Pele a murit joi, 29 decembrie, la 82 de ani. În cariera sa strălucită, fotbalistul brazilian a jucat, la Mondialul din 1970, și împotriva României.
E un meci antologic pentru echipa noastră națională. Care, deși avea șanse doar matematice de calificare, a făcut o partidă perfectă, pierzând la un singur gol diferență și marcând de două ori în poarta lui Felix, 2-3.
Context: 32 de ani de pauză
În 1970, România revenise la Campionatul Mondial de Fotbal după o pauză extrem de lungă, de 32 de ani.
Astfel, după cele trei „Mondiale” interbelice, fotbaliști „tricolori” se aflau în fața primei competiții de anvergură.
Grupa a fost infernală. Campioana mondială en-titre, Anglia, viitoarea campioană europeană Cehoslovacia – dublă finalistă a Campionatului Mondial – și Brazilia, fosta și viitoare campioană mondială.
După un 0-1 greu cu Anglia, meci rămas în istoria fotbalului românesc pentru un dribling de excepție reușit de Dumitrache, România a învins Cehoslovacia cu 2-1.
Astfel, pentru o calificare în faza următoare, România trebuia să spere la o victorie a cehoslovacilor contra Angliei și la un egal cu Brazilia. O victorie a Angliei însemna, automat, că elevii lui Angelo Niculescu aveau nevoie de succes.
Cum s-a desfășurat meciul
Meciul n-a început bine pentru români, care s-au văzut conduși cu 2-0 încă din minutul 22. Chiar Pele a deschis scorul în minutul 19, pentru ca Jairzinho să dubleze avantajul trei minute mai târziu.
În minutul 27, Niculescu l-a schimbat pe portarul Stere Adamache, copleșit de importanța partidei. În locul fotbalistului de la Steagul Roșu Brașov a intrat Necula „Rică” Răducanu.
România a redus din diferență prin Dumitrache, însă același Pele a făcut 3-1 în repriza a doua. Întrebat cum a luat gol, Răducanu a spus, pentru Eurosport, în glumă: „L-am lăsat, eram prieteni”.
Pe final, România a presat, iar Dembrovszki a marcat pentru 3-2, scor care avea să rămână până la final.
Pe bancă avea să rămână, precum la celelalte meciuri de la Mondial, marele Nicolae Dobrin.
Statui și tricouri
Peste ani, Dembrovszki a rememorat, la GSP Live, că făcuse cunoștință cu Pele dintr-un turneu brazilian disputat în 1969, când s-a și fotografiat alături de el.
La revenirea în țară, Dembrovszki a avut o statuie în satul natal, Câmpulung la Tisa (Maramureș), și a povestit, cu zâmbetul pe buze, că femeile din sat se închinau la ea.
„Era lângă biserică, de lemn, se închinau la ea. Credeau că e un sfânt”, se amuză el, ajuns la 78 ani.
Dacă Mircea Lucescu a fost cel care a făcut schimb de tricouri cu Pele, mezinul Liță Dumitru nu l-a iertat pe brazilian și l-a faultat în dese rânduri.
Din ambele mărturii, cea a lui Pele și cea a lui Liță, apare că celălalt fotbalist l-a înjurat și scuipat pe adversar.
Un alt adversar feroce pentru Lucescu a fost Culae Lupescu, tatăl viitorului internațional Ionuț Lupescu, cel care apare într-o imagine memorabilă, în alunecare, încercând să-l deposedeze pe O Rei.
În 2022, GSP a publicat cifrele InStat ale acelei partide, iar România s-a ținut nemaipomenit de bine: a avut o posesie remarcabilă, 48% în fața viitoarei campioane mondiale.
BRAZILIA – ROMÂNIA 3-2
Au marcat: Pele (19, 67), Jairzinho (22) / Dumitrache (34), Dembrovszki (84)
BRAZILIA: Felix – Carlos Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) – Piazza, Clodoaldo (73 Edu) – Jairzinho, Pele, Caju – Tostao
Antrenor: Mario Zagallo
ROMÂNIA: Adamache (27 R. Răducanu) – L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu – Liță Dumitru – Dembrovszki, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu – Dumitrache (71 G. Tătaru)
Antrenor: Angelo Niculescu