Fostul preşedinte al Confederaţiei braziliene de fotbal (CBF), Jose Maria Marin, a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare, devenind primul mare conducător din acest sport trimis în spatele gratiilor de către justiţia americană în cadrul scandalului „FIFA-gate”, informează AFP.
Marin, în vârstă de 86 ani, a fost găsit vinovat, în luna decembrie, în şase capete de acuzare, pentru participarea la ilegalităţile din cadrul federaţiei, fraudă bancară şi spălare de bani, la capătul unui proces-fluviu, desfăşurat la New York, asupra corupţie din cadrul puternicei instanţe conducătoare a fotbalului mondial.
Oficialul brazilian „ar fi putut spune ‘nu’ în loc să întindă mâna şi să intre în joc”, participând la acte de corupţie alături de ceilalţi responsabili ai fotbalului din America Latină, a declarat judecătorul federal din Manhattan, Pamela Chen, în momentul pronunţării sentinţei. Marin „a spus că iubeşte sportul, însă el şi co-conspiratorii săi au fost cancerul sportului pe care spunea că îl iubeşte”, a adăugat judecătoarea care s-a ocupat de dosarul FIFA.
Președintele Confederaţiei braziliene de fotbal: ”O să mor în închisoare!”
Acuzarea a cerut 10 ani de închisoare pentru Jose Maria Marin, în timp ce apărătorii săi au încercat să limiteze pedeapsa la 13 luni de detenţie, ţinând cont de vârsta sa înaintată şi de sănătatea fragilă. „O să mor în închisoare… Sunt foarte bolnav şi un om fără viitor”, a spus Marin, care a compărut în haine de prizonier.
În timpul procesului, martorii au afirmat că Jose Maria Marin şi mâna sa dreaptă, Maro Polo del Nero, au încasat aproximativ 6,55 milioane dolari drept mită, bani plătiţi de societăţi de marketing sportiv în schimbul acordării drepturilor de televiziune şi de promovare a marilor turnee de fotbal sud-americane.
Pe lângă cei patru ani de închisoare, oficialul brazilian a fost condamnat la plata unei amenzi de 1,2 milioane dolari şi obligat să restituie 3,3 milioane dolari reprezentând mita pe care a primit-o.
Procesul de la New York este rezultatul anchetelor purtate timp de mai mulţi ani de FBI şi serviciile fiscale americane, pornite pe urmele FIFA în 2010, după atribuirea Cupei Mondiale din 2022 emiratului Qatar, în detrimentul candidaturii Statelor Unite.
Ancheta a fost scoasă la lumină în mai 2015, când mai mulţi responsabili ai fotbalului, între care şi Jose Maria Marin, au fost arestaţi la Zurich, cu ocazia Congresului FIFA, notează Agerpres.
În total, justiţia americană a inculpat 42 de responsabili ai fotbalului mondial, în marea lor majoritate sud-americani, dar şi americani, precum Chuck Blazer, martor-cheie al FBI, decedat în iulie 2017.