ACTUALIZARE 16.11. Alin Petrache, președintele COSR, Ruxandra Dragomir, fosta șefă de la FR Tenis, jucătoarea de tenis Irina Begu, Florin Segărceanu (fost căpitan nejucător ale echipei de Cupa Davis), foștii jucători Gogu Viziru și George Cosac (cel din urmă este actualul președinte al federației de tenis) i-au adus un ultim omagiu celei care a fost Florența Mihai, decedată miercuri, la vârsta de 60 de ani.
Aflată în pregătiri pentru Turneul Campioanelor, competiție care începe pe 25 octombrie și se va termina pe 1 noiembrie, în Singapore, Simona Halep a trimis o coroană de flori.
Corpul neînsuflețit al fostei finaliste de la Roland Garros (ediția 1997) a fost depus în sala de sport din incinta Federației de Tenis, locație aflată vis-a-vis de stadionul ”Arena Națională”. Acolo se pregătesc sportivii tricolori, atunci când vin în țară.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Simona Halep (24 de ani, 2 WTA) și-a exprimat regretul pentru trecerea în neființă a primei jucătoare din România care a fost într-o finală de Roland Garros, Florența Mihai, cea care, practic, o descoperise. Informația a fost confirmată de Virgina Ruzici, actualul manager al româncei: ”Da, Florența mi-a prezentat-o pe Simona”.
”Florența Mihai ne-a făcut să credem că se poate. Că nu trebuie să te naști într-o țară dezvoltată ca să ai o șansă în tenis, că te poți ridica prin voință, ambiție și perseverență. Că merită să îți păstrezi încrederea, modestia și să nu renunți, nici chiar atunci când totul pare pierdut. Pentru toate acestea, generațiile trecute, prezente și viitoare îi vor rămâne recunoscătoare. Dumnezeu să o odihnească!”, a scris Simona Halep, pe Facebook.
Pe de altă parte, Irina Begu a fost antrenată de Florența Mihai. „Inima celei alături de care am cunoscut primul meu mare succes, a încetat să mai bată. A fost un om de o modestie rar întâlnită, care și-a dedicat toata viața sportului alb. Veți rămâne pentru totdeauna în amintirea mea, d-na Florența! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris și Irina Begu.
::placeholdeR–>
Florenţa Mihai a obţinut medalia de bronz la Roland Garros în 1976, s-a clasat în primele 8 jucătoare la simplu la US Open-ul din 1979 şi a făcut parte din echipa de Cupa Federaţiei a României timp de 6 ediţii (dublu alături de Virginia Ruzici), reuşind să intre în primele 8 echipe din Grupa Mondială la ediţiile din 1983 – Zurich, 1981 – Tokyo, 1980 – Berlin, 1978 – Melbourne.
Multiplă campioană naţională la probele de simplu, dublu şi dublu mixt (1971-1983), Florenţa Mihai s-a impus şi în multe turnee internaţionale, printre altele câştigând proba de dublu a Campionatele Europene de Seniori (amatori) şi medalia de bronz, la simplu, în 1978.
Ca antrenor, Florenţa Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federaţiei aproape 14 ani, incluzând 3 ediţii în Grupa Mondială I şi II (1999, 1992 şi 1991), a condus echipa României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) şi de la Sydney (2000) şi a fost antrenoarea unor jucătoare de top, precum Irina Spîrlea – loc 7 mondial, Ruxandra Dragomir – loc 15 mondial şi Irina Begu.
La Fedraţia Română de Tenis, Florenţa Mihai a activat ca secretar general (1984 – 1989), antrenor federal, consilier de specialitate şi consilier al preşedintelui.
Florenţa Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 şi 1977) şi Medalia Naţională: serviciul Credincios Clasa a III-a.
Florenţa Mihai, prima jucătoare de tenis din România care a ajuns până în finala de la Roland Garros, în 1977, atât la simplu, cât şi la dublu mixt, a decedat, miercuri dimineaţă, la vârsta de 60 de ani, anunţă Federaţia Română de Tenis.