Nu s-a pus o cărămidă de peste un an, ”dar patinoarul e o prioritate” pentru PMB!
Deși nu se mai lucrează de măcar cinci luni, iar oficialii Federației Române de Hochei pe Gheață spun că ”nu s-a mai pus o cărămădă de un an și jumătate”, ”Patinoarul Flamaropol a fost o prioritate pentru Primăria Capitalei. Cele mai bune dovezi în acest sens fiind alocările bugetare consistente, de peste 30.000.000 de lei anual, din 2016 și până în prezent. De asemenea, reprezentanții Direcției de Investiții au făcut toate demersurile pentru ca lucrările să fie continuate. Municipalitatea își dorește finalizarea patinoarului”.
În continuare, Primăria condusă de Gabriela Firea explică problemele avute cu asocierea UTI-Astaldi, cea care câștigase contractul de 22.000.000 de euro.
Despre situația de la patinoar, Libertatea a scris și anul trecut, când însăși instituția ne transmisese că problemele de pe șantier se rezolvaseră.
Ritm de lucru în România: 2% în cinci luni! Termenul de finalizare era 24 iunie 2019
”Reprezentanții Direcției de Investiții au avut un dialog constant cu asocierea și a încercat deblocarea acestui obiectiv, încă din luna iunie 2018, când UTI – Astaldi a solicitat o nouă prelungire a duratei de executie a lucrărilor.
Primăria Capitalei a fost de acord cu încheierea unui act adițional și cu noul termen de finalizare, 24.06.2019. La momentul incheierii actului aditional, erau executate 23% dintre lucrări. Până la sfârșitul anului 2018, ritmul lucrărilor a scăzut dramatic. Astfel, în cinci luni șantierul a avansat cu doar 2%.
Răspunsul PMB:
Acoperiș neconform. Doar 15 muncitori pe șantier!
PMB afirmă că o parte din lucrările deja executate erau neconforme, fiind emise 15 rapoarte de neconformitate pentru acoperișul metalic. Toate aceste rapoarte au fost asumate de constructor, iar problemele constatate trebuiau remediate.
De asemenea, cei care atribuiseră contractul pretind că, din luna noiembrie 2018, cu notificat constant asocierea cu privire la faptul că pe șantier nu este activitate și sunt încălcate clauzele contractuale.
Asocierea a lucrat, în medie, cu 15 muncitori într-o lună. De asemenea, nu au fost remediate problemele constatate la nivelul acoperișului metalic. Constructorul nu a pus la dispoziția reprezentanților Primăriei Capitalei nici un plan de restructurare sau de mobilizare a personalului pentru reînceperea lucrărilor. Cu toate acestea, în 2019. Primăria Capitalei a alocat un buget consistent.
PMB:
Oficialii Primăriei mai afirmă că niciodată de la începerea lucrărilor la acest obiectiv, asocierea nu a reușit să cheltuie bugetul alocat: ”De exemplu, în anul 2018 alocarea bugetară a fost de 33,5 milioane de lei, iar facturile emise de constructor au fost de 18,1 milioane de lei. În anii anteriori, sumele sunt și mai mici”.
Nu vor CNI, dar recunosc că litigiile cu fostul constructor blochează proiectul!
În consecință, ”Primăria a decis încetarea contractului în principal din cauza întârzierilor, a încălcării termenilor contractuali și a lipsei totale de mobilizare a resurselor. Obiectivul a fost predat în septembrie 2019. Se dorește continuarea acestui proiect, iar Primăria nu a avut niciodată în vedere predarea obiectivului către Compania Națională de Investiții”.
Pe de altă parte, autoritățile locale recunosc că ”proiectul nu poate avansa din cauza litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată între Primărie și UTI – Astaldi. Există două procese la Tribunalul București, cu termene pe 27 februarie, respectiv 26 martie. De asemenea, Primăria a solicitat executarea garanției de bună execuție aferentă contractului, acest lucru fiind în analiza asigurătorului”.