Anul care stă să se încheie a fost plin de evenimente sportive, multe dintre ele având importanță majoră. Aflat într-o criză fără precedent, sportul românesc a produs câteva performanțe de excepție în intervalul ianuarie-decembrie. Unele dintre acestea au fost consecința unor eforturi sută la sută autohtone, la altele au contribuit covârșitor străinii.
Echipa feminină de spadă
Ana Maria Popescu (fostă Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au obținut singura medalie de aur a delegației României la Jocurile Olimpice de la Rio. Cele patru spadasine au reușit un parcurs senzațional în proba pe echipe: calificare obținută cu forcepsul în sfertul de finală cu SUA (24-23), victorie entuziasmantă în semifinala cu Rusia (45-31) și triumf unic în istoria scrimei românești în finala cu China (44-38).
Handbalistele de la CSM București
CSM București a reușit ceea ce a fost imposibil pentru celebra Oltchim Rm. Vâlcea: câștigarea Ligii Campionilor la handbal feminin. Amestec reușit de vedete autohtone (Oana Manea, Cristina Vărzaru, Aurelia Brădeanu) și superjucătoare străine (Mayssa Pessoa, Ana Paula Rodrigues, Isabelle Gullden) excelent antrenate și motivate de danezul Kim Rasmusesen, ”tigroaicele” au cucerit trofeul după ce au răpus favorita Gyor la Budapesta (22-22, 25-25 după prelungiri, 4-1 după loviturile de departajare).
Alex Bologa
Complet nevăzător, Alex Bologa (20 de ani) a câștigat medalia de bronz la categoria 60 de kilograme, la Jocurile Paralimpice pe care orașul brazilian Rio de Janeiro le-a găzduit în septembrie. A fost singura medalie cucerită de România la ediția din acest an și doar a patra din istoria participării tricolore la această competiție.
Horia Tecău și Florin Mergea
Medalia de argint câștigată în proba de dublu a Jocurile Olimpice ”cântărește” mai greu decât sezonul mediocru făcut de Horia Tecău (nici măcar o finală de turneu de Mare Șlem disputată și ratarea calificării la Turneul Campionilor, în condițiile în care în 2015 triumfase la Wimbledon și la Turneul Campionilor) și de Florin Mergea în restul anului.
Albert Saritov
După 24 de ani, Federația Română de Lupte s-a putut lăuda cu o nouă medalie olimpică. Protagonistul acestei realizări a fost un rus născut în Cecenia, adoptat de țara noastră. Albert Saritov (31 de ani) a obținut bronzul la categoria 97 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. ” Îmi pare rău că nu a fost aur. Sper să aduc cât mai multe succese României””, a declarat Saritov în rusă, dovedind că simte românește.
Adina Diaconu și Andreea Dragoman
La începutul lui decembrie, jucătoarele de tenis de masă Adina Diaconu și Andreea Dragoman, pregătite de Petre Arnăutu, au realizat o performanță istorică la Campionatele Mondiale pentru juniori de la Cape Town (Africa de Sud). Cele două au câștigat medalia de aur în proba de dublu feminin, primul rezultat de acest fel pentru România, dar și pentru Europa, într-un sport dominat copios la nivel mondial de reprezentanții Chinei.
Astra Giurgiu
Cu Marius Șumudică foarte inspirat pe banca tehnică, Astra Giurgiu a surprins prima dată în primăvară, când a câștigat de o manieră entuziasmantă primul titlu de campioană din istorie, devansând-o pe Steaua. Cu același antrenor la timonă, alb-negrii au surprins a doua oară în toamnă, când au reușit să se califice în premieră în ”primăvara Ligii Europa”, în ciuda problemelor financiare serioase și a pierderii unor jucători importanți (Boldrin, De Amorim, Găman).
Voleibalistele de la CSM București
Jasna Majstorovici, Roxana Bacșiș, Laura Pihlajamaki, Giulia Pincerato, Maria Karakașeva, Jole Ruzzini, Georgiana Faleș, Diana Cărbuneanu, Tamara Susici, Diana Tătaru, Mihaela Ozun și Adina Roșca au realizat în aprilie o performanță fără precedent pentru voleiul feminin românesc: câștigarea Cupei Challenge, chiar dacă au disputat meciurile de ”acasă” într-o sală improprie, situată într-un mall. La acest succes istoric a contribuit decisiv antrenorul italian Francois Salvagni.
Barca feminină de 8+1 al României
Barca de 8+1, în componenţa Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian şi Daniela Druncea, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio. Ținând cont de vârstele și de experiența sportivelor, rezultatul este o performanță, chiar dacă generația Elisabetei Lipă ne obișnuise cu medalii din metale mai strălucitoare.