De asemenea, activitatea sportivă a loturilor și echipelor naționale nu a fost deloc afectată și se desfășoară în condiții normale.
Cifra de aproape 4.000 de greviști anunțată de conducerea SNST nu poate fi reală, din simplul motiv că MTS are doar 2998 angajați.
Mai mult, MTS a solicitat unităților din teritoriu date exacte ale situațiilor locale și, din informațiile centralizate până la această oră, dintre cei 2998 de angajați, doar aproximativ 200 se află în grevă, (deci un procent de 7% din nr. total al salariaților), situație care nu mai poate fi asimilată cu termenul de ”grevă generală”.
Nici cei aproximativ 200 de salariați aflați în grevă nu au depus însă, conform legislației, cereri către directorii de unități, cu 48 de ore înainte, ci doar au semnat niște tabele de adeziune.
MTS face eforturi pentru ca în continuare activitatea să se desfășoare în parametri normali și își reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului și a respectării legislației în vigoare, de a ameliora și rezolva problemele de natură salarială ale angajaților și de a continua dialogul cu SNST, în interesul comun de a găsi cele mai bune soluții.
Iată mai jos și principalele informații, făcute anterior publice, referitoare la revendicările SNST și la poziția MTS.
Reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret s-au întâlnit și săptămâna trecută, și ieri, cu membri ai Grupului de lucru permanent creat la ordinul ministrului Ioana Bran, pentru coordonarea relației cu SNST . Discuțiile s-au concentrat pe revendicările sindicale și pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă în condițiile legilor.
- – În contextul protestelor declanșate de Sindicatul Național Sport și Tineret, ministrul tineretului și sportului, Ioana Bran, a solicitat Curții de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister și în direcțiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului.
- – De asemenea, salariile angajaților din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creșterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechitățile.
- – Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiții vătămătoare, așa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.
- -În ceea ce privește orele suplimentare sau munca în zilele nelucrătoare, legislația în vigoare nu prevede plata suplimentară a acestora, ci doar recuperarea lor
- – Reprezentanții MTS au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Finațelor Publice, să identifice soluțiile legale pentru rezolvarea problemelor ridicate de SNST. La solicitarea ministrului Ioana Bran, MMJS a și desemnat două persoane care să se ocupe de acest aspect
- – În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaților, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituțiilor subordonate, neavând temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competențe de a modifica legile în vigoare
- – conform documentelor transmise la solicitarea conducerii MTS de către unitățile din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, instituția noastră analizează situația privind salarizarea în sistem, după aplicarea Legii 153.
- – Referitor la Contractul Colectiv de Muncă, conducerea MTS a propus încă de acum două săptămâni o variantă de prelungire a acestuia. În lipsa unui răspuns, astăzi, SNST a fost invitat pentru a iniția negocieri în vederea întocmirii unei noi forme a CCM.
- – Activitatea sportivă nu va fi deloc afectată de rectificarea bugetară, care vizează în mare parte capitolele cheltuieli de capital și bunuri și servicii.
- – Angajații federațiior nu pot fi în conflict de muncă cu MTS pentru că federațiile sunt entități de drept privat iar angajații nu sunt salariați MTS. Angajații federațiilor pot avea conflict de muncă doar cu conducerea federațiilor.
- – De asemenea, din informațiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă , în principal a loturilor naționale, nu este afectată . Suntem convinși că avem angajați responsabili, care dau dovadă de înțelepciune și realizează ce ar însemna întreruperea activității pentru pregătirea sportivilor de performanță
- – Știm că situația angajaților nu este ușoară, dar considerăm că s-au făcut pași importanți în ultima vreme și suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condițiilor oferite salariaților.