“Ceea ce se întâmplă în cazul sportivilor este logic, în contextul dat. Este bine că au fost testaţi şi monitorizaţi pentru că vorbim de un sport de echipă, unde clar există un risc mai mare de transmitere pentru virus, în raport cu populaţia”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul “Matei Balş”.
Acesta a adăugat: “Din punctul meu de vedere, eu aş vorbi de rata de pozitivitate strict pentru testările la cerere. În rest, m-aş gândi că sunt testări ţintite şi le-aş gândi că sunt într-o categorie separată, ca să am totuşi o imagine clară. În ultimele luni, clar că transmiterea este mai accelerată la nivelul populaţiei”.
Fotbaliştii din Liga 1 au fost cei mai testaţi români în ultimele două luni şi jumătate. Au trecut prin opt runde de teste, în intervalul 15 mai – 30 iulie. În total, la cele 14 echipe din campionatul României, s-au făcut 4.360 de teste, dintre care doar 57 au fost pozitive. Asta înseamnă o rată de infectare de doar 1,3%.
Au existat însă şi teste fals-pozitive. CFR Cluj a anunţat pe data de 28 iulie că testele a 23 dintre jucători, făcute la o clinică din Bucureşti, au fost eronate. Ceea ce înseamnă că numărul total de cazuri din Liga 1 a fost de doar 24, iar rata de infectare reală din fotbal este de 0,55%.
Joi, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.345 de cazuri noi şi o creştere de 5,57% la nivelul întregii ţări.
FOTO: Hepta