Ingrediente: 500-600 g pere, 1 1/2 l apa, 1-2 cuisoare, 150 g smantana, 30-40 g unt, zahar si sare dupa gust.
Mod de preparare: Se curata perele de coji si samburi si se asaza cu apa la foc. Cand sunt foarte bine fierte, se trec prin sita, apoi se aseaza vasul din nou pe foc. Daca a inceput sa clocoteasca, se adauga untul, cuisoarele, zaharul si sarea. Dupa 10-15 minute, supa este gata. Se serveste la masa cu adaos de smantana.
(reteta a fost trimisa de Chereji Clara, Viseu de Sus, jud. Maramures)
Prajitura cu malai
Ingrediente: 1/2 kg malai, 1/2 kg lapte, 50 g drojdie, 3 oua, coaja de la o lamaie, o lingura faina, doua linguri zahar, o lingura unt.
Mod de preparare: Se opareste malaiul cu laptele fierbinte, se amesteca bine si se lasa sa se raceasca. Se freaca galbenusurile cu zaharul si cu coaja de la o lamaie, se adauga drojdia si se amesteca totul cu malaiul si se pune la crescut. Se face un aluat de clatite dintr-un ou, doua linguri faina si lapte. Cand a crescut coca, se unga tava cu unt, se asaza coca din malai deasupra, se pun bucatele de unt si se toarna aluatul de clatite. Se introduce in cuptor. Cand este copt se scoate si se pudreaza cu zahar.
(reteta a fost trimisa de Dedeu Vaselina, Giurgiu, Piata 1848, bl. 32, ap. 8)