Într-un interviu de suflet, sincer, ”Rățușcă” vorbește cu optimism despre viitorul său – ”Giggs, modelul meu, a jucat până la 41 de ani, de ce să nu încerc și eu”, radiografiază dur situația fotbalului nostru – ”nu cred că ne vom reveni prea curând”, lămurește problema banderolei și clarifică raporturile sale cu selecționerul Anghel Iordănescu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Libertatea: Răzvan, a trecut mai bine de o săptămână de la eliminarea României de la Euro 2016? Cum te simți, cum se vede turneul final ca spectator?
Răzvan Raț: E, n-a trecut chiar foarte mult timp de când am ieșit din turneul final, aceste răni se vor vindeca greu! Deocamdată sunt pe pansamente, să spun așa, fiind cu familia, fiind în vacanță, am la ce să mă gândesc…

Nu te-ai ambalat prea tare înainte de Franța? Ai vorbit de sferturi, de semifinale?
Obiectivul era să trecem de grupe și apoi se putea întâmpla orice. Visam, eram optimist, imi doream măcar sfeturile, ce să fac! N-a fost să fie! Din păcate, eu am participat la multe calificări și n-a fost să fie de multe ori.

Deși n-ai jucat, ai plâns după meciul cu Albania…
Era frustarea acumulată în mine, o descărcare a nervilor! A fost un turneu pe care-l așteptasem cu ardoare și a fost o mare dezamgire pentru mine. Să fim realiști, există posibilitatea ca acesta să fi fost ultimul turneu final pentru mine.

A fost cea mai mare rușine trăită de tine sub tricolor?
De mine nu, că n-am jucat! E de regretat rezultatul! Nu  am arătat bine în ultimul meci, împotriva unei formații motivate. Rămânem cu o imagine care nu e foarte bună. Păcat!

La 1-2 cu Franța, ai apărut într-o ipostază de gladiator, plin de sânge. cu Albania, n-ai jucat, deși tu ai pretins că o poți face!
Cu Franța, n-a aveam decât arcada spartă, nimic extraordinar. Înaintea ultimei partide din grupă, am trecut testul din dimineața meciului. Însă selecționerul a decis să nu riște cu jucătorii care acuzaseră probleme medicale, eu, Pintilii sau Filip. E adevărat că am zis că pot să joc. De fapt, nici nu mai era nevoie să spun eu ceva atâta timp cat am fost testat și nu am avut nici un fel de jenă. Asta e!

Până la urmă ai aflat de ce ți s-a retras banderola?
E mai puțin importantă problema cu banderola. Eu am avut o discuție cu Nea puiu, a fost decizia lui si atâta tot. Era doar o dorință să fiu căpitan. Eram căpitan de patru ani și, normal, a fost o frustrare.

Ai spus la finalul prezentei României că vrei să vezi mai multe fapte, nu doar vorbe. De ce?
De fiecare dată când suntem întrebați ce mesaje avem pentru fani, scoatem lozinci care, uite, nu-și mai au rostul. A vorbi nu e relevant deloc!

Regreți ceva?
Că n-am participat decât la două turnee finale europene, unde nici măcar nu am trecut de grupe. Și regret că în atâția ani n-am fost la un Mondial! Totuși, dacă va fi cazul, dacă va mai fi nevoie de mine, dacă voi fi jucător într-un campionat de prim eșalon și dacă voi fi convocat, voi veni la prima reprezentativă.

Poate să renască fotbalul românesc?
Va fi greu! Făcând un exercițiu de imaginație, fără să-i iau în calcul pe cei 23 care din lotul de la Euro, după părerea mea, fără să jignesc pe nimeni, nu avem nume sau jucători care să vină din urmă și să mă convingă că o să ducă naționala mai sus ca acum!

Iordănescu e istorie. Vezi un antrenor autohton sau un străin pe banca naționalei?
Nu știu ce se va întîmpla. E foarte important ca oricine va prelua România să poată să creeze o atmosferă care să ducă la performanță. Nu e nevoie de decretarea unui nou moment zero, că m-am săturat de ele! Am tot vorbit de momente zero la fiecare campanie, inclusiv în 2008, după ce am ieșit la Europene, și nu s-a întâmplat nimic”.

Să nu uit, cine va câștiga Euro?
Eu am mers de la început pe Germania. Mi s-a părut echipa cea mai legată.

Răzvan Raț: ”Aș da orice să schimb rezultatul meciului cu Danemarca”.

”Rață” a acceptat completeze și un astfel de ”chestionar”

 


Ce simte când i se intonează ”Deșteaptă, române!”/ Onoare.
Am glezna cât un pepene, joc sau nu?/ Da, normal! (n.r. cu Albania a fost ținut pe bancă și jucat fundaș stânga Mățel, pe partea căruia a fost bulevard – ”N-a avut nici o vină, nu era postul lui”).
Debutul la națională (Franţa – România 2-1, Paris, 13 februarie 2002, amical/ selecţioner Anghel Iordănescu)/ Cea mai mare surpriză
– Vincent Candela/
”Încă mai am tricoul lui. Am făcut schimb la prima mea selecție la națională”.

– România se califică la CM 2018/ Cel mai important
– Mircea Lucescu/
Mare antrenor
– Doru Sechelariu/
”Eram copilul lui de suflet. A fost un om deosebit. A vrut să mă înfieze”.
– Anghel Mităchescu/ ”
Din 162 de juniori, antrenorul de la Universitatea Craiova m-a oprit doar pe mine și regretatul portar Cristi Neamţu. E antrenorul care m-a învățat tehnica de lovire a balonului, cea mai importantă în opinia mea. Cu ambiția te naști, dânsul mi-a cultivat-o. Fiindcă eram din Piatra Olt, m-a poreclit ”Țăranu”.

Un rezultat pe care l-ar schimba/ ”Acel Danemarca – România 2-2, când am luat gol în minutul 90+4. Ce aproape am fost de Euro 2004”.

Modelul lui e Giggs

Ryan Giggs / Foto: EPA

Cei mai buni prieteni din fotbal: cehul Hubschmann, armeanul Mkhitarian, cu care a fost coleg trei ani la Șahtior, nigerianul Aghahowa și toți românii cu care a jucat.

Idolul lui din fotbal: galezul Ryan Giggs, actual ”secund” la Manchester United. ”Poate ajung și eu să joc până la 41 de ani!”. Raț e înscris șa cursurile școlii de antrenori. ”Tata și-a dori să revin acasă, să am grijă de școala de fotbal, dare u simt că mai pot”.

Ce l-ar întreba pe Iordănescu: ”De ce m-a băgat în foc la debut, contra Franței, și de ce m-a scos din focuri cu Albania, la Euro 2016?”

A inventat Thunderstruck-ul la națională
Raț e fan ACDC: ”Eu am propus ca la stația de la Arena Națională să se audă Thunderstruck înainte de meci și după fiecare gol”. Pentru Răzvan, vacanța de vis e la Monte Carlo, acolo unde, de altfel, ne-am și văzut!

Scurt pe doi
Filme/ Seriale – filme
Romaldo/ Messi – Messi
Plajă/ schi – plajă
Whatsup/ Mess – whatsup
Vin/ Bere – vin

 
 

Urmărește-ne pe Google News