Plecat în 1989 din țară, legal, Istvan Bölöni (66 de ani) și-a găsit liniștea la Hernad, un sat de 4.000 de suflete, la 30 de kilometri de Budapesta.

Reporterul Libertatea l-a vizitat pe seniorul care a fost primul stomatolog și primul fotbalist din familie. Despre viața în Ungaria, despre relația cu celebrul său frate, despre cum a jucat contra lui Anghel Iordănescu și despre cum va fi meciul din această seară, totul într-un reportaj inedit!

Nu vine la meci. Are miuță cu prietenii

Are casa chiar lângă farmacie, iar cabinetul care lucrează este situat pe strada Cimitirului. Nu contează. În 2013, a învins moartea. A făcut un atac cerebral acasă, la Tîrgu-Mureș, când era în concediu, dar s-a înzdrăvenit.

Vineri joacă miuța cu prietenii și nu vine la marele meci de pe Groupama Arena. Intervine soția, Reka, tot stomatolog: ”A fost o tromboză cerebrală. Ambulanțele au sosit în cinci minute. Medicul de gardă era un pic îndrăgostit de fiica noastră. A fost la spital și rectorul de la Facultatea de Medicină! Le-a zis: ”.

Acum, Istvan se simte bine și mulțumește lui Dumnezeu. Are doi copii, tot stomatologi – ”Eu am vrut așa. Fata voia actriță, dar n-am lăsat-o!”, și cinci nepoți, trei din partea lui Istvan junior și doi de la fată.

A jucat fundaș dreapta, dar a ales școala

Istvan Boloni, rândul de sus, în negru, campion cu echipa de fotbal a facultății, anul 4

Trei băieți și două fetițe. Cel mai mare, tot Istvan, e hocheist. Revenind la Istvan cel bătrân, acesta ne povestește motivul pentru care a ales să se facă medic stomatolog:

”Eram elev bun, mereu premiant. Aveam o situație destul de grea. Mi-a rămas, de copil, imaginea stomatologului din oraș, care avea cea mai tare mașină, un Fiat 1800. Am zis că pot să ajung și eu ca el. Cine spune că un stomatolog nu se descurcă financiar, minte. Ori nu te pricepi, ori ai probleme!”.

Pentru meseria asta a lăsat fotbalul departe: ”Am jucat de performanță până am intrat la Facultate. Eram fundaș dreapta, am fost în lotul regional Mureș. În 1967, echipa mea a câștigat Cupa Regiunilor la Câmpina. Colegi cu mine erau Hajnal, Fazekas, Kanyaro, iar la București evolua Iordănescu, selecționerul de azi!”. A rămas microbist, dar nu unul înflăcărat! Urmărește detașat fenomenul.

I-a umflat fața lui Victor Pițurcă

Înainte de un ASA – Steaua 1-3, pe vremuri, Istvan i-a scos un dinte lui Pițurcă: ”Nu ne dai gol azi, da?”, i-am cerut după incizie. Avea fața umflată ca un buhai. De unde, ne-a dat două… Mi-a trimis apoi, în schimb, o pereche de adidași de marcă”.

Era vremea când Loți nu voia să joace în meciurile directe cu ASA, tocmai fiindcă plecase de aici la Steaua. În aceea perioadă, a ratat și 17 meciuri la națională: ”Probabil că șefii de la partid n-au vrut să-l bage să joace tocmai cu Ungaria. Erau vremurile în care ei ne băteau și au și mers la Mondialele din 1982”.

După examentul de la Facultate, Istvan a fost repartizat la cabinetul de la Combinatul Chimic din Tîrgu-Mureș. Era 1980, toamna. ”Vine o femeie la cabinet, vede pe ușă dr. Boloni și crede că e Loți. I se face frică să fie tratată de un fotbalist și fuge la urgențe. Acolo era chiar Loți, stagiar. Femeia, tinerică, îl vede pe frumușel și îl roagă pe el s-o lucreze. Abia la final i-a spus despre ce confuzie a făcut și pe mâna cui a intrat”.

Tatăl i-a decedat în tribună, la un meci, de bucurie!

Familia Boloni: Istvan cu nepotul în brațe, mama, Istvan jr., Klara, Eszter, Loți

Istvan îi face rapid un portret fratelui său, Loți: ”Dacă se apucă de ceva, Loți se dedică întrutotul. Nu putea să mai facă în paralel și medicină, și fotbal. Deși la Steaua avea cabinet, ușor-ușor a renunțat la stomatologie…”.

Apoi, Istvan spune cu mândrie: ”Eu am fost primul doctor din familie. În afara de mașina aia a stomatologului, am avut și alte motive să plec în 1989. Chiar dacă soția n-a prea vrut. Nu pot să spun exact de ce am plecat, dar sunt explicații.

Eu sunt ungur, nu vedeam decât Ceaușescu la televizor, la un moment dat i-am promis unuia o Dacie dacă mă ajută să fac o antenă, să văd și eu Duna TV! Primeam pâine cu rația, unt cu rația…lucruri rele.

Poate că în condițiile din România de azi, n-aș mai fi plecat. Eu nici nu credeam că o să se termine vreodată cu socialismul și comunismul. Loți m-a chemat în Franța, dar n-am vrut. Aici sunt aproape de locurile natale, am casă la Tîrgu-Mureș, plătesc impozite, chirie. Iar limba țării în care m-am născut n-am cum s-o uit. Somnoroase păsărele e atât de melodioasă doar dacă ști românește…”.

Istvan Boloni este ajutat la cabinet de soția lui, Reka, și de fiica lor, Reka jr.

 

 

Își aduce aminte de tatăl lor, tot Istvan, mai ales că mama lor face sâmbătă 90 de ani.

”O să fie și Loți aici, la Budapesta, s-o sărbătorim. Tata a murit în tribună, la un meci al lui Loți. De bucurie că fiul lui marcase un gol. A făcut hemoragie cerebrală și s-a dus în 24 de ore. Loți a sărit gardul din teren, a urcat în Salvare, a mers cu Ambulanța la spital. Nu s-a mai putut face nimic. Eu n-am fost la meci. Loți avea 15 ani”.

Istvan ține la loc de cinste fotografiile cu mama sa și cu fratele lui, Loți

 

”România – Ungaria, în finală la Euro”

Istvan a continuat să joace fotbal doar ca amator, la miuțele cu prietenii. Și a urmărit cariera mare a fratelui său. ”Frati-miul a zis că e ungur, și eu sunt! Nici nu știu să spun cu cine țin. Aș vrea să termine egal, 1-1, și să ne calificăm împreună la Europene. Mai mult, acolo să fie o finală România – Ungaria!”, ne-a precizat Istvan.

Apoi conchide: ”În ultima vreme, România a fost peste Ungaria, cu orice comentarii, naționala e pe 7 în lume. La maghiari sunt probleme, nu mai e Dardai. De la români, îi apreciez pe Tătărușanu, Chipciu, Chiricheș, Sepsi, Keșeru. Uite, vezi, toate numele au rezonanțe ungurești…”.

Și-a luat câine din România

Hernad e o comună bogată, în fiecare curte odihnindu-se trei-patru automobile. Abatorul de la intrarea în sat asigură sute de locuri de muncă. Familia Bölöni s-a mutat într-o casă frumoasă, pe care a amenajat-o într-un an și jumătate, cu o curte mare și piscină.

Ambii soți Bölöni lucrează, deși sunt la vârsta pensiei. Reka a jucat baschet în tinerețe, dar s-a retras din cauza unei alergii la praful din sala de sport. Femeia ne-a așteptat la întâlnire cu trandafiri roșii (foto, jos) și galbeni. Iar Istvan, care intra după masă la cabinet, era alături de câini săi. ”Pe Țiganul, ăsta mai mic, l-am găsit la mormântul lui tata de la Târnăveni, acum trei ani. L-am luat cu mine! Nu te latră, fiincă el cunoaște românii”.

”Iei în grijă un refugiat, primești 1.300 de euro de la stat”

Problema refugiaților îi îngrijorează și pe soții Bölöni. La Hernad n-au ajuns, dar s-ar putea să vină. ”Fiecare familie care primește un refugiat ia un ajutor de la stat de 1.300 de euro lunar.

Pentru cine n-a văzut banii ăștia, e ceva”. De altfel, meciul cu România e trecut la index, migranții din Siria, Irak, Afganistan precoupă pe toată lumea…

Două vorbe și despre sistemul medical. ”Medicina e un sac fără fund, oricâți bani bagi, tot nu sunt destui. Dar oamenii sfințesc locul! Există și aici probleme în sistemul sanitar. Am rămas impresionată de condițiile din Israel, de aceea acolo a crescut speranța de viață cu 5-10 ani”, spune Reka Boloni.

Loți, 108 selecții sub tricolor

Ladislau Bölöni a fost mult timp recordmenul de selecții al naționalei României, el strângând nu mai puțin de 108 meciuri sub tricolor și 25 de goluri. Fotbalist cerebral, Bölöni a fost declarat de două ori fotbalistul anului în România (1977 și 1983).

Cu Steaua, Loți Bölöni a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, Supercupa Europei în 1987, trei campionate și două Cupe ale României. Ca antrenor, a pregătit naționala României (2000-2001) și a cucerit laurii de campion în Portugalia, cu Sporting, și în Belgia, cu Standard Liege.

Alți doctori celebri din fotbal

Dr. György Mezey, Dr. Socrates, Doctor Khumalo, Dr. Sárosi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News