DULCEGĂRII. Rețeta tortului Dobos, ținută secretă 20 ani, este respectată de o cofetărie din Miercurea Ciuc. Rețeta tortului Dobos, una dintre prăjiturile emblematice ale Ungariei, a fost ținută secretă timp de 20 ani și este respectată acum cu strictețe în cofetăria din Miercurea Ciuc deținută de singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak.

Carol-Eduard Novak (n. 28 iulie 1976, Miercurea Ciuc) este un ciclist paralimpic rutier și de pistă. Acesta a câștigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar și prima medalie de aur, în cadrul ediției din 2012 de la Londra. A suferit un accident rutier în 1996, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept. Din 2013, Carol-Eduard Novak este președinte al Federației Române de Ciclism.

POVESTEA PRĂJITURII

Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust delicios — cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.

Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc, Bartis Botond, ne dezvăluie povestea specială a tortului Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre cei mai renumiți cofetari din Budapesta.

Mizele curtării lui Nicușor Dan. Pleiadă de prezidențiabili care bagă capul în poză – Analiză
Recomandări
Mizele curtării lui Nicușor Dan. Pleiadă de prezidențiabili care bagă capul în poză – Analiză

”Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire. Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris.

A fost transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”, își începe povestea Bartis Botond.

Prăjitura, mâncată de Sissi

Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef și soția sa, Sissi.

Prăjitura Dobos a cucerit prin simplitatea și eleganța ei, în condițiile în care, în vremea respectivă, torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje și cu cremă de frișcă, nu de unt. De altfel, tortul Dobos a fost prima prăjitură din vremea aceea care s-a realizat cu cremă de unt și cu cremă de ciocolată.

Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greșeală.

Cel mai tare blat! Secretul ungurilor, păstrat cu sfințenie de către români!

Tortul-minune

George Simion a intrat peste Mihai Gâdea, în direct, la dezbaterea Antena 3 CNN: „Nu vă învăț reguli de politețe”
Recomandări
George Simion a intrat peste Mihai Gâdea, în direct, la dezbaterea Antena 3 CNN: „Nu vă învăț reguli de politețe”

Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greșeală, zahăr cristalizat în aceasta și nu doar un praf de sare, așa cum se obișnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să lucreze cu ea și așa s-a născut crema de unt, care ”conține puțină sare, dar conține și zahăr, care a devenit extrem de populară și care astăzi este baza cremelor în cofetărie”.

Rețeta tortului nu este complicată și folosește ingrediente puține și nepretențioase.

”Cofetăria noastră respectă rețeta originală, cea elaborată de Dobos Jozsef. Asta înseamnă că felia Dobos conține șase blaturi, realizate din gălbenuș de ou, albuș, unt, zahăr, puțină făină și sare. Crema este realizată din ciocolată belgiană, cu un conținut de cacao de 53%, unt și nu margarină și gălbenuș de ouă aburit. Deasupra, tortul este acoperit cu un blat caramelizat, care conține zahăr, puțin unt și o picătură de oțet”, ne explică Bartis Botond.

Procesul de realizare a feliei Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se ”împrietenească” blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.

Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran
Recomandări
Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran

”Când cineva merge la o cofetărie, oriunde în lume — la Budapesta, la Viena, New York sau Singapore — este ușor să-și dea seama dacă felia Dobos este realizată după rețeta ei originală. Pentru că blatul caramelizat trebuie să fie foarte crocant și gustul cremei trebuie să fie unul intens, de ciocolată. (…) Felia Dobos este realizată din șase blaturi și, față de celelalte cofetării, la noi se folosește cremă de ciocolată și nu cremă de cacao și unt, nu margarină”, precizează Bartis Botond.

Rețeta tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia.

În prezent, în lume există peste 100 de variante de rețete ale prăjiturii Dobos, iar tinerii cofetari care învață la școli de profil trebuie să treacă, uneori, ”proba de foc” a realizării unui tort Dobos perfect.

Iar în cofetăria din Miercurea Ciuc, felia Dobos se află în categoria celor mai populare prăjituri ungurești, fiind apreciată deopotrivă de turiști și de localnici. Și asta pentru că fiecare dorește să guste dintr-o prăjitură care are o istorie de peste 130 de ani, despre care se spune că a fost, o vreme, piesa de rezistență a exportului Ungariei și care reprezintă și acum un motiv de mândrie pentru țara vecină.

AGERPRES

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
Știrileprotv.ro
Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Viva.ro
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Libertateapentrufemei.ro
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Ce i-a apărut Adrianei Bahmuțeanu în vis înainte de moartea lui Silviu Prigoană: “Nu l-am visat în toți ăștia 10 ani”
FANATIK.RO
Ce i-a apărut Adrianei Bahmuțeanu în vis înainte de moartea lui Silviu Prigoană: “Nu l-am visat în toți ăștia 10 ani”
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
GSP.RO
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Elle.ro
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Unica.ro
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai multe drumuri din ţară
Observatornews.ro
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai multe drumuri din ţară
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori
HOROSCOP
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI