La meciul cu FC Braşov, Jose Peseiro a aliniat un 11 în care se regăseau 9 jucători străini, iar din minutul 67, când Maftei a fost înlocuit cu ni­ge­rianul Ade­femi, pe teren s-a mai aflat un singur fotbalist român, Ni­colae Grigore, care îl înlocuise, în minutul 53, pe Herea. Pe 26 mai 2007, în finala Cupei, desfăşurată pe stadionul Dan Păl­ti­ni­şanu din Timişoara, Ra­pid a învins pe Poli Ti­mi­şoara cu scorul de 2-0. Titularii giu­leş­tenilor au fost toţi ro­mâni, jucătorii de re­zer­vă tot români, la fel şi staff-ul tehnic. în a­cel sezon doar doi străini au făcut parte din lotul Rapidului: armeanul, de origine ca­m­e­ru­ne­ză, Apoula Bete şi australianul Ryan Grif­fiths. Pe 26 iulie 2007, Rapid îşi adjudeca şi Su­per­cu­pa, după ce învingea pe Dinamo, scor 7-6, după loviturile de de­par­tajare, având în te­ren doar doi străini, Cesinha şi Bozovici, plus an­tre­norul Ber­godi.

Nu pot ajuta echipa naţională

Alintată până nu de mult „echipa poporului”, şi cunoscută pentru ataşamentul jucătorilor pentru culorile clubului, echipa bu­cu­reşteană s-a transformat într-o trupă de mercenari aduşi cu surle şi trâmbiţe, de la echipe de mâna a doua din Portugalia sau Brazilia. Copierea modelului CFR Cluj a devenit o modă în Liga 1, situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în momentul de faţă Rapid nu poate oferi echipei naţionale decât doi jucători, Lazăr şi Herea, ce evoluează pe acelaşi post, şi pentru care, la naţională, se­lec­ţio­ne­rul Piţurcă are alternative. După în­ce­putul bun de campionat, jocul vi­şi­niilor a în­ce­put să scâr­ţâie, so­lu­ţia poa­te veni din achizi­ţio­narea de oficiali, ma­se­uri, oameni ca­re tund te­­re­nul sau, de ce nu, spectatori, portughezi şi brazilieni.

Modelul CFR Cluj

Pe 30 martie 2008, CFR Cluj a fost prima echi­pă de fotbal din România, care a aliniat o formulă de start formată numai din jucători străini. La meciul cu Dinamo, disputat în Bu­cu­reşti şi câştigat de clujeni cu scorul de 2-1, An­done a început cu Hirschfeld (canadian) – To­ny (fran­cez), Cadu (portughez), Galiassi (bra­zilian), Dorsin (suedez) – Ma­nu­el Jose (portughez), Dani (portughez), Peralta (ar­gen­ti­nian), Culio (argentinian) – Semedo (portu­ghez), Du­bar­bier (argentinian). De asemenea, la meciul dintre Rapid şi CFR Cluj, scor 1-0, din etapa a treia a actualului sezon, cele două formaţii au început cu nu mai puţin de 17 jucători străini.

Românii, daţi la o parte

Odată cu venirea lui Peseiro, românii care jucaseră sub conducerea lui Răzvan Lucescu, consideraţi un bloc unit, au fost îndepărtaţi de la echipă. Coman, Buga, Ionuţ Stancu şi Emil Dică au plecat sau retrogradaţi la echipa secundă, Perjă  a jucat foarte rar, Nicolae Grigore şi Herea, trebuie să se bată pentru un loc de titular, Maftei şi Marius Constantin au fost trecuţi pe banca de rezerve, deoarece posturile lor au fost acoperite de noile achiziţii. Daniel Pancu, simbolul Rapidului nu a fost oprit să se transfere la Terek Groznâi, după ce Zotta declarase că va îmbătrâni în Giuleşti. Mardare, adus ca o soluţie pentru centrul apărării giuleştenilor, nu a prins decât foarte rar echipa, ∆tefan Grigorie se recuperează după o accidentare la genunchi, iar tinerii Marinescu, Bratu, Păun, Răduţă şi Dobroiu de abia dacă mai au loc la antrenementele echipei. Singurul care poate emite pretenţii la un loc de titular este Lazăr.

Străinii şi performanţele Rapidului

1997-1998 – Cupa României, niciun străin
1998-1999 – Campionatul şi Supercupa României, niciun străin
1999-2000 – Locul 2,†2 străini – Kirilov (Moldova) şi Luiz (Brazilia)
2000-2001 – Locul 4, 2 străini – Burke (Anglia) şi Nivaldo (Brazilia)
2001-2002 – Cupa şi Supercupa României, 1 străin – Bogdanovic (Serbia)
2002-2003 – Campionatul şi Supercupa, 5 străini – Bisconti (Belgia), Godfroid (Belgia), Makinwa (Nigeria), Muzinga (RD Congo), Savici (Serbia)
2003-2004 – Locul 3, 4 străini – Dossey (Ghana), Durici (Serbia), Godfroid (Belgia), Ziyati (Maroc)
2004-2005 – Locul 3, 4 străini, Junior (Brazilia), Arm. Karamian (Armenia), Art. Karamian (Armenia), Rogerio (Brazilia)
2005-2006 – Cupa şi sferturi de finală în Cupa UEFA, 1 străin – Art. Karamian (Armenia)
2006-2007 – Cupa şi Supercupa, 2 străini, Apoula (Armenia) şi Griffiths (Australia)
2007-2008 – Locul 3, 9 străini, Andrade (Brazilia), Boya (Camerun), Bozovici (Muntenegru), Cesinha (Brazilia), Despotovici (Serbia), Joao Paulo (Portugalia), Leonard (Belgia), Vasco Matos (Portugalia), Tamandare (Brazilia)

Urmărește-ne pe Google News