Cu salutul „Lupilor Cenușii”, atribuit organizației de extremă dreapta Ülkücü, fundașul turc Merih Demiral a stârnit un scandal diplomatic pe axa Berlin – Ankara.
Criticat de ministrul german de interne Nancy Faeser, fundașul este subiectul unei anchete UEFA și riscă o suspendare.
Scandalul a escaladat și pe plan politic. Ministerul de Externe german l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Berlin, iar, în replică, Ministerul de Externe de la Ankara a procedat la fel cu ambasadorul Germaniei în Turcia, transmițându-i că „reacțiile autorităților germane față de Demiral sunt ele însele xenofobe”.
În plus, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anulat, joi dimineață, o vizită oficială în Azerbaidjan și și-a anunțat prezența la meciul din „sferturi” cu Olanda, programat sâmbătă, la Berlin. „Vine special ca să-l susțină pe Demiral”, a scris agenția germană DPA.
Cine sunt „Lupii Cenușii”
Susținătorii mișcării extremiste de dreapta „Ülkücü”, care este monitorizată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției din Germania, sunt cunoscuți drept „Lupii Cenușii”.
Ei susțin așa-numitul imperiu „Turan”, care include toate regiunile din lume în care trăiesc etnici turci și se întinde din Balcani până în China.
În Turcia, partidul ultranaționalist MHP este reprezentantul său politic și aliatul AKP, al președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Salutul „Lupilor Cenușii” este interzis în Austria și Franța, dar nu și în Germania.
Fondatorul mișcării, Alparslan Türkes (1917–1997), a explicat semnificația salutului astfel: „Degetul mic simbolizează turcul, degetul arătător simbolizează islamul. Inelul creat de salutul lupului simbolizează lumea. Punctul în care cele trei degete rămase se unesc este o ștampilă, care înseamnă că vom pune ștampila turco-islamică pe lume”.
„Lupii Cenușii” sunt acuzați de crime politice în Turcia și atentate la Paris și la Bangkok (2015: 15 morți, 125 răniți). Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1981, a fost comisă de un membru al organizației de extremă dreaptă.