Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea anti-fumat, care intră în vigoare din 17 martie. Vremurile în care tăiai fumul cu cuțitul, în studioul emisiunii ”Procesul Etapei”, unde jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia (foto jos) pufăia în direct, sunt de mult apuse.
În ce măsură influențează această lege sportul românesc și, în special, fotbalul? Sportivii, antrenori și spectatorii? Nu prea mult, deoarece legea anti-fumat funcționează de aproape 12 ani în arenele noastre și din Europa.
FIFA a fost prima organizație care a declarat război fumatului pe tărâmul sportului. Forul fotbalistic de la Zurich a hotărât să interzică fumatul antrenorilor și al personalului la Campionatul Mondial din 1986. La ediția din Coreea de Sud și Japonia 2002, fumatul a fost interzis de tot pe stadioane, și pentru suporteri, iar FIFA a fost premiată de Organizația Mondială a Sănătății.
”Chivu să lase țigările”
UEFA a preluat inițiativa și a interzis fumatul pe băncile de rezerve și în zona tehnică începând cu Euro 2004. Până atunci, antrenorii sudau țigară de la țigară în timpul meciurilor.
Victor Pițurcă este unul dintre numeroșii tehnicieni români care au avut acest viciu, dar care s-a lăsat de tutun. Fostul selecționer, care fuma și câte 10-15 țigări pe parcursul unei partide, a fost indulgent și cu tricolorii, în privința fumatului.
”Am permis celor care doresc să fumeze, însă numai în locurile special amenajate, adică nu în camere sau îsala de mese. De altfel, exista cazuri în care puținii fumători din lotul nostru fumează chiar de față cu mine”, a explicat Pițurcă în 2006. Chivu, Lobonț, Mutu sau Tamaş erau fumătorii-șefi. ”Cristi Chivu să lase țigările, pentru că el fumează ca un șarpe”, i-a transmis Pițurcă fostul căpitan al naționalei, în 2007.
Adrian Mutu, acum la ASA Tg. Mureș, este și el mare amatori de țigări. Cel mai recent epidsod care-l are ca erou a avut loc în 2014, pe când era jucător la Petrolul Ploiești. ”Rezervă” la un meci jucat la Craiova, piteșteanul a fost surprins în toaletă, la pauză, trăgând în piept. Ziaristului care l-a surprins i-a făcut semn să păstreze liniștea în privința incidentului.
UEFA a interzis fumatul, comercializarea țigărilor și promovarea produselor din tutun la EURO 2012, turneu final găzduit de Ucraina și Polonia.
Spectatorii s-au cam obișnuit și nu mai fumează de mult în tribunele stadioanelor, decât în locurile marcate corespunzator.
Antrenorii fumători au înlocuit țigările cu bomboanele pe băț sau cu guma de mestecat. Mai mult, tehnicienii de fotbal au datoria, prin codul de etică, ”să prevină utilizarea mijloacelor interzise (dopajul) și să prevină dependența (droguri, fumatul și abuzul de alcool)”.
Fotbalul mondial a fost și este în continuare plin de fumători. Unii mai mult, alții mai puțin înrăiți. Fiecare cu tabieturile lor. Olandezul Johan Cruyff avea obiceiul de a fuma o ţigară în pauza meciurilor, iar antrenorul Hennes Weisweiler a vrut să pună capăt acestui obicei. Însă rezultatul a fost demiterea tehnicanului german de la FC Barcelona.
”Fotbalul mi-a dat totul în viaţă, fumatul era aproape să-mi ia totul”, a mărturisit Cruyff, obligat să se lase de fumat, în 1991, după ce a suferit o operaţie de dublu bypass.
Paul Scholes, fost jucător la Manchester United, acum comentator la BT Sports, a dezvăluit că în vestiarul lui Manchester United se putea tăia fumul cu cuţitul dimineaţa. „Fabien Barthez şi Laurent Blanc nu începeau antrenamentul până nu fumau o ţigară”, a povestit fostul internațional englez.
Dan Petrescu l-a prins pe John Terry la Chelsea: ”De când era junior, mânca mucuri de țigară”.
Dobrin, Lăcătuş, Lupu fumau ca turcii!
Și fotbalul românesc a avut fumători celebri. Marius Lăcătuş, Ștefan Iovan sau Victor Pițurcă fumau fără să se ferească de colegi sau de antrenori. O făceau uneori chiar și în autocar. Lăcătuș a fost surprins fumând în avion, de față cu antrenorul Emeric Ienei. Era chiar în timpul zborului.
Dănuț Lupu obișnuia să ”trăgea” câte o ţigară inclusiv pe tunel, înainte să înceapă un meci. Fostul internațional s-a lăsat de fumat, după ce a acuzat probleme pulmonare grave luna trecută.
În topul listei fumătorilor cu nume grele din fotbalul nostru se află regretatul Nicolae Dobrin. ”Gâscanul” a fumat pe ascuns până în ultima clipă, deși medicii i-au interzis, în 2006, după ce i-a fost extirpat o parte din plămânul drept. Pe când era jucător la FC Argeș, Dobrin i-a aprins țigara antrenorului Florin Halagian. Ambii se aflau pe banca de rezerve și fumau liniștiți!
”Prefer fumătorii alcoolicilor”, a explicat cu ceva ani în urmă fostul manager al lui Manchester United, Alex Ferguson.
Moți, trei pachete pe zi
Din actuala echipă națională, Cosmin Moţi este cel mai împătimit fumător. ”Moţi fumează trei pachete de ţigări pe zi. El, practic, respiră nicotină, nu oxigen! Fumează încontinuu. Dacă ar bea ceva, ar fi medicament!”, l-a dat de gol Cornel Dinu pe fundașul tricolor. La rândul lui, Procurorul își permitea să fumeze și pe banca de rezerve, pe când era antrenor la Dinamo. ”Nu văd niciun carnețel pe bancă, ci doar mucuri de țigară și rotoacoale de fum”, îl acuzat impresarul Ioan Becali pe Cornel Dinu, după un eșec cu FC Bruges, în cupele europene.
Ce amenzi sunt prevăzute
Cei care nu vor respecta legea anti-fumat vor fi sancţionaţi: persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendaţi cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligaţi să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere.
Tutunul dăunează grav sănătății
Într-o ţigară sunt conţinute 43 de substanţe chimice care cauzează cancer. Fumul de la o ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om. Practic, tot ceea ce conţine o ţigară se regăseşte în corpul celui care fumează.
Conform celor mai recente statistici, în România fumatul omoară 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre aceștia mor între 35 și 69 de ani.
Numărul total al persoanelor fumătoare la nivel global este într-o continuă creştere, în 2014 aproape 1 miliard de oameni aveau acest obicei, se arată într-un studiu citat de bbc.co.uk.
În prezent, aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi 1 din 20 de femei (6%) fumează zilnic, în comparaţie cu 4 din 10 bărbaţi (41%) şi 1 din 10 femei (10%) în 1980.