Cine este acest nou erou al României?
”Filozofia mea este foarte simplă. Sunt cu siguranță un câștigător și știu că acest meci va defini campionul adevărat al categoriei 91 + kg în AIBA Pro Box. Sper ca audiența să se bucure de spectacol”, declara Mihai Nistor înaintea marelui meci cu Erik Pfeifer.
“Relu Auraș este pentru mine ce a fost Cus DAmato pentru Mike Tyson”
Mihai Nistor este pregătit de antrenorul emerit Relu Auraș, care are o mare contribuție în ascensiunea pugilistică noului campion mondial.
”Relu Auraș înseamnă totul pentru mine. El m-a ajutat să obțin prima medalie la nivel internațional, el m-a calificat la Olimpiadă, el este ca un al doilea tată. Ceva asemănător cu ce a fost Cus DAmato pentru Mike Tyson”, a explicat Nistor.
Sub comanda lui Auraș, Mihai Nistor a realizat primele succese la seniori. Campion național în 2010 și 2011. Apoi primul success internațional: locul 2 la Combat Games din 2010. Și prima medalie: bronz la Europenele de la Ankara din 2011. Atunci, Mihai a fost învins în semifinale de un mare pugilist italian: Roberto Cammarelle.
WSB, poarta de intrare spre boxul mare
Imediat după acea performanță, Mihai a primit o oferta de la kazacii de la Astana Arlans pentru a boxa în WSB (campionatul semiprofesionist, pe echipe din cadrul AIBA).
Mihai s-a sfătuit cu antrenorul Relu Auraș si în cele din urmă a semnat pe un sezon cu echipa din Kazakhstan. Era pentru kazaci doar ”un boxer de perspectivă”. Avea doar 20 de ani. Kazacii i-au dat însă o șansă, iar Mihai a înțeles că oportunitățile în box sunt rare. ”În ring pot demonstra de ce sunt în stare. Nu îmi place să vorbesc mult. Nu sunt un guraliv. Ce am de spus, spun în ring!”.
2013: Victoria mare împotriva lui Clemente Russo
Nistor nu spunea foarte multe în boxdul mondial până în februarie 2013. Atunci a fost marele meci cu Clemente Russo, dublu campion mondial (2007 si 2013).
Boxând pentru Astana în Italia, împotriva echipei Italia Thundr, în WSB, Nistor a făcut unul dintre marile lui meciuri și l-a învins pe marele Russo chiar la el acasă.
Ziarele din peninsulă au luat foc și toate vorbeau despre “Stanca” din Carpați Mihai Nistor. ”Un boxer din România s-a dovedit o stancă prea tare pentru Clemente. Un boxer foarte rapid pentru categoria supergrea, care nu face un pas înapoi s-a impus în fata campionului nostru”, titra Gazzetta Dello Sport.
A fost momentul în care lumea boxului a aflat de Mihai Nistor.
În sezonul 2012-2013, Mihai a ieșit campion cu Astana, dar la sfatul lui Relu Auraș a ales să continue în WSB la echipa pe care o învinsese, Italia Thunder, unde a fost coleg cu un alt mare boxer român, Bogdan Juratoni.
În 2014, Nistor a semnat cu APB
La începutul anului 2014, fostul secretar general al AIBA, Ho Kim a adresat o cerere specială Federației Române de Box, pentru a-l coopta pe Mihai Nistor în cadrul AIBA Pro Boxing (APB).
Calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio
Prin AIBA Pro Boxing (APB), Mihai a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio după un sezon 2015 de excepție. El a fost campionul mondial al sezonului în APB după doua meciuri de senzație.
Asta după ce în 2014 și-a asigurat accederea in careul de asi, adica in Grupa 1-4. Prima victorie a fost in fata rusului Omorov, clasat conform AIBA pe pozitia 2 mondial. Apoi a venit randul numarului 1, marocanul Arjoui.
2015: A doua medalie la Europene
Luna trecută, Nistor și-a trecut în palmares a doua medalie de bronz la Campionatul European de seniori de la Samokov (Bulgaria), performanță care i-a asigurat calificarea la Campionatul Mondial din acest an de la Doha.
2009: Momentul de cotitură
Bacăul, punct de cotitura pentru supergreul Mihai Nistor. În 2009, legitimat la Nicolina Iași – Dinamo Bucuresti, pugilistul a suferit o accidentare care l-a trimis într-un con de umbră.
Multi s-au grabit atunci sa-l scoata din calculele loturilor nationale. În schimb, Relu Auras l-a transferat sub bagheta sa, la SCM Bacău 2010, iar cariera tanarului boxer a fost astfel relansata.
”Nu este inalt, dar compensează prin robustețe și prin forta loviturii. În plus, are o inima de leu, de boxer adevarat cum spunem noi”, îl caracterizează Relu Auraș pe Mihai Nistor.
Primul antrenor, Nicolae Chipirog
Primul său antrenor, Nicolae Chipirog, cu care a lucrat la Nicolina Iaşi, anticipa ascensiunea lui Nistor după bronzul cucerit în 2011 la Europenele de la Ankara: ”I-am prezis un mare viitor în box imediat ce l-a văzut şi antrenorul lotului naţional de tineret, Grigore Bondavali, care a regret enorm că nu l-a luat la Mondialele din Mexic, în 2010. Mi-a spus după competiţie că ar fi ieşit cu siguranţă campion mondial dacă mergea acolo”.
Mihai Nistor
Data nașterii: 5 noiembrie 1990, Iași
Greutate: 105 kg
Boxer: stângaci, gardă inversă
Legitimat: SCM Bacău
Antrenori: Relu Auraș
Campion național: cadeti (2006), tineret (2008), seniori (2010, 2011, 2012, 2013 si 2014)
Medaliat cu bronz la CE 2011, CE 2015, Campion APB 2015, calificat la CM 2015 și JO 2016
Campionatul Mondial al Cluburilor (World Series Boxing) cu Astana Arlans
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!