„Medicii si sistemul au criticat primul ajutor dat regretatului fotbalist Patrick Ekeng, dar observ nimeni nu s-a sinchisit să spună oamenilor și medicilor ce să facă dacă sunt martorii unui stop cardio-respirator”, spune dr. Alexie, care a acceptat să prezinte un ghid practic de intervenție în astfel de cazuri, pe care ar trebui să-l cunoască oricine. E un fel de protocol al dreptului la viață!
Resuscitarea
Ce trebuie făcut
A = airway. Ne uităm inediat în gura pacientului să vedem dacă nu cumva și-a înghițit limba sau are un corp străin în gură (mâncare, de obicei). În cazul în care faringele nu este liber, scoatem corpul străin sau aducem limba înghițită înapoi în gură.
B = breathing. Ascultăm pacientul cu urechea noastră la nasul lui și ne uităm la piept să vedem dacă respiră.
C= cardiac. Palpăm sa vedem dacă pacientul are puls.
D = defibrilatorul. Aducem defibrilatorul cât mai repede lânga bolnav, îl atașăm să vedem ce ritm cardiac are.
Tratamentul
1. Dacă bolnavul are ceva în airway (gură și faringe), scoatem totul pâna vedem omulețul, să fim siguri că aerul din respirația artificială va merge spre plămâni.
2. Dacă pacinetul nu respiră, începem imediat respirația artificială gură la gură.
3. Dacă pacientul respiră, dar nu are puls, începem compresii cardiace și respirație gură la gură. La fiecare 30 de compresii cardiace se fac două respirații. Compresiile cardiace se fac la ritmul de 120 pe minut și nu se intrerup pentru a se face respirațiile (exceptând cazul în care o singură persoană este de față și aceasta face și compresiile, și respirația artificială).
4. Dacă defibrilatorul arată tahicardie ventriculară, fibrilație ventriculară, atunci dăm șocuri electrice imediate, după cum arată protocoalele de resuscitare. Partea cu defibrilatorul este un pic mai complicată și toate ambulanțele trebuie să aiba protocoale de tratament cu defibrilații și anumite medicamente, în functie de ritmul cardiac.
5. În cazurile în care există un singur salvator lânga pacient, acesta trebuie să sune la urgență imediat, să vina o ambulanță cu defibrilator și cu medicamentele necesare. Dupa ce a sunat la ambulanța, merge lângă pacient și începe ABC-ul de mai sus și tratamentele 1, 2 și 3 pâna vine ambulanța.
Oamenii care merg la evenimente sportive trebuie să știe ce să faca și, mai ales, medicii de pe banca sportivilor să viseze acest prim ajutor salvator de vieți”, a încheiat dr. Alexie.
Mihăiţă Neşu (centru), alături de medicul Ionache Alexie, cel care l-a tratat în SUA
Recomandări
Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi: „Ne plătește mai bine ca-n Italia”
Speranța lui Mihai Neșu
Născut la Craiova și stabilit la Las Vegas, SUA, doctorul Alexie se află într-o legătură strânsă cu fostul internaținal Mihai Neșu. Cei doi s-au cunoscut în Statele Unite, acolo unde Bichonul a fost la tratament. Olteanul, fost medic personal al lui Michael Jackson, regele muzicii pop, face eforturi pentru a-l integra pe Neșu într-un program al companiei americane ”Invivo Therapeutics”. Specialiștii de peste Ocean au implementat un tratament pentru vindecarea bolnavilor cu leziuni acute la măduva spinării. Mai mult, americanii se pregătesc să trateze și oameni cu probleme cronice, categorie în care se încadrează și fostul fundaș al Stelei. Alexie, specialist în boli infecțioase și medicină internă, a discutat cu Mihai despre această oportunitate și a primit acordul pacientului.
Mesaj pentru Bichon
Medicul român a rămas impresinat de susținerea de care se bucură Mihai Neșu la cinci ani de la cumplitul accident suferit la Utrecht. “Am văzut că foștii săi colegi și fostele glorii ale Stelei au făcut un meci caritabil la București, iar această inițiativă m-a bucurat enorm. Mihai merită atenția și sprijinul tuturor. El a fost și este un exemplu pentru România. Ca fotbalist, a dat totul pe teren, iar acum a venit rândul nostru, al tuturor, să-l răsplătim. El trebuie să rămână pozitiv și încrezător”. Doctorul român nu l-a uitat nici pe George Ogăraru, cel care a făcut posibil evenimentul “Uniți pentru Mihai”, găzduit la Sala Polivalentă, pe 9 mai: “Tot respecul pentru George Ogăraru. El este un prieten și un om deosebit”.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Libertateapentrufemei.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
FANATIK.RO
Planta care menține sănătos creierul și ajută sistemul cardiovascular. Crește foarte repede și o găsești, la liber, în multe locuri din România. Străinii o preferă în salate, în timp ce românii o consideră o simplă buruiană și evită s-o mănânce
GSP.RO
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
Elle.ro
Sorin Brotnei, declarații neașteptate despre planurile pe care le are cu banii câștigați la Asia Express: „Nu cred că mă lasă soția…”
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Observatornews.ro
Chipul unui tată ucrainean care şi-a pierdut soţia şi cei trei copii într-un atac rusesc cu rachetă. Zdrobit de durere, i-a condus pe ultimul drum
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor