Fata lui Franco Sensi conduce azi AS Roma
AS Roma este cel mai cunoscut club condus de o femeie. Preşedintele adversarei lui CFR Cluj în Liga Campionilor este Rosella Sensi, fiica regretatului Franco Sensi. După decesul tatălui său, Rosella, care îndeplinea de câţiva ani şi funcţia de administrator- delegat al clubului, a fost aleasă în unanimitate preşedinte al grupării din capitala Italiei.
În vârstă de 37 de ani, Rosella (foto sus) este o femeie extrem de pasională, a cărei dragoste pentru club o face foarte iubită de către suporteri. Ataşamentul pentru culorile giallorossi a fost dovedit inclusiv prin faptul că Rosella a refuzat în câteva rânduri oferte avantajoase de a vinde clubul. Ea vrea să continue tradiţia legăturilor dintre familia Sensi şi AS Roma, după ce bunicul său, Silvio, a jucat pentru această echipă, iar tatăl ei a condus clubul într-una dintre cele mai prolifice perioade din istoria sa. Calităţile manageriale ale Rosellei au propulsat-o, după scandalul meciurilor trucate din fotbalul peninsular, în 2006, în funcţia de vicepreşedinte al ligii italiene de fotbal.
Patroanele noastre
Şi în România există femei a căror pasiune pentru sportul-rege şi calităţile manageriale le-au propulsat în fruntea unor cluburi de fotbal. Este vorba despre Mihaela Giuca(foto, stânga), patroana şi preşedintele echipei Building Vânju Mare, formaţie ce a activat şi în divizia secundă. Tot în divizia a doua este plasată şi ACU Arad, grupare condusă de Gheorghiţa Onu. Cele două românce au recunoscut că s-au inspirat din exemplele oferite de patroanele cluburilor din străinătate.
Delia Smith – de la cratiţă la fotbal
Patroana clubului Norwich City, în prezent în liga a doua din Anglia, ilustrează cel mai bine povestea gospodinei ajunse de la cratiţă într- un post de conducere. Şi asta pentru că Delia Smith ( foto jos) şi-a făcut averea din gătit şi cărţi de bucate.
Ea a părăsit şcoala la 16 ani fără nici o diplomă în buzunar şi a început să lucreze într- un coafor. La 21 de ani, a juns bucătăreasă la un restaurant din centrul Londrei. S-a apucat de citit cărţi de bucate la sala de lectură a British Museum, aşa începând cariera de succes a Deliei în domeniul culinar. Delia s-a apucat să scrie cărţi de bucate, devenite imediat best-seller. Cum atât ea, cât şi soţul ei erau fani ai echipei Norwich City, în 1996 au fost invitaţi să investească în acest club, în scurt timp devenind acţionarii majoritari ai acestuia. Delia s-a făcut remarcată la un meci din data de 28 februarie 2005, contra lui Manchester City, când i-a îndemnat pe fani să îşi susţină cu mai mult aplomb echipa: “Un mesaj pentru cei mai buni suporteri din lume: avem nevoie de cel de-al 12-lea om. Unde sunteţi? Unde sunteţi? Avem nevoie de voi. Haideţi!”.
Ceca Raznatovici – urmaşa temutului Arkan
Ceca (35 de ani, foto dreapta) este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe din Serbia. S-a apucat de muzică la vârsta de 9 ani, iar la 14 ani participa la festivalul Ilidza de la Sarajevo. Frumoasa solistă a vândut peste 10 milioane de albume şi a atins o cotă de popularitate rar întâlnită în Balcani. În 1995, Ceca s-a căsătorit cu Zeljko Raznatovici, temutul lider al forţelor paramilitare “Tigrii lui Arkan”. Arkan a preluat gruparea FK Obilic Belgrad în 1996. După ce a promovat în primul sezon, formaţia a reuşit să cucerească titlul de campioană a Iugoslaviei la prima participare în divizia de elită, fiind singura grupare, în afara celor doi granzi, Partizan şi Steaua Roşie, care a reuşit să ia titlul în Iugoslavia după dezmembrarea acestui stat. Cum Arkan a fost asasinat în 2000, soţia sa a preluat clubul belgrădean.
Maria Teresa Rivero – o conducătoare pudică
Născută în 1935 la Jerez, Spania, Maria Teresa Rivero (foto stânga) s-a căsătorit cu Jose Maria Ruis Mateo, fondatorul celebrului concern iberic Rumasa. Acesta a devenit preşedinte al grupării Rayo Vallecano în 1991, grupare ce îşi are reşedinţa în Vallecos, cel mai populat cartier al Madridului. În 1994, Jose Maria Ruis Mateos a renunţat la preşedinţia grupării madrilene în favoarea soţiei.
Maria Teresa Rivero, mamă a 13 copii şi bunică a 36 de nepoţi, s-a dovedit un bun conducător, sub administraţia sa Rayo Vallecano obţinând cele mai mari performanţe din istorie. “Îi tratez pe jucători ca pe fiii mei”, a declarat Maria Teresa Rivero. “Nu am fost niciodată în vestiarul echipei. Când ies afară, jucătorii arată bine: au părul aranjat şi miros frumos. De ce să intru să îi văd transpiraţi după meci?”, a explicat doamna Rivero.
Gigi Oeri, în piscină cu jucătorii
Gigi Oeri (foto jos) nu este un alt apelativ al latifundiarului din Pipera, ci numele patroanei şi preşedintelui lui FC Basel. În vârstă de 53 de ani, Gisela s-a născut în Germania şi este căsătorită cu Andreas ţri, patronul concernului farmaceutic Roche. De profesie fizioterapeut, Gigi, aşa cum este alintată Gisela, a făcut bob, fotbal şi înot.
Relaţiile cu gruparea de pe St. Jakobs Park au fost unele vechi, ea practicând la acest club meseria de fizioterapeut la grupele de copii şi juniori. În 2001, Gigi Oeri ajunge preşedinte al clubului şi o dată cu venirea ei într-o funcţie importantă renaşte şi clubul. FC Basel câştigă eventul în sezonul 2001 – 2002, iar în sezonul următor echipa elveţiană reuşeşte să ajungă în premieră în grupele Ligii Campionilor. După titlul adjudecat în 2002, “Doamna Basel” a sărbătorit făcând baie alături de jucători. Cea mai bogată femeie din Elveţia declară că s-a implicat în lumea fotbalului pentru că “am vrut să demonstrez că o femeie poate face regulile”. Gisela Oeri, care a înfiinţat şi un muzeu al păpuşilor în Basel, a făcut din echipa sa cel mai puternic club din ţara Cantoanelor şi un nume în fotbalul european.