„O decizie la limită”, a reacționat ziarul elvețian Blick, care nu e convins de corectitudinea deciziei. „Întrebarea este dacă doi fotbaliști din Qatar au fost sau nu în spatele atacantului ecuadorian Valencia”, notează publicația helvetă.
„Echipa El Tri a rămas calmă, după ce arbitrii VAR au anulat golul pentru o presupusă poziție de ofsaid, care nu a fost în totalitate clară”, a subliniat și publicația ecuadoriană El Comercio.
Cei care realizează transmisia partidei nu au oferit reluări, revenindu-se, la câteva minute distanță, cu fragmentul de imagine care a dovedit ofsaidul.
A fost un ofsaid nesemnalizat de tușier la faza anterioară marcării golului! Doi fotbaliști ecuadorieni se aflau în poziție neregulamentară, în spatele portarului, lucru limpezit abia după analizarea fazei în cabina VAR. Un ofsaid minuscul, de 20 de centimetri, clarificat abia după analiza videoarbitrajului.
Mingea cu cip și cei cinci arbitri din camera VAR
Potrivit FIFA, scrie Gazeta Sporturilor, Al-Rihla, balonul oficial al Mondialului din Qatar, are în interior un senzor de mișcare de cea mai mare precizie. Combinată cu datele despre poziția jucătorului din teren și prin aplicarea inteligenței artificiale, mingea va ajuta în timp real la determinarea offsideului semi-automatizat și va semnaliza asta arbitrilor din camera VAR.
La microfonul TVR, înainte de joc, fostul arbitru Marius Avram a precizat că în camera de arbitraj video (VAR) oficiază cinci arbitri, dintre care unul este dedicat doar identificării pozițiilor în afara jocului!
Arbitru de rezervă al partidei este românul Istvan Kovacs.
La ora redactării acestei știri, Ecuador conduce cu 2-0, goluri marcate de Enner Valencia (16 penalty, 31).
Din grupa A a Campionatului Mondial mai fac parte Senegal, campioana Africii, și naționala Țărilor de Jos.
Vezi şi programul meciurilor de la Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022!