Prinţul Harry este preşedinte de onoare a England Rugby 2015, Comitetul de organizare a Cupei Mondiale.
Finala Cupei Mondiale dintre Noua Zeelandă şi Australia va avea loc, sâmbătă, pe arena Twickenham din Londra, de la ora 18.00 (DigiSport 1).
Va fi cea de-a 155-a confruntare oficială dintre cele mai puternice națiuni ale rugbyului, informează agerpres.ro.
Noua Zeelandă domină cu autoritate bilanțul întâlnirilor directe cu Australia, rivalitatea dintre cele două selecționate din emisfera sudică debutând pe 15 august 1903, la Sydney, când All Blacks s-a impus cu un categoric 22-3.
De atunci, cele două echipe s-au întâlnit în numeroase ocazii, iar din 1931 Australia și Noua Zeelandă se luptă pentru Cupa Bledisloe, trofeu pe care All Blacks l-a cucerit de 42 ori în 54 de ediții disputate până acum. Această competiție, care poartă numele lordului Bledisloe, fostul guvernator general al Noii Zeelande, se dispută anual începând din 1984. Nașterea turneului Tri Nations, în 1996, a triplat practic întâlnirile anuale dintre All Blacks și Wallabies.
Din cele 154 de meciuri disputate până acum, Noua Zeelandă a câștigat 105, în timp ce Australia s-a impus în 42 de întâlniri, în timp ce 7 partide s-au încheiat la egalitate.
La Cupa Mondială, însă, bilanțul este favorabil Australiei, care a câștigat două dintre cele trei partide disputate până acum împotriva Noii Zeelande, de fiecare dată în semifinală. Prima întâlnire a avut loc la Mondialul din 1991, când australienii s-au impus cu 16-6 în fața neozeelandezilor, campionii en titre la momentul respectiv. O săptămână mai târziu, Australia reușea să cucerească primul său titlu mondial, după finala cu Anglia (12-6).
Următorul duel „mondial” a avut loc 12 ani mai târziu, chiar în Țara Cangurilor, Australia reușind și de această dată să se impună în fața „eternei rivale”, cu 22-10, în semifinala disputată la Sydney, în fața a 82.000 de spectatori.
All Blacks și-a luat, însă, o frumoasă revanșă în fața Australiei la Cupa Mondială 2011, impunâdu-se cu 20-6 pe arena Eden Park din Auckland, în semifinalele competiției. Câteva zile mai târziu, Noua Zeelandă cucerea pentru a doua două în istoria sa titlul mondial la rugby, de această dată chiar în fața propriilor suporteri, după o finală câștigată la un singur punct în fața Franței (8-7).
Finala Cupei Mondiale 2015, dintre Noua Zeelandă și Australia va fi arbitrată de galezul Nigel Owens.
Meciul pentru locul 3, Africa de Sud – Argentina, va avea loc vineri, pe Stadionul Olimpic din Londra (22,00, ora României) și va fi condus de irlandezul John Lacey.