Naţionala de fotbal a României s-a întors victorioasă din Finlanda, scor 2-0, în preliminariile Euro 2016, dar asta nu schimbă cu nimic cursul vieţii nordicilor. Şi, din păcate, nici pe cel al românilor.
Finlandezii îşi văd în continuare de treaba lor. Iar spre deosebire de România, la ei sportul face parte printre principalele priorităţi pentru conducători.
Comunităţile locale investesc milioane de euro în baze sportive pentru toate sporturile. Iar rezultatele sunt uimitoare. Statistica arată că unul din doi finlandezi fac mişcare. Cea ce înseamnă că jumătate din populaţia ţării, care este de 5,4 milioane de locuitori, este amatoare de sport.
A doua zi după meciul Finlanda – România 0-2, SportNews.ro a făcut o scurtă incursiune la un complex sportiv din localitatea Kirkkonummi, o comunitate cu 38.000 de locuitori, situată la 20 de kilometri de Helsinki.
Pur şi simplu rămâi cu gura căscată. Primul obiectiv vizitat, o sală de sport construită într-un fost buncăr. La ora 9 dimineaţă activitatea este deja în toi. Cum deschizi uşa sălii ai impresia că intri într-o creşă. Câteva cărucioare de bebeluşi stau aliniate.
Mai faci câţiva paşi şi te cuprinde uluiala. Copii care n-aveau mai mult de doi-trei ani alergau şi se zbenguiau pe parchetul sălii, sub îndrumarea unei educatoare.
Patinoarul n-avea cum să lipsească din acest peisaj sportiv al micuţei localităţi. Arena Varuboden are o capacitate de 1.800 de locuri, iar în barul patinoarului stă la loc de cinste tricoul celui mai mare hocheist finlandez din toate timpurile Teemu Ilmari Selänne.
Complexul sportiv mai cuprinde şi trei terenuri de fotbal: două cu gazon şi unul artificial. Aici îşi desfăşoară activitatea şi antrenorul român, Ionel Armen, care coordonează grupele de juniori ale clubului KyIF.
Administratorul terenurilor se ia cu mâinile de cap când îl vede pe român. ”Mă zăpăceşti tot timpul să le fac gazonul biliard juniorilor, iar când ajung la naţională uită fotbalul. Ne-au bătut români, care se antrenează pe terenuri proaste”, s-a tachinat finlandezul cu românul pe seama meciului de fotbal Finlanda – România 0-2.
Noi cu trei puncte, ei cu cea mai bună calitate a vieţii
Viaţa continuă la aceleaşi standarde înalte pentru finlandezi. Suporterii i-au aplaudat pe jucătorii propri, chiar dacă marţi seară au părăsit învinşi stadionul Olimpic din Helsinki.
Conform unor măsurători, Finlanda are cel mai bun sistem de educaţie din Europa şi este considerată una dintre cele mai paşnice şi mai competitive din punct de vedere economic ţări din lume. S-a clasat şi ca una dintre ţările lumii cu cea mai mare calitate a vieţii.
Ca turist, prin capitala Helsinki (1.159.211 de locuitori), nu-ţi trebuie mult timp să te convingi de aceste aspecte. Atracţiile sunt multiple, dar indiferent de cât de grăbit ai fi nu trebuie să ratezi o excursie cu feribotul pe insula Suomenllina. Călătoria costă 5 euro dus-întors şi durează în total 30 de minute. Sunt curse zilnice regulate operate de către compania de transport în comun din Helsinki.
Suomenlinna (mai demult numită Viapori, în limba suedeză Sveaborg) este o fortificație construită la mijlocul secolului XVIII pe mai multe insule de lângă Helsinki. Este denumită şi „Gibraltarul Nordului”. Fortificaţia a fost înscrisă în anul 1991 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Citeşte şi: GALERIE FOTO / Scandal sexual în Germania! Ozil i-a furat iubita unui fost coechipier
Citeşte şi: FOTO HOT / ”Viky” Varga, secretul sexy al italianului Graziano Pelle!
Citeşte şi: Reacţie HALUCINANTĂ după scandalul dronei de la meciul Serbia – Albania