentat pot fi acuzat de subiectivism, doar sunt tatăl lui! Rog pe cei care îmi cunosc copilul să îmi spună dacă mă înșel sau nu!”.
„Romanescu îmi întoarce spatele ostentativ”
Tot în 2007, tatăl prospătului vicecampion european făcea acuzați dure la adresa președintelui FRTM, Cristinel Romanescu. „Sunt persoane care nu fac decât să umble cu dezinformări! Până nu se va termina cu minciunile, îmbârligăturile, „bisericuțele”, interesele personale, lipsa totală de comunicare, în special din partea domnului președinte Cristinel Romanescu, nu se va putea ști adevărul!”. De peste doi ani mă simt penibil când, la toate concursurile care s-au organizat la Buzău, am încercat să-i întind mâna, în speranța că după aceea va urma și un dialog! – dânsul îmi întoarce spatele ostentativ!!!”.
„Mircea Dinu avea o plăcere sadică”
În perioada în care Ovidiu Ionescu a fost interzis la loturile naționale, Costel Ionescu a pus tunurile și pe antrenorul Mircea Dinu, de la CSM Buzău, dar care pregătea și lotul de seniori al României. Într-o postare pe același forum al pasionaților de tenis de masă, tatăl lui Ovidiu i-a reproșat antrenorului, căruia i-a și scris numele cu litere mici, că nu-l lua pe fiul lui să se antreneze cu jucătorii primei reprezentative când aceștia făceau cantonamente la Buzău. ”dinu mircea a avut întotdeauna o plăcere „sadică” să anunțe în timpul antrenamentelor de la CSM Buzău: Ionescule, tu rămâi aici , „cutare” și „cutare” de mâine vă veți antrena cu Lotul de Seniori la Sala Sporturilor și veți fi cazați la hotel B90!”.
„Otilia Bădescu, piatra de moară”
Costel Ionescu a dat de înțeles că fiul lui ar fi fost pedepsit de FRTM pentru că se antrena cu fosta glorie a tenisului de masă românesc Otilia Bădescu, rivala președintelui Cristinel Romanescu la alegerile din 2005. „Faptul că noi suntem în relatii foarte bune cu Otilia Bădescu a reprezentat o „piatra de moară”, lucru care i l-a reproșat și mircea dinu lui Ovidiu înaintea alegerilor de la FRTM: „Roagă-te să iasă Bădeasca…”.
„Nu știu dacă Ovidiu va uita vreodată ce i s-a întâmplat ! E problema lui ! Un lucru ne este clar nouă, părinților lui: avem încredere totală în el că va ști să-și gestioneze viitorul!”, a mai scris Costel Ionescu în urmă cu 11 ani.
„Nu vreau să discut despre trecut, savurez prezentul”, a declarat Ovidiu Ionescu pentru Libertatea.
FRTM a încercat să falsifice adevărul. Beatrice Romanescu, în 2013: ”Ionescu a plecat în Germania după 18 ani”
După revenirea lui Ovidiu Ionescu în circuitul lotului național, FRTM a încercat să ascundă adevărul despre cei doi ani de coșmar la care a fost supus actualul vicecampion european între 16 și 18 ani. În 2013, în timp ce comenta pentru GSP TV finala de simplu a Campionatelor Naționale de seniori dintre Ovidiu Ionescu și Adrian Crișan, Beatrice Romanescu, directorul de marketing al FRTM, a prezentat publicului o variantă mincinoasă despre Ovidiu Ionescu: ”Este jucătorul crescut și descoperit în Buzău de antrenorul Mircea Dinu, antrenat de acesta, ulterior după vârsta de 18 ani plecând în Germania”. Afirmația poate fi ascultată, mai jos, pe întregistrarea meciului, de la minutul 02:44 la 02:57.
Juniorii se plafonează în țară
Cazul Ovidiu Ionescu, plecat să joace în Germania de la 16 ani, readuce în discuție controversatul articol din regulamentul FRTM, potrivit căruia juniorii sunt excluși de la loturile naționale și suspendați dacă aleg să joace la cluburi din străinătate până la vârsta de 18 ani. Oameni din fenomen susțin că Federația ar ține cu dinții de juniorii talentați, cu riscul de a se plafona în competițiile interne, pentru a-i transforma în ”mașini de produs medalii internaționale”, medalii convertite în bani de la bugetul MTS. Adrian Crișan este singurul junior care a confirmat și la seniori medaliile continentale cucerite la juniori. În prezent, România îl are pe Cristian Pletea (18 ani), unul dintre cei mai buni juniori din lume, care nu a fost lăsat să joace în campionate puternice, desi nu are rival în România de la 15 ani!