”Îmi era dor de Ucraina. Am vrut să revin aici, să am iar rezultate bune. Sunt foarte fericit că vin la un club de tradiție, cu jucători talentați. Cred că cei de aici vor fi mulțumiți de munca mea și voi avea rezultate. Le mulțumesc președintelui și fanilor pentru încredere”, a declarat românul imediat ce-a fost prezentat la Kiev.
Ar fi vrut să cumpere Dinamo
Lucescu dă peste o familie de oligarhi ucraineni, după ce a lucrat cu Rinat Ahmetov. A urcat o treaptă, întrucât averea fraților Surkis este cifrată la aproximativ 3,5 miliarde de euro. O familie de oameni puternici și extrem de influenți.
În urmă cu doi ani, prin intermediari, cei doi frați ar fi luat în calcul să preia Dinamo București. Ca alte atâtea tentative în cazul clubului din Ștefan cel Mare și aceasta a picat.
De la grade și servicii la hainele de blană
În 1993, în climatul economic tulbure de după prăbușirea Uniunii Sovietice, Dinamo Kiev s-a privatizat, devenind societate pe acțiuni, cu Grigori Surkis președinte. Autoritățile locale din Kiev au decis să ofere clubului două terenuri de antrenament și stadionul Dinamo.
Gruparea a rămas o perioadă sub protecția Ministerului de Interne. Directorii ministerului, ai serviciilor secrete, ai trupelor de grăniceri și ai procuraturii s-au alăturat unui consiliu de administrație mixt. Iar finanțatorii clubului, frații Grigori și Igor Surkis, sunt doi oameni de afaceri implicați în privatizările controversate de după 1990. Începutul a fost pigmentat cu un scandal de toată frumusețea.
În primii ani sub conducerea lui Grigori Surkis, Dinamo Kiev a fost protagonista unui scandal uriaș, în urma căruia clubul a fost suspendat din cupele europene. Oficialii oferiseră două haine de blană și 30.000 de dolari arbitrilor spanioli ai unui meci cu Panathinaikos!
De la Putin la Platini
În timp ce conducea Dinamo Kiev, Grigori Surkis a devenit președintele Ligii ucrainene de fotbal, perioadă care a coincis cu întărirea dominației clubului asupra fotbalului ucrainean. Din 1998, Surkis a intrat în Parlament, iar între 2000 și 2012 a fost președintele Federației Ucrainene de Fotbal!
Frații Surkis sunt parteneri de afaceri cu unul dintre sponsorii lui Vladimir Putin și s-a scris de multe ori că au rămas în sfera de influență a ”țarului” Rusiei și după ruperea Crimeii de Ucraina și alipirea la Rusia.
Dacă Grigori a preferat să se implice în politică, fotbalul a rămas pe mâna fratelui mai mic Igor. Cât de influentă e familia în sport? În 2007, Surkis și președintele Federației Ruse, Vitali Mutko, ajutați de Mircea Sandu și cipriotul Marios Lefkaritis, au înclinat balanța votului în favoarea lui Michel Platini, care a fost ales președintele UEFA. Drept răsplată, Surkis a intrat în Comitetul Executiv și a fost numit vicepreședinte UEFA.
Il Luce va avea casă în pădure la Kiev
La fel ca și Ahmetov la Donețk, Surkis oferă cadouri scumpe și foarte scumpe preferaților din fotbal. De la bani cash la produse de lux și ceasuri de zeci de mii de euro. Cât a fost viață bună în liga ucraineană, oligarhii de acolo ofereau bonusuri de câte 5.000 de dolari la fiecare zi de naștere a oricărui jucător, plus prime de vacanțe. Și astfel au atras foarte mulți fotbaliști de valoare ce-au tras în sus valoarea campionatului și reputația patronului.
După ce afacerea Lucescu s-a concretizat și românul a vizitat baza de pregătire de la Koncia-Zaspa, tehnicianul și-a ales și reședința unde va locui la Kiev, în cartierul rezidenţial „Pushcha-Voditsa”, într-o pădure din nord-vestul capitalei ucrainene.