În ultimele 12 luni au existat destule rezultate sub așteptări, care au confirmat situația dramatică, dacă nu cumva de-a dreptul tragică, în care se zbate sportul românesc. Într-un an în care s-au disputat Campionatul European de fotbal și Jocurile Olimpice de vară, fotbalul și gimnastica s-au aflat în prim-planul atenției, dar reprezentanții ambelor discipline au dezamăgit.

Naționala de fotbal

Naționala României, înainte de startul partidei cu Polonia (0-3), din preliminariile CM 2018. (FOTO: Vlad Chirea)

România a debutat la Euro 2016 cu o înfrângere dătătoare de speranțe (1-2 cu Franța, după un joc curajos), a continuat cu o remiză mincinoasă cu Elveția (1-1) și a sfârșit eliminată din faza grupelor după un umilitor 0-1 cu Albania. “Prăfuitul” Anghel Iordănescu a fost înlocuit pe banca tehnică de germanul Christoph Daum, dar tricolorii au jucat la fel de prost în preliminariile CM 2018, calificarea fiind în bună măsură compromisă, după numai patru meciuri (1-1 cu Muntenegru, 5-0 cu Armenia, 0-0 cu Kazahstan și 0-3 cu Polonia).

Steaua

Fotbaliștii Stelei, la fotografia oficială care a precedat meciul retur cu Osmanlispor (2-1), din grupele Ligii Europa. Victoria nu avea să le folosească roș-albaștrilor, care au fost eliminați. (FOTO: Gabriel Pătruț)

Formația patronată de Gigi Becali a cumpărat ce era mai bun în Liga 1 în intersezon (Boldrin, De Amorim, Florin Tănase, Jakolis), dar s-a și despărțit de câteva nume grele (Chipciu, Nicolae Stanciu, Varela). Noile achiziții nu au dat satisfacție, iar Steaua a jucat slab în campionat, terminând anul pe locul 2. Marea dezamăgire a fost însă ratarea calificării în “primăvara Ligii Europa”, dintr-o grupă cu Villarreal, FC Zürich și Osmanlispor, în care locul 2 părea la îndemână.

Lotul feminin de gimnastică

Diana Bulimar nu a reușit să se califice la Jocurile Olimpice cu echipa feminină de gimnastică a României. (FOTO: EPA)

Altădată “nava amiral” a delegației României la Jocurile Olimpice, lotul feminin de gimnastică (antrenat de Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea și format din Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu) a ratat calificarea la ediția găzduită în august de orașul brazilian Rio de Janeiro. Precedenta contraperformanță similară data din 1968! Țara noastră a avut doar doi gimnaști la JO 2016, Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, dar nici unul nu a reușit o clasare pe podium.

Naționala feminină de handbal

Imagine cu putere de simbol: Gabriela Perianu, ascunzâdu-se de rușine sub prosop, după eliminarea prematură a naționalei feminine de handbal a României de la Jocurile Olimpice. (FOTO: EPA)

Cristina Neagu, Oana Manea și celelalte tricolore obținuseră medalia de bronz la Mondialul din decembrie 2015 și învinseseră Norvegia în primăvară, în preliminariile Euro 2016. Prin urmare, însăși handbalistele afirmaseră că obiectivul pe 2016 este o medalie la Jocurile Olimpice. La Rio, însă, România a fost eliminată din faza grupelor, fiind învinsă chiar și de Angola. Tricolorele au ratat podiumul și la turneul final continental, pe care l-au încheiat pe locul 5.

Naționala de polo pe apă

Imagine dintr-un meci România – Ungaria la polo pe apă. (FOTO: HEPTA)

Cosmin Radu, Tiberiu Negrean și colegii lor din naționala de polo pe apă au ratat toate obiectivele majore stabilite pentru 2016. Își propuseseră o clasare pe locurile 1-6 la Campionatul European, dar au încheiat competiția pe 10, ratând implicit și calificarea la Campionatul Mondial; au încercat să obțină calificarea la Jocurile Olimpice, dar au capotat în turneul preolimpic, în fața Italiei. Aceste eșecuri l-au determinat pe Liviu Răducanu, președintele Federației Române de Polo pe Apă, să admită că 2016 a fost un an mediocru.

Echipajele de kaiac-canoe

Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi, multipli campioni mondiali și europeni la kaiac-canoe. (FOTO: EPA)

Federația de kaiac-canoe a trăit un adevărat dezastru în luna iulie. Sportivii săi au fost interziși un an din toate competițiile, din cauza scandalurilor de dopaj în care au fost implicați mai mulți români, inclusiv multiplul campion mondial și european Liviu Dumitrescu. România se calificase la Jocurile Olimpice din august cu două echipaje: kaiac 2 feminin 500 de metri (Iuliana Andreea Ţăran și Irina Lauric) și kaiac 4 masculin 1.000 de metri (Valentin Cameneschi, Aurelian Mădălin Ciocan, Cosmin Lulciuc şi Răzvan Oltean).

Simona Halep

Simona Halep, sărutând trofeul câștigat la Madrid. (FOTO: EPA)

Includerea Simonei Halep (25 de ani, locul 4 WTA) pe lista dezamăgirilor nu are legătură cu performanțele de pe terenul de tenis (calificare la Turneul Campioanelor, triumfuri la Madrid, București și Montreal), chit că nici anul acesta nu a reușit să câștige un turneu de Mare Șlem. Constănțeanca apare aici din cauza faptului că a decis să nu mai participe la Jocurile Olimpice (motivul invocat: teama de virusul Zika), după ce a afirmat că țintește medalia de aur și după ce a provocat o polemică referitoare la sportivul care merită să fie portdrapelul delegației României la festivitatea de deschidere a Jocurile Olimpice.

Urmărește-ne pe Google News