Pentru 14 yuani, poti parcurge cativa kilometri buni cu taxiul, din buza Pietei Tien An Men pana la sediul Ambasadei Romaniei din Beijing. Amplasata intr-o zona destinata tuturor misiunilor diplomatice, cladirea este pazita cu strasnicie de un soldat chinez, care pare asemenea unei statui in pozitie de drepti.
Doar cand te apropii de poarta, omul in uniforma isi incalca consemnul de a ramane nemiscat, devenind brusc foarte atent la miscarile vizitatorilor. Dar din gimnastica mainilor, pe care o executa mai ceva ca micuta Cheng Fei, intelegi ca nu ai voie sa stationezi in fata portii decat la o anumita distanta. Minutele de asteptare nu intra in prelungiri si din interior suntem anuntati ca ambasadorul Romaniei, Viorel Isticioaia-Budura, ne poate primi. Ostasul-statuie da din cap in semn de aprobare si ne face semn ca putem intra. ?n curtea asemanatoare cu a unui palat domnesc, seful diplomatiei romanesti la Beijing ne confirma ca suntem primii jurnalisti acreditati la Olimpiada care i-am trecut pragul. ‘Dupa ce vom inaugura Casa Romaniei, ii asteptam aici pe toti jurnalistii romani acreditati la Olimpiada’, ne spune ambasadorul. ?n holul de la intrare pe pereti se afla imagini cu marii campioni. Iolanda Balas, Nadia Comaneci, Gabi Szabo, Ivan Patzaichin, toti par ca si cum ar fi gata de un nou concurs. Din acele fotografii iti surade parca istoria de aur a medaliilor care au facut ca Romania sa ajunga la 82 de titluri olimpice cucerite de-a lungul timpului.
In afara exponatelor, filmelor romanesti sau a imaginilor, cei care vor vizita sediul Ambasadei Romaniei vor putea gusta si din preparatele culinare specifice, iar apoi isi vor dezlega limbile cu ajutorul unui vin romanesc de cea mai buna calitate.
Toate saloanele ambasadei vor fi puse la dispozitia reprezentantilor Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. ‘Avem una dintre cele mai frumoase ambasade, care se intinde pe aproape doua hectare. Marimea cladirii arata de fapt cat de solida este relatia de prietenie dintre China si Romania. ?i vom astepta aici pe toti sportivii Romaniei, care speram sa castige cat mai multe medalii’.
Nadia Comaneci, imagine-simbol
Cu un comportament ireprosabil, stilat, si cu un bagaj de cunostinte impresionant, cel care conduce astazi misiunea Romaniei in China ne povesteste cu o satisfactie aparte ca, la expozitia pe teme sportive organizata de tarile membre ale Uniunii Europene, afisul Nadiei Comaneci a fost desemnat in unanimitate imagine-simbol. ‘Nici nu poate exista o satisfactie mai mare decat sa vezi ca o personalitate din tara ta este apreciata la nivelul intregului corp diplomatic european’, a precizat Viorel Isticioaia, care o asteapta pe Nadia Comaneci, dar si pe ceilalti invitati ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, la Casa Romaniei, care va fi inaugurata pe data de 6 august. ‘Din cate am inteles de la domnul Ioan Dobrescu, mai sunt unele lucruri de pus la punct privind Casa Romaniei. Dar, in ceea ce ma priveste, va asigur ca aici toata lumea se va simti ca acasa’, a adaugat ambasadorul.
Ciprian Porumbescu a rezolvat problema conjugala a asiaticilor
Chinezii au invatat de la romani, din filme, cum sa iubeasca si cum sa cucereasca o femeie. ‘La un moment dat, a venit la noi cineva care ne-a multumit ca relatia lui cu sotia merge perfect. Initial nu am inteles despre ce e vorba. Dar el ne-a povestit ca, datorita filmului ‘Ciprian Porumbescu’, a capatat curaj pentru a merge la tovarasa de birou, ca sa-i spuna ca o simpatizeaza. Azi cei doi sunt casatoriti. O poveste incredibila, dar reala’.
Doar 20 de romani stabiliti in China
In conditiile in care Europa Occidentala ‘se indreapta’ tot mai mult catre China, o piata de desfacere fabuloasa, dar si o putere economica majora, foarte multi tineri din Vest aleg sa studieze in Asia. Franta, bunaoara, are nu mai putin de 3.000 de studenti. Si asta pentru ca in Beijing conditiile oferite sunt la cel mai inalt grad de exigenta. Din pacate, Romania, un partener vechi al Chinei, are doar 23 de studenti. Numarul cetatenilor romani stabiliti in China este de 20. ‘Ar trebui sa folosim mult mai bine aceste relatii de prietenie care dateaza din 1949 si sa nu-i judecam pe chinezi dupa clisee’, a explicat seful misiunii noastre diplomatice.
Actorul Florin Piersic e iubit in China ca si la noi
Si daca vorbim despre sportivii celebri ai Romaniei, care s-au lipit precum marca de scrisoare de sufletele europenilor, dar si de ale asiaticilor, ambasadorul ne aminteste despre lucrurile care la prima vedere, ca roman, te-ar face sa ramai cateva secunde fara grai si sa te intrebi de ce nu stim sa apreciem mai mult valorile de acasa. ‘Stiati ca in China Florin Piersic este la fel de cunoscut ca si in Romania? Nu este nici o gluma. Pana in 1989 chinezii au crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar si cu marii actori ai Romaniei. O televiziune prin cablu din Beijing a platit spre achizitionare drepturile pentru toate filmele romanesti. Daca Florin Piersic ar veni aici, cu siguranta ca ar fi oprit pe strada pentru autografe’, a dezvaluit ambasadorul. Mai mult, interesul televiziunilor asiatice fata de locurile in care s-au facut marile productii cinematografice romanesti este unul crescut. Am aflat ca exista o televiziune care-si va trimite o echipa de filmare in Romania pentru a realiza interviuri cu actorii romani cunoscuti in China.