„Aş dori să fac o scurtă declaraţie pentru a aborda rezultatele şedinţei de astăzi de la tribunal. Am nevoie de timp să mă odihnesc şi să mă recuperez, înainte de a face alte comentarii în afară de acesta. Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curţii de a respinge cererea mea de revizuire judiciară a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia şi nu pot participa la Australian Open”, a scris Novak Djokovic.
Respect hotărârea Curţii şi voi coopera cu autorităţile în legătură cu plecarea mea din ţară.
Comunicat Novak Djokovic:
Liderul mondial în tenisul masculin a precizat: „Nu îmi place că în ultimele săptămâni toată atenţia a fost îndreptată asupra mea şi sper că acum ne putem concentra cu toţii asupra jocului şi turneului pe care îl iubesc”. „Aş dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor şi fanilor toate cele bune pentru turneu”, a transmis el.
„În cele din urmă, aş dori să mulţumesc familiei mele, prietenilor, echipei, fanilor şi compatrioţilor mei sârbi pentru sprijinul continuu. Toţi aţi fost o mare sursă de putere pentru mine”, a mai spus sârbul în vârstă de 34 de ani.
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins, duminică dimineaţă, 16 ianuarie, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.
Totodată, Djokovic riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.
12 zile de controverse
Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID-19, a ajuns în Australia pe 5 ianuarie. După 9 ore de interogări din partea Poliției de frontieră pe aeroportul din Melbourne i s-a refuzat intrarea pe motiv că a aplicat cu o viză greșită, viză care i-a fost anulată atunci pentru prima dată.
Pe 10 ianuarie, după alte audieri, care au durat în jur de șase ore, o instanţă din Melbourne a revocat anularea vizei lui Novak Djokovic de către autorităţile australiene. Astfel, liderul ATP a rămas în Australia pentru a participa la Australian Open, iar apoi s-a și antrenat. Totuși, ministrul imigrației avea dreptul să anuleze viza lui Djokovic.
Ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, i-a anulat a doua oară viza lui Novak Djokovic pe 14 ianuarie, „pe motiv că a fost în interesul public”. Imediat, au început noi audieri în acest caz, avocații sârbului încercând să conteste decizia.
A recunoscut că a mers la un interviu, deși știa că are COVID
Novak Djokovic a scris pe Instagram, pe 12 ianuarie, că, după ce a aflat că are COVID în decembrie, și-a anulat toate evenimentele, mai puțin un interviu pentru publicația franceză LEquipe. În schimb, când a îmbrățișat zeci de copii în Belgrad, a spus el, avea un test rapid care ieșise negativ și nu primise încă rezultatul testului PCR, care a fost pozitiv.
Liderul ATP a explicat că, după ce a primit rezultatul pozitiv la testul COVID, a mers la interviul pentru LEquipe deoarece „s-a simţit obligat” şi „nu a vrut să-l dezamăgească pe jurnalist”. Djokovic a susținut că a făcut „o eroare de judecată”, dar a adăugat că s-a distanţat social şi a purtat o mască, cu excepţia momentelor în care au fost făcute fotografii.
În timp ce m-am dus acasă după interviu să mă izolez pentru perioada necesară, mi-am dat seama că aceasta a fost o eroare de judecată şi accept că ar fi trebuit să reprogramez acest angajament.
Novak Djokovic: