”Este o lovitură năprasnică pentru toate lumea! Pe 27 noiembrie suferise accidentul! Se afla în vizită la București, la fiica lui din cea de-a doua căsătorie. A căzut fulgerător, în balcon! A stat în comă până sâmbâtă seară, la Spitalul Bagdasar”, rememorează Tunaru, 50 de ani, fost conducător la FC Argeș după 1996, în ultima epocă de glorie a echipei din Trivale, azi directorul Sălii Sporturilor din Pitești.
”Nu știm ca domnul Stroe să fi avut mari probleme de sănătate. Avea 74 de ani, doar necazurile vârstei, nimic grav!”, completează Tunaru. Corpul neînsuflețit va fi depus la Biserica Sf. Vineri, din Pitești, iar marți, de la 11.30, sunt programate funeraliile.
Constantin Stroe are două fete. Cea din prima căsătorie e stomatolog.
”Dacă Jean Pădureanu a spus că nea Ion Alexandrescu a fost cel mai bun conducător din fotbalul românesc, eu cred că domnul Constantin Stroe e măcar la același nivel. Dânsul și ”Sfinxul” de la Steaua au fost între cei mai buni”, afirmă Răzvan Tunaru.
Tunaru povestește că Stroe era preocupat înainte de accidentul tragic să pună bazele unui nou FC Argeș, echipă de tradiție a fotbalului românesc, dispărută în acest moment. ”A fost lângă noi la proiectul FC Argeș 1953, dar și acum, când căutam soluții pentru reînființarea clubului alb-violet. Cu FC Argeș 1953 promovasem în liga a treia, însă nu au mai fost bani. Primăria finanța și SCM Pitești, echipa de liga a treia care are doar 100 de oameni la meciuri – noi, cu FC Argeș 1953, am strâns aproape 3.000 la meciul de baraj pentru promovare. Primăria susține și formațiile de baschet, de volei… Iar noi eram pe o asociație de drept privat! Oricum, avem o datorie față de domnul Stroe: să renaștem FC Argeș! În ianuarie, facem adunarea generală a membrilor fondatori, iar din vara viitoare vom avea sigur un nou FC Argeș în fotbalul românesc”, explică Răzvan Tunaru.
Tunaru a dezvăluit și cum a intrat Constantin Stroe în fotbal, în 1992: ”Regretatul Bebe Barbu l-a convins! Deși uzina sponsoriza și Dacia Pitești, unde jucam eu, Stroe a fost de acord să finanteze și pe FC Argeș. A botezat echipa FC Argeș Dacia! În 1994, echipa revenise deja în Divizia A. Normal că îi plăcea si fotbalul, altfel nu se băga! A avut mare ambiție, ne-a zis: ”Întâi faceți echipă bună, apoi mergem mai departe”. Am strâns tot ce era mai bun în județ. Domnul Stroe ne strângea în fiecare luni, ne întreba ce probleme mai sunt, ce ne mai trebuie. A fost un conducător excepțional, nu dintre cei care schimbă antrenorii sau impune jucători!”.
Legat de jucători favoriți, Tunaru spune că ”Stroe i-a iubit pe toți. Da, poate Mutu a fost cel mai aproape de dânsul, că a crescut aici! Însă Mutu n-ar fi ajuns Mutu dacă nu era luat sub aripa lui de Jean Barbu”.
Un episod haios: ”Adi începuse să se creadă mare fotbalist și a venit într-un Consiliu de Administrație, bătând cu pumnul în masă că visul lui e să joace la Steaua! Stroe l-a convins să nu se grăbească, deși toate aranjamentele erau făcute. Ulterior, l-am transferat la Rocar, pe 600.000 de euro”.
Tot Mutu se plictisise în acea periodă să mai meargă cu autocarul echipei. ”Mirosise deja că va ajunge mare și avea tupeu. A venit la Stroe și la mine, cerându-ne să-l luăm cu mașina mică la Onești! L-am boscorodit noi, dar l-am luat, iar Mutulică a răspuns cu trei goluri marcate la echipa lui Nicolae Puiu!”, rememorează Tunaru.
”Dacă nu se implica domnul Stroe, cu uzina Dacia, FC Argeș dispărea din 1992” – Răzvan Tunaru
”În 2005, Mutu a vrut să preia 51% din acțiunile lui FC Argeș, dădea 2.500.000 de euro, făcuse organigrama, dar l-au contracarat Cornel Penescu și și alții” – Răzvan Tunaru
Francezii au preluat uzinele Dacia în 1999 și nu prea le-a păsat de fotbal. ”Bine că au salvat uzina, că asta era cel mai important. Singurii bani pe care i-au dat la fotbal au fost vreo 5.000 de euro”, spune Tunaru.
Răzvan Tunaru n-a mai prins finalul trist al lui FC Argeș, de după 2007. Plecase deja la CS Mioveni: ”Dacă Primăria și Consiliu Județean erau fermi, FC Argeș putea merge mai departe atunci”.
Citiți și