Potrivit unui proiect provizoriu publicat de Tokyo 2020, sportivii, la locurile de desfăşurare a competiţiilor şi în Satul Olimpic, sunt obligaţi să urmeze un cod de conduită care va fi ”implementat temeinic având ca principal scop restrângerea deplasărilor”, pe lângă respectarea cu stricteţe a măsurilor de securitate sanitară.
Muto a declarat într-o conferinţă de presă că organizaţiile şi guvernele care stabilesc regulile vor fi responsabile pentru a decide ce sancţiuni vor fi aplicate celor care încalcă regulile.
”(…) Trebuie să le cerem tuturor să fie foarte atenţi, să fie responsabili. Vom crea un sistem care să permită şefilor delegaţiilor sau reprezentanţilor sportivilor să pună în aplicare anumite măsuri. Dacă nu o vor face, vom decide noi sancţiunile”, a spus Muto.
Interzis la cumpărături
Sportivii vor trebui să rămână în Satul Olimpic cât mai puţin timp, să nu folosească mijloacele de transport în comun, să nu meargă la cumpărături sau să viziteze alte zone din ţară.
Sportivii participanţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 vor fi supuşi testelor la fiecare patru sau cinci zile pentru a se evita infectarea cu Covid-19, conform unui plan de măsuri date publicităţii miercuri de autorităţile japoneze, citate de EFE.
Măsurile au fost prezentate jurnaliştilor după o reuniune a comisiei de coordonare dintre guvernul nipon şi organizatorii JO 2020, care au analizat tema evitării infectării cu noul coronavirus încă din luna septembrie.
Teste pentru străinii care intră în Japonia
Orice străin care intră în Japonia, fie sportiv, fie spectator, trebuie să efectueze un test pentru depistarea Covid-19 cu 72 de ore înainte de zbor, iar aceştia vor fi supuşi unui alt test când vor ajunge pe aeroportul de la destinaţie. În acest fel nu va fi nevoie de o perioadă de carantină de două săptămâni, conform protocoalelor actuale de sănătate.
Autorităţile vor solicita ca fiecare vizitator să descarce o aplicaţie de control al infectărilor pe telefonul lor mobil, în care vor fi notificaţi dacă au avut contact cu o persoană bolnavă de Covid-19.
În principiu, sportivii participanţi la Jocurile Olimpice vor fi testaţi la fiecare 96 sau 120 de ore, chiar dacă rezultatele sunt negative.
De asemenea, sportivii vor fi testaţi la intrarea în Satul Olimpic, la unele arene olimpice, înainte şi după participarea la competiţiile sportive, chiar dacă nu prezintă simptome.
În cazul unui test pozitiv, sportivii vor fi testaţi din nou imediat, pentru a se confirma că nu este vorba de un rezultat fals pozitiv, aşa cum s-a întâmplat cu gimnastul japonez Kohei Uchimura, care a participat la o competiţie la Tokyo în luna noiembrie.
Numărul sportivilor aşteptaţi la Tokyo este estimat la circa 11.000.
JO 2020 trebuiau să înceapă pe 24 iulie, dar evenimentul a fost amânat cu un an şi va debuta pe 23 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.
Foto: EPA