Până la finalul prohibiției la pescuit pentru anul în curs mai sunt doar câteva zile. În așteptarea pescuitului pe râuri, pescarii împătimiți au avut două luni în care și-au testat lansetele și priceperea pe bălțile private, populate cu crap în special, dar și caras sau chiar pești răpitori.

O astfel de baltă unde am ieșit la sfârșit de săptămână și ne-am destins în mijlocul naturii este cea de la Mailat, din județul Arad.

Căi de acces

Pe drumul Arad – Timișoara, în localitatea Vinga se face dreapta, prin Mănăștur și se ajunge în Mailat. Aici, pe a treia stradă din sat se virează la stânga, iar drumul de pământ duce direct la baltă. Trebuie să fiți atenți, deoarece în caz de ploaie, riscați să rămâneți împotmoliți. După ce ați parcurs aproximativ 35 de kilometri, vi se înfățișează o baltă întinsă pe câteva hectare, cu stuf și sălcii, într-un cadru natural desprins parcă din povești.

Specii de pești

Balta a fost populată anul trecut cu 1,5 tone de crap, cu o masă medie de 2 kg. Cel mai întâlnit pește este carasul, specie prinsă și de noi, atât la viermuși, cât și la râmă roșie sau boabă de porumb. Nu lipsesc somnii – localnicii vorbind și de exemplare de peste 20 de kg – știucile și șalăii, aceștia din urmă favorizați de faptul că balta prezintă izvoare, ce permit mereu oxigenarea apei.

Tarife și posibilități de campare

Pentru o zi de pescuit, fiecare pescar trebuie să plătească o taxă de 25 de lei, în baza căreia poate folosi trei undițe cu care să-și etaleze dibăcia. Pentru mai multe zile se aplică reduceri importante de preț, fapt care face ca, din loc în loc, să întâlnim corturi instalate, cel mai „vechi” fiind pe baltă de două săptămâni!

În așteptarea monstrului

Cei câțiva metri dintre malul apei și culturile de porumb de jur împrejur permit, așa cum am spus, instalarea corturilor pentru cei care vor să-și petreacă o mini-vacanță la pescuit. Rămâne loc suficient de tranzit pentru ca și alți pescari să-și caute locurile pe baltă, în funcție de umbră, numărul de bețe din dotare și alte ritualuri știute de fiecare în parte. În scurt timp, grătarele sfârâie sub fleicile și mititeii proaspeți, cei mai norocoși având parte chiar de un festin culinar din propria captură de pește…

 

Urmărește-ne pe Google News