Ce acuză Lorin Petrescu:
- ”Tavares e președintele federației, selecționer, arbitru și observator în același timp;
- Federația nu sprijină echipele de club și înlătură, prin măsurile fără sens, jucatori și spectatorii;
- Nu sunt foi de joc la meciuri, contestațiile nu se judecă echidistant, prevederi regulamentare se introduc după bunul plac, selecția la națională se face incorect;
- ”Ne-am săturat de dictatura lui! Își pregătește de terenul pentru viitoarele alegeri”.
- ”Sunt la Cupa Mondială de la Basel, Elveția, până miercuri seară. Joi sunt la dispoziția dumneavoastră”, a transmis Frederico Tavares.
Petrescu și încă un coleg au firme care redirecționează impozitul pe profit la echipă. ”Bugetul e cam 10.000 de euro pe an”, explică.
Președinte, selecționer, arbitru și observator! ”Ne-am săturat de dictatura lui”
”Ați mai auzit undeva ca una și aceeași persoană să fie în același timp președinte, antrenor al naționalei, arbitru și observator la meciuri? E conflict de interese! Ne-am săturat de dictatura lui și vrem să refacem imaginea acestui sport cu priză la public”, spune Petrescu, fost internațional de fotbal-tenis, campion continental și național.
Ultimul scandal a apărut la ultima etapă a campionatului național, câștigat de echipa din Lupeni.
Scandal la finala campionatului. ”Nici măcar foi de joc nu sunt”
”Nici nu trebuia să dea medaliile, fiindcă noi am făcut contestație la dreptul de joc al unui jucător care plecase la Petrila, dar s-a întors la Lupeni pentru meciurile decisive. Am avut număr de intregistrare, însă Tavares a râs de contestația noastră, nu a soluționat-o. Ne-a prezentat doar o adeverință medicală a acelui jucător, dar ce legătură avea?”, afirmă Lorin Petrescu.
Reprezentantul clubului din Târgoviște spune că nu există foi de joc la fotbal-tenis, și că, din 10 echipe la startul competiției, au rămas doar șase echipe la final campionat: ”Federația nu ne-a ajutat nici măcar cu o minge! Oradea, Clujul, Salonta, Petrila au plecat. S-au dus la futnet”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Nu am primit nici un ajutor, deși forul a primit buget pe acest an de 273.500 de lei, cu 8% mai mare ca bugetul pe 2018.
Lorin Petrescu:
”Fredi nu lasă spectatorii să aplaude la meciuri”
Meciurile de fotbal-tenis se joacă azi în anonimat, ”ba, la meciurile care vine, Fredi nu lasă nici măcar spectatorii să se bucure sau să încurajeze jucătorii”.
”Tavares alungă suporterii de la teren, fiindcă el face regulille. Pâi ce, e teatru sau tenis de câmp?”, se întreabă retoric târgovișteanul.
Petrescu spune că toate meciurile importante sunt arbitrate de Tavares și de Ana Maria Gherghel, sportivă titrată, dar care joacă… la Lupeni, rivalul la titlu: ”Etapele se dispută ori la Târgoviște, ori la Lupeni, celelalte cluburi nu au bani. Noi trebuie să le găsim celor de la federație cazare de trei stele. Așa a făcut regulamentul, pe care, oricum, îl modifică după bunul lui plac. Apoi, dacă tu joci la o echipă, cum poți fi obiectiv când arbitrez echipa ta?”.
Petrescu spune că Tavares își pregătește deja terenul pentru alegerile de peste doi ani: ”Sunt cam 9-10 cluburi active, dar la alegeri vor mai apărea 10, așa numite de apartament. Am și un nume, Cobra Topaz, care e reprezentat de cineva de la Lupeni!”.
Inconsecvent în selecție
”Orice spunem noi, Tavares răspunde că e federația lui și face ce vrea! Alt exemplu? La lotul aflat în cantonament la Izvorani a fost luat un băiat care a jucat doar o etapă din 10. El înșuși ne informase că va aduce la națională doar pe cine bifează măcar 6 etape. De la noi, de la Târgoviște, sunt doi băieți, că erau prea buni ca să nu-i ia. Unul e multiplul campion Florin Purice!”, adaugă reprezentantul clubului din Târgoviște.
”A vrut să bage și fete în echipele de seniori”
Iar ultima propunere ”a fost să joace și fetele în echipele de seniori. Cine a mai văzut așa ceva? I-am sărit în cap. Nu discriminăm femeile, însă fetele au competiția lor, pot să joace la mixt, dar nu la seniori, unde s-a mai văzut așa ceva?”.
Petrescu se plânge și că Federația nu e vizibilă: ”Campionatul s-a terminat , iar pe site-ul oficial e clasamentul după șase etape. Pâi cum să mă duc eu la sponsori, să le zic că sunt sportiv! O să mă întrebe unde îmi vede rezultatele? Ce să-i arăt?”.
Federația mi-a dat acum bani pentru medalii, că se grăbea cu premierea și dorea să termine repede tot! De când sunt eu în fenomen, nu am văzut niciodată vreo strategie, vreun program.
Lorin Petrescu
De 40 de ani în România
Din 2011, capoverdianul Frederico Tavares activează în Federația Română de Fotbal-Tenis. Tavares a venit în țara noastră acum patru decenii. ”Am fost primul antrenor de karate cu rezultate internaționale pentru România”, afirmă. Tavares a jucat fotbal și a fost preparator fizic.
Înainte de Revoluție, el însusi mărturisea pentru Libertatea că se ocupa cu organizarea turneelor de fotbal-tenis din Regie.
Jucam două săptămâni în iunie-iulie, când ne pregăteam de sesiune. La concurs se înscriau 40-50 de echipe. Programul jocurilor era afișat la avizierul căminelor, iar meciurile se desfășurau între orele 14.00 și 21.00. Mai întâi grupe, apoi eliminatoriu. Pe margine se strângeau mulți spectatori, se făceau pariuri pe bere.
Frederico Tavares:
”Street fight” în Italia, pregătește agenți SWAT
”Eu cumpăram premiile din banii pe care îi câștigam în Italia, din «street fight». Eram legitimat la un club din Veneția, iar după fiecare drum, mă întorceam cu 500-600 de dolari. Luptam pentru bani, nu aveam afaceri. Mai primeam și bursă 960 de lei. Câștigătorilor le dădeam câte un ceas de 12 dolari, iar celor de pe locul 2, câte un șort. Premiam și ultimii clasați. Toată lumea era mulțumită. Unora le acordam lingura de lemn, altora, câte un borcan de gem și o pâine. Se strângeau la un loc, puneau fiecare ce-a câștigat și mâncau împreună. Era atmosferă frumoasă”, a dezvăluit Frederico da Luz Tavares, care se ocupă, printre altele, și de pregătirea agenților de la SWAT Force International.
Apropiat de ministrul Dunca, obținea premieri absurde pentru federație
În 2017, Gazeta Sporturilor a scris că Tavares a încasat la Campionatul European de la Izvorani premieri de 35.000 de euro, mai mult decât au luat, împreună, pentru Campionatul European de gimnastică de la Cluj-Napoca, sportivii români medaliați: Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache! La fotbal-tenis, un sportiv poate câștiga mai multe medalii într-o competiție, la simplu, la dublu, la triplu, plus dublu și triplu mixt! Era parioada când Tavares strângea semnături pentru numirea lui Marius Dunca în funcția de premier! Dunca a fost primul oficial demis după ”Colectiv”, chiar de către Victor Ponta.
- Anul trecut, delegația României a câștigat șapte medalii de aur și una de argint la Campionatul Mondial de Fotbal-Tenis din Le Havre (Franța). Tricolorii au cucerit medalii de aur în probele de simplu, dublu și triplu la feminin și în probele de dublu și triplu la mixt. De asemenea, au câștigat medalia de argint în proba de triplu masculin.
Futnetul s-a rupt de fotbal-tenis
Tenisul cu piciorul e sportul naţional nu doar pentru amatorii din spatele blocului, ci şi la profesionişti. La noi în țară fotbal-tenisul se practică încă din anul 1970. Din 31 iulie 2002 s-a înființat Federația Română de Fotbal-Tenis-Cluburi și Asociații Judetene (FRFT -CAJ). Aceasta conduce și supraveghează întreaga activitate sportiva a fotbal-tenisului românesc.
Din 2010, pe fondul discuțiilor din Federația Internațională (FIFTA) și cehi și slovaci, cei care au inventat acest sport la începutul anilor 20, a câștigat teren futnetul! Aceeași disciplină, dar cu alt nume. Multe dintre echipe și mulți jucători români au migrat la futnet. Iar cea de-a 12-a ediţie a Campionatelor Mondiale a avut loc la Cluj-Napoca, anul trecut. Asociaţia de Futnet România e condusă de Sorin Bogdan, fost conducător al federației de fotbal-tenis.