Brandul Steaua, cel mai strălucitor din istoria fotbalului mioritic, este pe cale să dispară definitiv sau să rămână la ”apă mică”, pierzându-și măreția de altădată. Dincolo de dispute verbale în public sau în săile de judecată, rămâne deznădejdea care îi ține prizonieri pe fani. De asemenea, gloriile Stelei s-au poziționat în funcție de interese, și nu de adevăr, care nu a ieșit încă la iveală. Cei afurisiți în timp de Becali îi sunt acum împotrivă. Cum s-a ajuns la această situație de război, într-un fenomen și-așa muribund, cum este fotbalul din România? Iată, pe scurt, istoricul faptelor de la Steaua.
Prima ruptură: 1998
Steaua s-a rupt de Ministerul Apărării Naționale în vara anului 1998, fiindcă altfel n-ar mai fi putut juca în cupele europene, deoarece forurile continentale nu mai acceptau echipe departamentale, stare de lucruri care este este interzisă de regulamente și în ziua de azi. Transformarea campioanei României din acel an în societatea non-profit AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu, s-a făcut pe repede înainte. Jucătorii au făcut coadă se semneze contracte cu noua asociație, toate actele s-au ”desenat” în timp-record.
Gigi Becali a dat primii bani în 1999
Viorel Păunescu s-a împotmolit repede, fiindcă n-avea posibilitatea financiară să susțină Steaua. În 1999, Steaua a eliminat-o pe West Ham din Cupa UEFA. Păunescu le promisese bani jucătorilor, crezând că nu vor reuși să-i elimine pe englezi. ”Roș-albaștrii” au izbutit minunea și, atunci, strâns cu ușa, Păunescu a apelat la Becali. Gigi a plătit prima de calificare. Aceea a fost prima sumă investită în echipă de către cel care se înălța drept ”latifundiarul din Pipera”.
Gigi a scuipat la intrarea în club
Până în 2003, a urmat o perioadă tulbure, în care echipa i-a aparținut lui Păunescu, dar banii veneau numai de la Becali. Erau anii în care Becali se îmbrăca la fel ca prietenul său, Pițurcă, și învăța să mănânce cu furculița (până atunci era obișnuit să se folosească doar de mâinile goale). Dar, în ianuarie 2003, s-a pus în discuție schimbarea societății non-profit a lui Păunescu într-o societate pe acțiuni. Au fost două ședințe, prima pe 23 ianuarie, iar a doua – pe 7 februarie. Doar Verona Dăscălescu, secretara lui Viorel Păunescu, a votat atunci împotriva unei societăți pe acțiuni. Verona Dăscălescu a devenit, tot atunci, victima primului derapaj verbal al lui Gigi Becali. În contul banilor împrumutați Stelei, Becali a devenit noul acționar majoritar al grupării din Ghencea. Când a intrat în club, triumfător, în calitate de patron, Gigi Becali, înconjurat de o armată de bodyguarzi, a scuipat. Martori oculari susțin că acesta a fost primul său gest în noua calitate.
Armata l-a girat
Ce s-a întâmplat din 2003 încoace se cunoaște. Gigi Becali și-a umilit subordonații, a călcat în picioare legendele, suporterii, iar imaginea clubului a avut grav de suferit. A și investit mult. Cum-necum, a ținut echipa la un nivel la care rivalele Dinamo și Rapid, alte două branduri aflate pe cale de dispariție, doar au râvnit. Suporterii i s-au ridicat împotrivă, unii dintre cei călcați în picioare i-au răspuns cu aceeași monedă, dar Armata, proprietara stadionului, i-a girat acțiunile prin tăcere, dar și prin semnarea unor contracte de închiriere. Din 2011, când Gigi Becali a refuzat să mai plătească o chirie de 20.000 de euro pe lună pentru stadion, preferând să mute echipa pe la Cluj, Buzău, Ploiești, Turnu Severin și la Craiova, s-a intrat într-o nouă etapă, aceea a proceselor dintre Armată și clubul lui Becali.
Urmează miza cea mare
În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptul de folosință exclusivă asupra mărcii celor de la CSA Steaua. Armata a câștigat și procesul legat de numele ”Steaua”, în decembrie 2016. Cel mai greu proces este cel care urmează. Armata îi cere lui Becali daune de 37 de milioane. ”Dacă mă va pune să plătesc, atunci va fi falimentul”, a recunoscut chiar Becali. Care își va lua jucătorii și se va muta în altă parte (Chiajna, Voluntari), iar Armata, având tot patrimoniul, va funcționa la o echipa din Liga a V-a. Așadar, brandul Steaua se va topi, ușor-ușor.
Explicațiile oferite de Gigi Becali: ”Suntem oameni, mai facem matrapazlâcuri!”
Gigi Becali a ieșit din nou la atac, explicând cum a luat clubul. Susține că a plătit, în perioada 2000-2003, suma de 10 milioane de dolari. Iar în contul banilor, în 2003 a devenit acționar majoritar la Steaua. Armata îi replică în felul următor: suma pe care a dat-o Gigi nu reflectă prețul pieței pentru brandul Steaua, iar la acest capitol Becali se face vinovat de faptul că nu a dorit niciodată să negocieze cu Armata, iar al doilea reproș este legat de faptul că actele nu sunt tocmai ”curate”. Iar asta îl face să piardă pe bandă rulantă procesele intentate în instanță.
Iată câteva dintre cele mai importante declarații date azi de Gigi Becali, creditorul ”roș-albaștrilor”.
”Din 2000 până în 2003 dau 10 milioane de euro lui Steaua. Am furat? Nu am furat. Trebuia să luăm Steaua în trei: eu, Pițurcă și Păunescu. Pițurcă mi-a cesionat mare parte din bani, că nu avea să dea 3 milioane de euro. M-au băgat într-o gaură. După care intervine un lucru care este cel mai interesant. S-a făcut Adunarea Generală în 2003. Scrie aici Boroi George, care e comandantul CSA, a aprobat și el să se facă societate pe acțiuni, Matei Nicolae, Năstase Ilie… Pițurcă Victor. El, Pițurcă, a votat ca să fur eu! Roșu Laurențiu… Comandatul clubului CSA de atunci”.
Becali s-a luat și de cei care împart dreptatea în instanțele din România: ”Băi, judecătorilor, suntem oameni, mai greșim, mai facem matrapazlâcuri, dar nu mai spuneți că e neagră, că zăpada nu e neagră”.
Talpan: ”Becali a dat bani, dar nu destul!”
Florin Talpan, juristul de la CSA Steaua, a recunoscut că Gigi Becali ”a dat bani, dar nu destul!”. Talpan a continuat să se acuze în stânga și-n dreapta că nimeni nu-l ajută și că i se pun bețe-n roate: ”Eu doar mi-am făcut datoria față de stat și față de Clubul Sportiv. Eu vreau să îl somez public pe Petrea Cristian, comandantul interimar al CSA Steaua, să semneze notificările către FRF, LPF, către Oficiul Național al Registrului Comerțului și către Societatea Comercială Steaua București SA. Trebuie să semneze notificările după hotărârea dată de Curtea de Apel în privința mărcii. Îl anunț public pe ministrul Apărării Naționale că Petrea Cristian nu își îndeplinește atribuțiile și se opune Curții de Apel, acționează contra Statului și face abuz în serviciu”.
Ce alte branduri au dispărut
Brandul ”Steaua” este unul de renume internațional. Gigi Becali îl ține cu scandal, iar dacă ar reveni Armatei, acesta ar fi, măcar în primă fază (câțiva ani), la un nivel scăzut, în care performanța internă și internațională ar lipsi. Astfel, s-ar stinge de la sine focul care menține viu interesul pentru cea mai galonată formație de club din România. În urma unor privatizări frauduloase, fie prin situații în care nepăsarea a fost cucoană mare, România a pierdut branduri cu care făcea furori în străinătate. ARO, Tractorul, Romarta, bicicletele Tohan, cosmeticele Farmec, băutura răcoritoare Cico, pasta de dinți Cristal sunt doar câteva nume intrate în anonimat, fie au murit odată cu comunismul. Chiar și emisiunea muzicală ”Steaua fără nume” a dispărut.
Declarații
Anti-Gigi Becali
”Becali este un trișor ordinar, este un hoț de profesie! Steaua a furat-o, l-am ajutat să fure Steaua! Fac autodenunț! Steaua era într-o criză financiară și atunci el nu a cumpărat Steaua, el a dat împrumut și după aia i-a șantajat pe frații Păunescu”.
Dumitru Dragomir, în 2005
”N-a furat Steaua, pentru că nu a fost niciodată a lui! A profitat de oamenii din jurul lui, care i-au oferit-o. Pițurcă a semnat ca oricine, ca această societate să fie pe acțiuni. Va ieși la iveală totul și s-ar putea să se lase foarte grav pentru cei care au făcut treaba asta”.
Tudorel Stoica, pe 13 ianuarie 2017
”O parte din vină o am şi eu pentru că l-am adus la Steaua şi apoi nu mai puteam să antrenez de el! Becali şantajează oamenii pe care îi aduce la Steaua, îţi doreşti să antrenezi Steaua şi accepţi multe. La un moment dat, nu mai poţi şi îţi dai demisia. Cred că a venit timpul ca Gigi să plătească pentru toate astea”.
Victor Pițurcă, pe 13 ianuarie 2017
Pro-Gigi
”În 2001, eu pe Becali nu îl cunoșteam, dar era în anturajul lui Viorel Păunescu. Păunescu îmi spunea că Becali sprijină financiar clubul, dar nu era în acel consiliu, în care se aflau peste 100 de foști antrenori, jucători și oameni care au avut o legătură cu istoria clubului. Legat de palmares, acesta nu este un lucru palpabil, dar a fost moștenit de Gigi Becali”.
Cristian Gațu, pe 17 ianuarie 2017
”Din 2003, Gigi Becali v-a dat bani, a plătit chirii, de ce ați acceptat, dacă nu era OK? Voi vreți să dispară numele ăsta. Până acum Becali era bun. Acum, după 15 ani, nu mai e bun, de ce nu mai e bun?”.
Ilie Năstase, pe 17 ianuarie 2017
”Eu sunt fan Steaua, o să ţin în continuare cu «FC cum se va numi ea». Eu sunt crescut de la 8 ani la Steaua, acolo m-am format. Cariera mi-am încheiat-o la noua echipă, care era continuatoarea echipei. Eu nu conosc altă «Stea», aceasta e echipa Steaua pentru mine„.
Ilie Dumitrescu, pe 5 ianuarie 2017
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!