4. Belarusa Olga sciukina (27 de ani) venise la Atena pentru a participa in proba de aruncare a greutatii, dar a fost descalificata inainte de inceperea ei.
5. Halterofila indiana Thingbaijam Sanamcha Chanu (25 de ani) a fost depistata pozitiv cu Furosemid, un diuretic interzis. De descalificarea ei a profitat Marioara Munteanu, care a urcat pe locul patru la categoria 55 kilograme.
6. Medaliat cu bronz la categoria 62 kg, halterofilul grec Leonidas Sampanis (32 de ani) a fost depistat pozitiv la testosteron. El a fost descalificat, iar medalia i-a fost retrasa.
7. Castigator al probei de aruncare a discului, ungurul Robert Fazekas (29 de ani) a fost descalificat si nu a mai primit medalia de aur deoarece a refuzat sa dea o proba completa de urina.
8. Campioana olimpica la aruncarea greutatii, rusoaica Irina Korzanenko (30 de ani) a inapoiat medalia dupa ce a fost depistata pozitiv la stanozolol.
9. Rusul Alexei Lesnici (26 de ani) a pierdut proba de saritura in inaltime dupa ce i s-a depistat prezenta clenbuterolului.
10. Ucraineanca Olena Orefirenko (26 de ani), componenta echipajului de schif 4 medaliat cu bronz, a fost depistata pozitiv la ethamivan. Drept urmare, intregul echipaj a fost descalificat.
11. Halterofilul maghiar Zoltan Kovac (27 de ani) a refuzat sa dea proba de urina dupa teminarea intrecerii la categoria 105 kg, la care a abandonat acuzand o accidentare. Refuzul a fost considerat rezultat pozitiv si sportivul a fost suspendat.
12. Al patrulea intr-una din semifinalele probei de 400 m plat, rusul Anton Galkin (25 de ani) a fost descalificat dupa ce in urina i s-a depistat stanozolol.
13. Cea mai complicata situatie este cea a ungurului Adrian Annus (31 de ani). Castigator al probei de aruncare a ciocanului, a fost descalificat, iar titlul de campion i-a fost retras la aproape o saptamana dupa terminarea probei, dupa ce a refuzat sa se prezinte la un control anti-doping la 27 august, la cinci zile dupa ce primise medalia de aur. Oficialii CIO au anuntat ca Annus a fost testat de doua ori in ultima perioada, o data inaintea inceperii JO, iar a doua oara la 22 august, ambele rezultate fiind negative. Totusi, din analiza urinei a rezultat ca aceasta provine de la doua persoane diferite. Annus a fost chemat la un control suplimentar. Nu s-a prezentat si a fost suspendat.
14. Portoricanca Mabel Fonseca (32 de ani) a fost fost stearsa din clasamentul categoriei 55 kg de la lupte libere, unde se clasase a cincea, deoarece in urina i-a fost depistat stanozolol.
15. Vicecampionul categoriei 105 kg la haltere, ungurul Ferenc Gyurkovic (24 de ani) a fost descalificat, iar medalia i-a fost retrasa dupa ce a fost descoperit ca a luat oxanfrolon.
16. Ciclista columbiana Maria Luisa Calle Williams (35 de ani) a piedut medalia de bronz in proba cu aditiune de puncte. Ea a luat heptaminol, un stimulent interzis.
17-18. Doi dintre americanii naturalizati ai echipei de baseball a Greciei, Andrew James Brack (27 de ani) si Nterek Nikolson (32 de ani) au fost depistati, inaintea competitiei, cu stanozolol.
Celelalte cazuri: Oscar Camenzind (Elvetia; ciclism); Cathal Lombard (Irlanda; ciclism); Jovino Gonzalez (Spania; canoe) – eritropoietina; Milan Haborak (Slovacia; atletism) – steroizi; Wafa Ammouri (Maroc; haltere), Victor Chislean (Modova; haltere); Zoltan Kecskes (Ungaria; haltere), Pratima Kumari (India; haltere); Shabaz Sule (Turcia; haltere), Nan Aye Khine (Birmania; haltere), Albina Homici (Rusia, haltere) – testosteron.
„Va fi cea mai murdara Olimpiada din istorie”, avertizasera specialistii nu cu mult timp inaintea inceperii Jocurilor Olimpice de la Atena. Era de asteptat ca inasprirea controalelor antidoping – numarul acestora a crescut cu 25% fata de Sydney – sa mareasca totalul trisorilor depistati din sportul mondial. si asa s-a si intamplat, medicii descoperind un numar record de 29 sportivi care au incercat sa fenteze legea. Cautarea dopatilor prezenti la Olimpiada a inceput la 30 iulie si s-a incheiat la 29 august. Toti cei depistati pozitiv dupa 30 august isi vor putea pastra in palmares rezultatele obtinute la Atena. Primul mare scandal i-a lovit in moalele capului pe organizatori. Doi din principalii candidati la medali, atletii Konstantinos Kederis si Ekaterini Thanou, nu au fost de gasit pentru un control ce trebuia sa le fie facut in satul olimpic la 12 august, cu o zi inaintea deschiderii. Cei mai loviti de campania antidoping au fost ungurii, ei pierzand doua medalii de aur si una de argint dupa efectuarea testelor.