UPDATE ora 12.15: Astăzi nu se va lua nicio decizie cu privire la anularea sau nu a vizei lui Djokovic de către ministrul imigrației, a informat Sydney Morning Herald, preluat de BBC.
Decizia finală este așteptată marți, 11 ianuarie.
UPDATE ora 11.50: Sute de fani ai lui Novak Djokovic s-au adunat lângă clădirea Rialto Towers în care se află sârbul și echipa sa de avocați.
O mașină de culoare neagră și cu geamuri fumurii, în care se crede că se află sârbul de 34 de ani, a părăsit locația, iar susținătorii liderului mondial ATP au înconjurat-o și s-au încăierat cu poliția, care a folosit spray-uri lacrimogene, a relatat BBC.
„Eliberați-l pe Novak” au scandat susținătorii lui Djokovic, în timp ce poliția flanca mașina neagră în care s-ar fi aflat sârbul. BBC nu a putut confirma că în autoturism era liderul mondial din tenis.
UPDATE ora 11.00: Fratele lui Djokovic a spus presei sârbe că „vor să-l închidă din nou pe Novak”, iar tatăl tenismanului a susținut chiar că fiul său a fost arestat după ce a câștigat procesul în urma căruia i-a fost acordată viza pentru a putea participa la Australian Open, a relatat Daily Mail.
Surse federale și din tenis au transmis însă pentru publicația The Age că Djokovic nu a fost arestat, scrie GSP. Potrivit acestora, ministrul pentru Imigrare încă se gândește dacă să-i anuleze viza lui Djokovic sau nu.
Și The Guardian scrie că sunt speculații legate de o nouă arestare a sârbului, după o eventuală decizie a ministrului imigrației de a-i anula iarăși viza, însă informația nu a fost confirmată.
UPDATE ora 10.40: Presa internațională a publicat transcriptul discuţiei avute de Novak Djokovic cu oficialul forţelor de frontieră care l-a intervievat la sosirea în Australia, pe 5 ianuarie. Aceasta a fost dezbătută în timpul procesului.
Sârbul a recunoscut că nu este vaccinat și i-a spus ofițerului de poliție că a fost infectat de două ori cu coronavirus, ultima dată pe 16 decembrie. Afirmațiile liderului ATP au venit în contextul în care, până acum, Novak Djokovic a refuzat să spună public dacă s-a vaccinat sau nu împotriva COVID-19.
UPDATE ora 8.23: Judecătorul Anthony Kelly a respins decizia guvernului de a-i anula viza lui Novak Djokovic și a ordonat ca sportivul să fie eliberat în 30 de minute de la pronunțarea hotărârii.
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să plătească toate cheltuielile cu șederea lui Djokovic în Australia.
Toate bunurile sale, inclusiv pașaportul, trebuie să-i fie returnate „de îndată ce este posibil în mod rezonabil”, se mai arată în decizia instanței.
Cu toate acestea, ministrul imigrației, Alex Hawke, are dreptul legal să intervină și să anuleze viza lui Novak Djokovic, scrie The Guardian.
Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea ajunge înapoi în instanță, deoarece ar însemna că sportivul de 34 de ani va primi interdicție de a intra în Australia timp de trei ani. Consilierul guvernamental Christopher Tran a declarat că ministrul imigrării va lua în calcul exercitarea puterii de anulare a vizei.
Audierile în cazul vizei anulate a lui Novak Djokovic au început luni dimineaţă, 10 ianuarie, la Melbourne, în jurul orei 2.00 (ora României). Fiind nevaccinat, Djokovic nu a fost prezent la proces, dar a participat online, relatează CNN.
Avocații sportivului au prezentat motivele pentru care consideră că lui Djokovic trebuie să i se permită rămânerea în Australia, au transmis că este „o lipsă totală de probe” din partea guvernului în cazul său și au cerut explicații pentru anularea vizei numărului 1 mondial în tenis.
Aceștia au mai susținut că Departamentul Afacerilor Interne a transmis într-un e-mail faptul că sportivul a îndeplinit cerințele pentru a merge „fără carantină” în Australia, iar acest lucru a „dat impresia” că lui Djokovic i s-a aprobat intrarea în țară.
Guvernul a spus, însă, că Djokovic a greșit crezând că poate intra în țară și că trecerea prin boală nu echivalează cu un motiv medical pentru care să nu fie vaccinat.
Judecătorul a transmis în cadrul audierilor online că Djokovic este posibil să fi fost intimidat sau supus unei presiuni pe aeroport, când a fost interogat de autorități, chiar dacă nu aceasta a fost intenția acestora.
În a doua parte a audierilor, care au fost reluate după o pauză, reprezentanții statului își vor susține punctele de vedere pentru care doresc anularea vizei.
Protestatarii, în fața centrului de detenție temporară în care este plasat Djokovic
Mai mulți demonstranți sunt adunați lângă parcarea Hotelului Park, unde se află liderul ATP, și au în mâini pancarte prin care protestează împotriva sistemului australian de detenție și cer ca lui Djokovic să îi fie permisă participarea la Australian Open.
Numeroase forțe de ordine sunt de asemenea prezente la fața locului.
Instanța a transmis că i-a permis lui Djokovic să părăsească hotelul și să fie mutat într-o locație confidențială pentru a urmări audierea online, apoi să fie dus înapoi la hotel după încheierea procedurilor.
Interogat 9 ore pe aeroport, la sosirea în Australia
Djokovic a fost testat pozitiv la COVID-19 pe 16 decembrie 2021. Apoi, a primit o scutire medicală de la Tennis Australia pe 30 decembrie, potrivit documentelor aflate la instanță.
Pe 5 ianuarie, Djokovic a fost interogat nouă ore pe aeroport, pentru ca la final viza lui să fie respinsă. Autoritățile au susținut atunci că sportivul, care are o dispensă medicală pentru a nu fi vaccinat, a aplicat pentru tipul greșit de viză, anume una care nu permite excepții medicale pentru persoanele nevaccinate.
Sârbului i s-a cerut să părăsească de urgență Australia, dar acesta nu a făcut acest lucru.
Novak Djokovic nu știe deocamdată dacă va putea participa la Australian Open, care începe pe 17 ianuarie, în condițiile în care riscă să fie expulzat de la Melbourne, din cauza problemelor cu viza de călătorie.