Această condiție impusă de către forul din Casa Fotbalului cluburilor din România (în Liga a 2-a e obligatoriu să ai pe teren trei jucători U 21, iar în Liga a 3-a trei sportivi U 19)  a fost analizată și criticată de către Asociația Europeană a Ligilor Profesioniste de Fotbal (EPFL).

În scrisoarea pe cere EPFL a trimis-o Ligii Profesioniste de Fotbal se notează, printe altele:

”EPFL este conștientă de faptul că Federația Română de Fotbal a impus o nouă regulă, obligând cluburile să introducă pe teren jucători sub 21 de ani. Noile reglementări vizează dezvoltarea fotbalului românesc și anunță că, odată cu începerea noului sezon competițional 2016-2017, cluburile sunt obligate să aibă pe terenul de joc și pe întreaga durată a meciului un număr de jucători sub 21 de ani. 

Trebuie menționat faptul că acest tip de reguli nu sunt în conformitate cu regulile de bună practică din Europa. De exemplu, Premier League din Anglia a introdus o cotă de jucători formați la nivelul clubului, însă nu există nici o lege prin care cluburile sunt obligate să introducă pe teren un anumit număr de jucători U21 pe durata întregului meci de fotbal. În Italia, Lega Pro a introdus un mecanism prin care cluburile primesc o recompensă financiară atunci când pe foaia de joc este introdus un număr de minimum cinci (5) jucători U21. În Germania, Bundesliga și Federația Germană (FA) au decis că, pentru a produce jucători de succes, cluburile ce doresc să obțină licență, trebuie să managerieze un sistem propriu de academie de fotbal. 

În afară de faptul că regula este discriminatorie pe criterii de  vârstă și naționalitate, o regulă care să oblige cluburile să aibă pe teren jucători U21 poate avea un efect direct în dezvoltarea laturii sportive a Ligii Profesioniste și, așa cum este de așteptat, aplicarea sa va avea un efect semnificativ asupra calității meciurilor pentru că intervine asupra deciziei antrenorului de a avea cel mai bun 11 în teren. 

Este posibil ca, pentru a se conforma acestei reguli, un club are nevoie de cel puțin cinci (5) jucători U21, care vor fi pregătiți să îi înlocuiască pe cei U21 din teren. Prin urmare, regula afectează și intervine în politica de transfer a clubului. 

EPFL consideră că există alternative mai puțin restrictive și benefice în vederea promovării și dezvoltării fotbalului național. În plus, EPFL este conștientă de faptul că Federația Română de Fotbal a implementat deja regula jucătorului format la nivelul clubului în 2015, ce vizează deja promovarea fotbalului național. 

Aplicarea unor reguli menite să limiteze și să influențeze politica cluburilor, cel mai probabil merge împotriva regulamentelor comune de practică ale acestui domeniu. 

Vă recomandăm să discutați acest aspect cu Federația Română de Fotbal și, eventual, să le propuneți o soluție diferită și adecvată în vederea protejării intereselor cluburilor românești și fotbalului național”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News