”Nu știu dacă este neplăcut, dar este un sentiment ușor de neliniște momentul în care găzduim aceste Campionate Europene. În sensul că atâția zeci de ani am dominat gimnastica atât pe plan european, cât și pe plan mondial, iar acum, când fetele noastre nu mai sunt cele mai bune iată că avem puterea să organizăm această competiție majoră. Sper ca această ediție a Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca să ducă la o revigorare a gimnasticii de la noi din țară, a sistemului în care acest sport se desfășoară, și să refacem acele performanțe, acea frumoasă tradiție pe care România a avut-o atâția ani”, a precizat Mihai Covaliu, citat de Agerpres.
SPORTIVE – Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache, Cătălina Ponor
Antrenori – Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stănei, Liliana Cosma
Înscrierile pe aparate sunt următoarele:
Sărituri – Olivia Cimpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache
Paralele – Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache
Bârnă – Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache, Cătălina Ponor
Sol – Olivia Cimpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache, Cătălina Ponor
Președintele COSR, Mihai Covaliu, este neliniștit: ”Să dea bunul Dumnezeu să obținem patru medalii”
Mihai Covaliu susține că presiunea publicului ar putea fi un dezavantaj pentru cei 10 sportivi români care participă la Europene, dar speră ca aceștia să aibă puterea să se concentreze numai pe exercițiile pe care le au de executat: „Eu spun că este o competiție deschisă, un concurs în care toată lumea are șanse. În același timp, pentru sportivii noștri este o competiție cu „un grad mai mare de risc”, dacă pot să spun așa, iar asta pentru că ei concurează acasă, în fața suporterilor proprii, a familiilor și cunoscuților. Oamenii care ani la rând au fost alături de sportivii români în fața televizoarelor au șansa acum, la Cluj-Napoca, să fie în sală și să îi urmărească la fața locului. Iar asta este un lucru extraordinar, dar, după cum spuneam, va fi o presiune în plus pentru sportivii români care vor participa”.
Întrebat dacă România poate obține la Cluj-Napoca patru medalii la fel ca la ediția Campionatelor Europene de anul trecut, Covaliu a răspuns: „Să dea bunul Dumnezeu ca aceste Europene să se încheie precum cele de anul trecut, cu câte două medalii la feminin și masculin. Speranțele noastre se îndreaptă nu către un sportiv sau altul, ci către toți cei care vor reprezenta România la acest concurs”.
”Gimnastica românească este respectată”
„Campionatele Europene reprezintă un eveniment important pentru România, o sărbătoare a sportului de la noi din țară. În același timp este un lucru normal că organizăm și noi, în anul 2017, o ediție a Campionatelor Europene. Este adevărat, după foarte, foarte mulți ani, dar asta înseamnă că gimnastica românească este respectată și i se acordă importanța cuvenită. Iar faptul că această competiție este găzduită în Sala Polivalentă de la Cluj, o sală care se ridică la standardele unui asemenea eveniment, este un lucru extraordinar”, a spus Covaliu, prezent în sală la competiția care a debutat, miercuri, cu calificările în concursul masculin.
Oficialul COSR susține că România intră în acest moment în familia selectă a țărilor care organizează competiții majore de gimnastică artistică. „Putem spune că prin acest eveniment, gimnastica din România intră în familia mare a țărilor care organizează o astfel de competiție, alături de Franța, care a găzduit patru astfel de ediții. După prima ediție, cea a Campionatelor Europene fenimine din 1957, iată că acum România intră în această familie selectă în care gimnastica are un loc foarte bine definit”, a afirmat Covaliu pentru sursa citată.
Campionatele Europene de gimnastică artistică se desfășoară în perioada 19-23 aprilie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, la startul competiției aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.
MASCULIN
SPORTIVI – Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurentiu Nistor, Andrei Ursache
Antrenori – Ionuţ Corlaci, Ioan Suciu, Vasile Vug
Înscrierile pe aparate sunt următoarele:
Sol – Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan
Cal – Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Laurenţiu Nistor
Sărituri – Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Robert Ghiuzan
Paralele – Vlad Cotuna, Laurenţiu Nistor
Bară: Vlad Cotuna, Laurenţiu Nistor