ACTUALIZARE. Secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj, Sandu Pop, a declarat, joi, la mitingul de protest organizat de membrii Sindicatului Naţional Tineret şi Sport, că sportivii români concurează la Campionatele Europene de la Glasgow (Scoţia) cu banderole albe pe braţe în semn de solidaritate cu angajaţii din sport.
„Întreg sistemul Sport şi Tineret a ajuns la capătul răbdării. Şi e de înţeles, pentru că suntem cei mai prost plătiţi bugetari din ţară. Cum s-au putut rezolva probleme pentru alte categorii, pentru noi s-ar putea rezolva şi mai uşor ţinând cont de numărul mic de salariaţi din sistem. Sportivii noştri, componenţii loturilor olimpice, vor concura azi la Glasgow, la Campionatele Europene de canotaj, cu banderole albe pe braţ în semn de solidaritate cu salariaţii din sport”, a spus Pop.
Oficialul FRC a menţionat că salariul cel mai mare din cadrul federaţiei este de 1.340 de lei net. „Kinetoterapeutul lotului olimpic feminin, cu studii superioare, este încadrat cu salariul minim pe economie. Masorul e încadrat la fel, cu salariul minim… asta înseamnă că aceşti oameni pleacă acasă cu 1.150-1.160 de lei în mână lunar. Antrenorul principal al lotului olimpic este salariatul nostru şi are 1.340 de lei net. Astea sunt salariile la noi. Cel mai mare este 1.340 lei net. Există aceste diferenţe pentru că noi am fost uitaţi de fiecare dată. Noi nu am făcut niciodată scandal, ne-am văzut de treabă. Aşa că am fost lăsaţi pe nişte grile din 2010. Şi uite că nu se mai poate, lumea nu mai rezistă. Azi sunt aici şi salariaţi de la bazele sportive din ţară. Ei toţi au salariul minim, dar muncesc şi sâmbete, şi duminici, şi sărbătorile legale, asta pentru a asigura loturilor sportive naţionale continuitate în pregătire. Ministrul în toate discuţiile a promis doar că va analiza solicitările noastre. De aceea şi am ajuns la limită pentru că vedem că nu avem partener de dialog. Acum mergem la Guvern unde vom depune revendicările noastre”, a adăugat Sandu Pop.
Aproximativ 250 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) au protestat împotriva inechităţilor salariale, joi, timp în care s-au aflat în grevă de avertisment, şi au cerut demisia ministrului Ioana Bran.
Angajaţii federaţiilor, complexurilor şi cluburilor sportive au afişat mai multe bannere în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului cu mesaje precum: „Nu uitaţi, suntem suportul rezultatelor excepţionale ale sportivilor României”, „Nu ignoraţi profesionalismul din spatele medaliilor sportivilor români”, „Nu uitaţi, sportul românesc este ambasadorul României” şi „Ne conduceţi prost, n-aveţi niciun rost”.
De asemenea, în momentul în care preşedintele SNST, Andy Nagy, a comunicat că ministrul Ioana Bran şi-a luat zi liberă joi, deşi ştia că se organizează grevă de avertisment şi miting, protestatarii i-au cerut demisia şefului MTS. „Demisia, demisia”, „Vrem salarii decente” şi „Sport şi tineret, totul e defect” au scandat protestatarii.
În lipsa ministrului Ioana Bran, conducerea Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST) a avut o scurtă discuţie cu secretarul de stat Cosmin Butuza, care le-a transmis însă că nu le poate rezolva solicitările.
După mitingul de protest organizat în faţa Ministerului Tineretului şi Sportului, cei 250 de angajaţi au plecat în marş spre Guvernul României.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST), afiliat la Federaţia Publisind şi membru al Blocului Naţional Sindical, susţine că protestează în numele a peste 3.500 de salariaţi din Sport şi Tineret. Conform conducerii SNST, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună.
Revendicările SNST sunt: egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016, reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, acordarea sporurilor – aplicarea regulamentului de sporuri, egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacante şi prelungirea contractului colectiv de muncă.
Programul acţiunilor de protest ale SNST va continua la 8 august cu grevă generală, încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor.
Pe perioada grevei, angajaţii vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală.
Toți sportivii români, din toate echipajele care au concurat în prima zi pe canalul Stratclyde, de lângă Glasgow, au purtat banderole albe la mână, în semn de solidaritate cu greva de avertisment a sportului din întreaga României, precum și cu celeltate demersuri ale oamenilor care lucrează în sport.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a solicitat auditul Curţii de Conturi a României cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu, a anunţat, joi, MTS într-un comunicat.
Conducerea MTS s-a întâlnit cu reprezentanţii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret.
Reprezentanţii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, conduşi de preşedintele Andy Nagy, s-au întâlnit joi, la ora 11,30, cu membri ai Grupului de lucru permanent la nivelul MTS pentru realizarea activităţii de comunicare, analiză şi colaborare cu Sindicatul. Discuţiile s-au concentrat pe revendicările sindicale şi pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă. Pentru că ministrul Ioana Bran a avut o întrevedere cu omologul său, Witold Banka, ministrul Sportului şi Turismului din Polonia, aflat în vizită oficială la Bucureşti, delegaţia MTS a fost condusă de secretarul de stat Cosmin Răzvan Butuza.
”În contextul protestelor declanşate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, trebuie ştiut faptul că ministrul tineretului şi sportului, Ioana Bran, a solicitat Curţii de Conturi a României un audit pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Controlul a fost solicitat atât la nivel central, cât şi la nivelul direcţiilor subordonate din teritoriu”, se arată în comunicat.
De asemenea, potrivit sursei, salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua şi vor fi mai mari, comparativ cu alte domenii de activitate, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile.
”Tot de la 1 ianuarie 2019, vor fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017. Reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice, să identifice soluţiile legale cu privire la aplicarea Legii salarizării şi a rezolvării problemelor ridicate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret”, menţionează comunicatul.
Iată rezultatele din prima zi, în ordinea probelor disputate:
Feminin dublu rame (W2-), echipajul s-a calificat DIRECT în finală.
Masculin dublu rame (M2-), merge în semifinale.
Feminin patru rame (W4-), merge DIRECT în finală.
Feminin patru vâsle (W4x), merge în recalificări.
Masculin dublu vâsle (M2x), merge în semifinale.
Feminin dublu vâsle categorie ușoară (LW2x), merge în recalificări.
Masculin opt plus unu (M8+), merge în recalificări.