Cuprins:
„NACKTional” a jucat contra „Pottoriginale All Stars”, sâmbătă, 10 noiembrie, la Essen. Participanții au cerut boicotarea jocurilor din cauza „încălcărilor drepturilor omului în Emirat”, un subiect adus adesea în atenție de când Qatarul a câștigat găzduirea Cupei Mondiale.
De astfel, turneul final, care are loc între 20 noiembrie și 18 decembrie, a fost umbrit de problemele din Qatar, inclusiv miile de decese în rândul muncitorilor care au lucrat la construirea stadioanelor. Homosexualitatea se pedepsește cu închisoarea, iar drepturile femeilor nu sunt recunoscute.
La meciul-protest de la Essen, unde rezultatul n-a contat, pe spatele jucătorilor goi au fost pictate litere mari, care împreună formau formula „Boicotați Qatar”. Cealaltă echipă purta tricouri albe, inscipționate cu mesajul „La naiba cu FIFA”.
„Jucătorii nostri arată că au curaj, spre deosebire de federația germană, care nu a luat niciun fel de atittudine”, a spus fotograful Gerrit Starczewski, unul dintre fondatorii proiectului.
Proiectul „German NACKTionalteam” a apărut, inițial, ca un protest împotriva comercializării exagerate din fotbalul profesionist.
Baruri care nu difuzează meciurile de CM
În același timp, scrie DW, tot în semn de protest, mai mulți patroni de baruri și restaurante din Germania au decis ca, în următoarele patru săptămâni, televizoarele rămân oprite.
„Luăm, astfel, atitudine împotriva acestui sistem FIFA complet corupt, căruia nu îi pasă decât de bani și care nu pune deloc preț pe drepturile omului și pe cultura fotbalului. Iar în Qatar avem de toate: femeile oprimate, homosexualii discriminați, condiții catastrofale de muncă”, spune Peter Zimmermann, proprietarul localului Lotta din Köln.
Darts și fotbal de masă, în loc de meciuri
În loc de meciuri, oaspeții barului se vor întrece în tradiționalul test săptămânal de cunoștințe generale, vor participa la turnee de darts și fotbal de masă, de fotbal pe Playstation sau vor avea parte de proiecții de filme.
Pe Twitter, în jur de 200 de baruri din diverse landuri federale au aderat la acțiunea de boicotare a competiției fotbalistice.
Iar un sondaj a arătat că mai mult de jumătate dintre germani nu sunt siguri dacă vor urmări meciurile turneului din Qatar. Motive, în afara dezinteresului pentru fotbal: problemele cu drepturile omului și modul în care organizatorii i-au tratat pe muncitorii străini, corupția la desemnarea gazdei competiției, inutilitatea ulterioară a bazelor sportive, sezonul nepotrivit sau absența unei tradiții sportive a Qatarului.
Un publicist conduce „naționala de boicot”
Dietrich Schulze-Marmeling și-a asumat calitatea de căpitan neoficial al „naționalei de boicot”. Susținător înfocat al Borussiei Dortmund și autor a zeci de cărți despre fenomenul fotbalistic, Schulze-Marmeling a lansat, în urmă cu doi ani, inițiativa #boycottqatar2022 și a argumentat, într-un volum publicat între timp, de ce competiția nu ar trebui să se desfășoare în emiratul din deșert.
În cazul Rusiei, s-a spus că este o țară mare și cu tradiție fotbalistică. Dar Qatarul este pentru mulți pur și simplu o absurditate. După Blatter, am spus: „Mai rău de atât nu se poate”. Și apoi a apărut Infantino.
Dietrich Schulze-Marmeling:
Deviza campaniei de boicot este „Moș Nicolae în loc de adidas, turtă dulce în loc de FIFA”. Conducerea fotbalului mondial ar trebui să înțeleagă mesajul publicului, spune publicistul: „Nu pervertiți Campionatul Mondial și nu ruinați acest sport”.
„Nu condamn pe nimeni și pot să îi înțeleg pe cei care vor deschide, totuși, televizorul, mai ales pe cei care, deși acum deciși să boicoteze, vor renunța la protest în cazul în care Germania va juca entuziasmant”, spune Dietrich Schulze-Marmeling.
„Important este să nu abandonăm modul critic în care ne raportăm la organizarea turneului. Dezbaterea va trebui să continue pe parcursul întregii competiții și media trebuie să fie conștientă că e nevoie de critici. Nu putem ignora o dezbatere despre cum vrem să arate viitorul fotbalului”, a continuat el.
Vezi şi programul meciurilor de la Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022!