„Acest eveniment major va da lovitura de start a sezonului, cu un minimum de repercusiuni asupra calendarului, fiind organizată chiar la începutul anului”, a afirmat preşedintele ATP, Chris Kermode, într-un comunicat difuzat înaintea debutului turneului de la Wimbledon.
„Acest eveniment are un potenţial enorm şi suntem nerăbdători să lucrăm cu Tennis Australia (Federaţia australiană) pentru a concretiza acest proiect”, a adăugat conducătorul ATP.
Această competiţie pe echipe s-a disputat pentru ultima oară în 2012, după 35 de ani de existenţă, în contextul lipsei de interes a jucătorilor.
În noua sa formulă, programată anual la fiecare început de ianuarie, ea mizează pe participarea a 24 de echipe, premiile totale puse în joc urmând să se ridice la 15 milioane dolari (12,9 milioane euro) pentru jucători, precum şi puncte în clasamentul mondial, al căror număr nu a fost precizat.
„Detalii suplimentare vor fi prezentate în parteneriat cu Tennis Australia, în timp util”, conform comunicatului.
Revenirea Cupei Mondiale, votată în cursul ultimei adunări generale a ATP, poate ameninţa atractivitatea Cupei Davis, aflată deja în pierdere de interes în rândul jucătorilor.
Pentru a-i face pe marii jucători să participe la Cupa Davis, Federaţia internaţională de tenis (ITF), cea care organizează competiţia, doreşte să programeze faza finală în cursul unei singure săptămâni, într-un singur oraş, în luna noiembrie, în loc de patru weekend-uri prelungite, repartizate pe parcusul anului.
Proiectul, supus aprobării cu ocazia adunării generale de la Orlando, pe 16 august, prevede totodată renunţarea la meciurile disputate pe teren propriu şi în deplasare, dar şi la formatul în trei seturi câştigătoare, considerat prea obositor de către jucători.
ITF s-a asociat cu grupul de investiţii Kosmos, condus de fotbalistul spaniol Gerard Pique, care abordate într-o primă fază ITF pentru relansarea World Team Cup.
Fără o răsturnare de situaţie, cele două competiţii pe echipe naţionale vor fi organizate în decurs de două luni (finele lui 2019 şi începutul lui 2020), ceea ce îi va obliga, fără îndoială, pe jucători să aleagă între ele, pentru a nu-şi încărca şi mai mult programul şi aşa extrem de solicitant.
„ATP a ratat o ocazie de a lucra împreună cu ITF într-un sens pozitiv şi benefic pentru tenis”, a reacţionat ITF într-un comunicat difuzat la două ore după cel al ATP.