Potrivit expunerii de motive, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a solicitat Parlamentului amendarea legii privind arborarea drapelului, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. Astfel, iniţiatorii au considerat că este necesară impunerea unor „măsuri chiar simbolice dar puternice” privind obligativitatea intonării imnului naţional.
„Considerând că, uneori, măsuri chiar simbolice dar puternice, se impun, vă înaintăm spre dezbatere şi aprobare prezenta propunere legislativă care are ca obiect de reglementare lărgirea cadrului vizând obigativitatea intonării imnului naţional. Prezenta completare a legislaţiei are drept scop să contribuie la întărirea sentimentului competitorilor sportivi de orice vârstă de apartenenţa la un mediu sigur, protector, lipsit de discriminări sau tensiuni sociale – statul român”, potrivit expunerii de motive.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, declarat la jumătatea lunii ianuarie că legislaţia nu permite intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naţionale.
„Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează Imnul Naţional deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcţie de ministru. Atât!”, afirma atunci Lipă, pe pagina sa de Facebook.
Anterior, Ministerul Tineretului şi Sportului a trimis o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea „competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România”.
Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie „imnul Ţinutului Secuiesc”. FR Baschet a anunţat, după studierea rapoartelor observatorului şi arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi şi U Cluj, că regulamentele federaţiei nu au fost încălcate la acea întâlnire.
Ulterior MTS a publicat pe pagina de internet o propunere proprie de revizuire a legii. Potrivit acesteia, imnul se va intona ”pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia competiţiilor sportive oficiale de nivel naţional, doar la finala unei competiţii sau, după caz, la turneul final”, cu menţiunea că acest lucru se poate întâmpla ”şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ, în instituţii de cultură sau sportive”.