Clubul britanic de fotbal este vizat de 115 acuzaţii, care au apărut după ce acesta a fost preluat, în 2008, de consorţiul Abu Dhabi United Group (ADUG) din Emiratele Arabe Unite, deținut de şeicul Mansour. Este vorba despre 80 de infracţiuni financiare (perioada 2009-2018) şi alte 35 pentru presupusa lipsă de cooperare cu ancheta.

Premier League acuză Manchester City că a încălcat regulile privind furnizarea „cu bună-credinţă” de „informaţii financiare exacte care să ofere o imagine reală şi corectă a situaţiei financiare a clubului”.

În perioada la care se referă acuzațiile, Manchester City a câștigat de trei ori campionatul.

În februarie 2023, Premier League a trimis clubul în fața unei comisii independente, care a analizat acuzațiile, pentru a putea audia apoi cele două părți în spatele uşilor închise, într-un loc care nu a fost făcut public.

Suspiciunile care vizează Manchester City sunt legate de ascunderea unor investiții financiare directe prin umflarea veniturilor din sponsorizări de la Etihad, compania aeriană din Emiratele Arabe Unite şi principalul partener al clubului.

De asemenea, există acuzații privind presupuse încălcări ale fair-play-ului financiar UEFA (perioada 2013-2018) şi ale Premier League (2015-2018).

Totodată, comisia independentă trebuie să constate dacă Roberto Mancini, unul dintre foştii antrenori, a primit suplimente salariale nedeclarate.

Presa din Marea Britanie, care vorbește despre „procesul sportiv al secolului”, precizează că acesta ar putea să dureze zece săptămâni, iar o decizie ar putea fi luată la începutul lui 2025. Rezultatul se poate amâna cu câteva săptămâni sau luni în cazul unui apel formulat de Manchester City sau de Premier League, situație în care va trebui înființată o comisie de apel.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a invalidat suspendarea de doi ani din competiţiile europene stabilită în 2020 pentru Manchester City pentru acuzații de nerespectare a regulilor fair-playului financiar.

Potrivit regulamentului Premier League, dacă acuzațiile sunt dovedite, Manchester City poate primi de la o simplă mustrare până la excluderea din campionat, precum şi retragerea punctului (punctelor), riscând retrogradarea.

Urmărește-ne pe Google News