Buget mai mic, ajutor de la COSR
Tavares a precizat, din capul locului, că ”bugetul Federației a scăzut cu 12% în acest an, nu a crescut. Avem fix 273.500 de lei. Iar cantonamentul naționalei, care începe vineri, la Izvorani, pentru pregătirea Europenelor, e făcut din bani COSR. Eu sunt vicepreședinte din partea sporturilor neolimpice, banii nu-mi intră mie în buzunar. Sunt 30.000 de lei pentru cazare, masă, vitaminizare etc”.
La federație, sunt doi angajați și jumătate, ca să fac o glumă. Nu am avut bani să-i plătesc pe octombrie și pe noiembrie. Iar bani cluburilor nu pot da, fiindcă eu am cu ministerul doar un contract de reprezentare pentru performață internațională. Lorin Petrescu, de la ProActic, e om de afaceri, de ce nu dă el bani, măcar să facă niște echipament pentru copii, că tot spune că vrea să promoveze acest sport? El a început acum 5-6 ani cu 6 sportivi și, de bine ce l-a promovat, tot șase are! Am stat vreo săptămână pe la Târgoviște, să-i învăț cu ce se mănâncă tenisul cu piciorul.
Frederico Tavares:
”Nu scrie nicăieri în statut că e incompatibilitate”
Legat de faptul că e și președinte,. și antrenor, și selecționer, și arbitru și observator, toate pozițiile ocupate în același timp, capoverdianul care trăiește de 40 de ani în România afirmă că ”nu scrie nicăieri, nici în statut, nici în altă parte, că aș fi astfel într-o incompatibilitate”.
Tavares nu-și explică acuzațiile celor de la Târgoviște, ”în condiițiile în care eu sunt și trupul, și sufletul acestui sport în România. Am înființat federația în 2000, pe Legea Sportului dată de ministrul Georgiu Gingăraș, în condițiile în care ceea ce se numea federație până atunci era un fel de afacere familiară a fraților Sandu”.
Fredi activează din anii 90 în această disciplină, iar în cadrul federației a fost multă vreme director tehnic, până în 2015, când a fost ales președinte.
”Toți au venit președinți ca să ia, nu să dea”
”Visul meu nu e să fiu pe vecie, ci să găsesc un președinte
nou, un afacerist care să aibă bani să ne ajute cu dezvoltarea acestui sport
atractiv, pe care l-am practicat mulți în copilărie”, afirmă Tavares. Însă,
toți cei care au fost înaintea mea ”au fost veniți să ia, nu să dea”.
El susține că unul dintre cluburile acuzate că sunt
înființate după ultima ploaie, pentru a fi masă de vot la următoarele alegeri,
Cobra Topaz, ”este chiar clubul meu, nu e nici un fel de secret”.
Ca sportiv și antrenor, Tavares spune că are peste 500 de medalii.
”Dacă spun că sunt dictator ca antrenor, au dreptate! Eu nu-i las cu telefoanele și computerele în cantonament”
Un singur lucru recunoaște: ”Cei de la Târgoviște spun că sunt dictator. Da, dacă se referă la antrenorat, atunci e corect, sunt autoritat. Nu se poate face performanță fără dictatură”.
Tavares evocă chiar cazul lui Lorin Petrescu, jucător la ProActiv Târgoviște: ”Nu pot să-l iau la lot, fiindcă nu poate să stea în cantonament cu mine, fără telefon, fără computer, fără liber să iasă în oraș. Când a fost convocat, îmi zicea că nu poate așa, că are afaceri, pe care trebuie să le coordoneze. I-am permis uneori, dar, dacă asta ar fi regula, ce aș putea să le spun celorlalți băieți din lotul național”.
Și în karate, și în fotbal-tenis, mai toți au avut noroc cu mine. 90% dintre sportivi au fost elevii mei.
Frederico Tavares:
Fredi a mai fost acuzat că el și Ana Maria Gherghel, cea mai bună jucătoare din lume, au arbitrat finala campionatului, Lupeni – Târgoviște, în condțiile în care Ana Maria e și jucătoarea la formația hunedoreană.
”Poate au confundat-o pe Ana Maria Gherghel”. Visează la o catedră de fotbal-tenis la UNEFS
”E fals, brigada a fost compusă din mine, un secund, Duță, și doi arbitri de linie, consultativi, unul fiiind Paula Paraschiv. Poate au făcut o confuzie. În orice caz, Ana Gherghel e și cea mai bună arbitră de tenis cu piciorul din lume”, spune și precizează că sunt 4 oameni care pot arbitra, dintre care 3 sunt jucători activi: ”Păuna și Florin Purice sunt și ei arbitri, ba au arbitrat meciurile propriei echipe”.
”Pe Răzvan Păuna, de la Târgoviște, îl cresc de la 20 de ani, l-am băgat la facultate, la masterat… Pe el și pe alți 52 de jucători i-am ajutat cu școala. I-am luat copii amărâți, i-am dus către performanță, dar le-am oferiți și școală. Ana Maria Gherghel e în anul trei la doctorat. Visez să fac o catedră de tenis cu piciorul la UNEFS”, spune Frederico.
”Aia e contestație? Și Târgoviște a câștigat la fel campionatul”
Legat de contestația celor de la Târgoviște împotriva unui jucător de la Lupeni, după finala campionatului câștigat de ultimii, Tavares spune că e invidie: ”Și ei au câștigat la fel, în 2016 și 2017, când au luat doi sportivi de la Victory, club desființat. Regulamentul e neschimbat de 10 ani. Nu-l cunosc, deși are doar 16 pagini! În primul rând, ei au făcut contestația pe un șervețel, nu era de luat în calcul. Chiar și așa, a fost comisie după meci, și au și primit răspunsul. Ei îl contestaseră pe Lucian Purice, care a jucat la începutul sezonului ca împrumutat de la Petrila pe 6 etape, cu drept de prelungire. Echipa din Petrila s-a desființat, și, potrivit regulamentului, el putea să revină liber la clubul care l-a dat, ceea ce s-a și întâmplat”.
A fost scandal la finală, au sărit la mine, dar, până la urmă, lucrurile s-au calmat.
Federico Tavares:
Tavares afirmă că era în relații bune cu Lorin Petrescu până
acum câțiva ani: ”A vrut să devină vicepreședinte, însă nu avea experiență și
CV-ul lui era incompatibil cu statutul nostru”.
”Și ei au avut un jucător, Sebastian Jecu, a jucat un an fără să aibă dezlegarea de la CSU Ploiești!”.
”Mai democrat ca mine în România nu e nimeni!”
”Mai democrat ca mine nu găsești nicăieri în România și ei vorbesc de dictatură? Nu e adevărat că le interizic suporterilor să aplaude! Însă, la tenis cu piciorul e ca la tenis de câmp, când a mingea e în joc nu poți scoate sunete care să deranjeze combatanții. Când s-a terminat puctul, da, se poate bucura oricine. Pe de altă parte, e adevărat că vin mulți suporteri la Târgoviște, însă nu îmi permit să-i las în incinta arenei cu lăzi de bere, pe care ar putea să le arunce în teren”, afirmă Tavares.
”Site-ul îl face chiar un om de la ei”
Legat de faptul că site-ul federației nu e actualizat, Fredi afirmă că de portal, se ocupă, ce-i drept, fără remunerație, chiar un jucător de la Târgoviște: ”Când are nevoie cineva, am computerul permanent la mine și îi pot trimite fișiere cu rezultate, clasamente, tot, pentru a se legitima în fața unor prezumtivi sponsori”.
”Pele”, pe barba selecționerului!
Tavares a fost acuzat că a selectat la lot un jucător,
Nicușor Ilinca, zis ”Pele”, care nu ar fi jucat decât două etape în campionat,
și nu șase, cum ar fi anunțat inițial că e obligatoriu: ”Pele e dintre cei care
se pregătesc cu mine zi de zi! Ăsta e principalul criteriu de selecție, munca
și pregătirea, nu etape din campionat, care sunt doar ceva complementar”.
”Ceea ce face Târgoviște e vrăjeală de doi lei”
Federico Tavares:
Regula fetelor, refuzată de Lupeni
Legat de regula conform căreia fetele ar putea juca în echipele de băieți în campionat la simplu, Tavares spune că ”eu am propus măsura, se joacă așa și în Danemarca, și în Ungaria. Am întrebat la minister, era posibil, însă ideea a fost refuzată de echipa din Lupeni. Ei au mai multe fete și nu le convenea să le dea sportive la rivali. La fete sunt doar patru echipe în campionat, pentru ele era un lucru important să aibă mai multe meciuri în picioare”.
”Am înregistrat totul la OSIM”
În final, Tavares afirmă că a înregistrat la OSIM toate numele care au legătură cu fotbalul cu piciorul.
Și că la futnet, o altă asociație apărută, nu a plecat decât
echipa din Cluj-Napoca.
Și la mine au venit cei din Cehia și din Slovacia, mi-au propus și 1.000 de dolari, să-i ajut la alegeri, însă nu am fost de acord, și au pierdut posturile de conducere la Federația Internațională de Fotbal-Tenis Asociație. Futnet România e doar un ONG, nu e recunoscut de minster, dar, chiar și așa, i-am ajutat cu probleme organizatorice. Unul dintre jucătorii de la Salonta, de exemplu, Vasile Sorian, mi-a cerut să-i dau voie la o echipă de futnet din Slovacia, însă asta cu prețul suspendării de la națională.
Federico Tavares: