„Este un rezultat extraordinar, 17 medalii la Europenele de haltere este un record absolut pentru România. Cele mai multe luasem 15, anul trecut, iar anterior erau 13, câștigate înainte de Revoluție. La Split a fost o competiție la care am evoluat strălucit, sunt șase medalii de aur. La probe olimpice am luat 7 medalii și sunt foarte mulțumit. Măcar să avem tot timpul rezultate ca acestea. Este ceva fantastic să avem 7 medalii la probe olimpice. Noi ne gândeam la 4-5, dar așa a fost competiția, și am luat 7”, a spus el.
„Fiecare concurs are surprizele lui. Dintre cele neplăcute pentru mine este faptul că mă așteptam să ia medalie Aanei și chiar Croitoru, dar n-au luat. În schimb, am avut surprize plăcute de exemplu cu Dumitru Captari, la care sincer nu mă așteptam să câștige. Alte surprize au fost medaliile luate de Bianca Molie, de Loredana Toma… Noi ne dorim înaintea competițiilor să câștige medalii, dar la final aurul este un mare bonus”, a adăugat Nicu Vlad.
17 medalii, dintre care 6 de aur
Președintele a menționat că înaintea acestor Campionate Europene s-a confruntat cu mai multe probleme, însă în final acestea au fost depășite: „Sportivii și-au dat tot interesul la această ediție, chiar dacă am întâmpinat tot felul de probleme. Banii de la buget au venit foarte târziu, ne-am confruntat cu absența banilor pentru indemnizațiile sportivilor, dar le-am dus la capăt. Am avut probleme și cu accidentările… Deci am avut și necazuri, dar război fără răniți nu există. Dar până la urmă fiecare și-a văzut de treaba lui și au reușit”.
Sportivii medaliați vor fi recompensați financiar conform legii în perioada următoare, a afirmat oficialul FRH. „Sunt convins că în următoarea perioadă se va rezolva și cu premierea medaliaților. Este o recompensă binemeritată, normal. Abia am venit, azi sau mâine o să trec și pe la MTS să discut de această problemă și cu domnul ministru (n.r. — Marius Dunca)”, a spus el.
Chiar dacă nu a câștigat decât o medalie de bronz prin Paul Dumitrașcu, România și-a îndeplinit obiectivul la Campionatele Mondiale de cadeți de la Bangkok (Thailanda), susține președintele. „La Mondialele la cadeți avem o medalie prin Paul Dumitrașcu (n.r. — bronz, 69 kg, stilul aruncat). Dar în același timp, un lucru pozitiv este faptul că avem două fete calificate la Jocurile Olimpice pentru tineret de anul viitor din Argentina. Obiectivul ăsta era, să calificăm doi sportivi și am reușit. Încă nu știu foarte sigur, în sensul că ar mai fi azi câteva probe și vedem diseară clasamentul final pe țări, dar din calculele mele avem două fete calificate”, a precizat Nicu Vlad.
România a încheiat, vineri, participarea la Campionatele Europene de haltere de la Split (Croația) cu un total de 17 medalii, dintre care șase de aur, patru de argint și șapte de bronz.
La feminin, în limitele cat. 48 kg, Monica Csengeri a obținut o medalie de aur (smuls) și două de argint (aruncat, total), iar Elena Andrieș, două de bronz (smuls, total). Mădălina Molie a luat bronzul la cat. 58 kg (total), iar Loredana Toma a luat trei medalii de aur la cat. 63 kg (smuls, aruncat, total).
În concursul masculin, Ilie Constantin Ciotoiu a cucerit două medalii de bronz, la aruncat și total, în limitele categoriei 56 kg. La cat. 77 kg, Dumitru Captari a obținut două medalii de aur (aruncat, total) și una de argint (smuls), iar Răzvan Martin una de argint (total) și două de bronz (smuls, aruncat).
Obiectivul delegației noastre a fost câștigarea a șase medalii.
Delegația României la Campionatele Europene din Croația a fost formată din 12 sportivi: feminin — Monica Csengeri (cat. 48 kg), Elena Ramona Andrieș (48 kg), Mădălina Bianca Molie (58 kg), Irina Lăcrămioara Lepșa (58 kg), Florina Hulpan (63 kg), Loredana Toma (63 kg); masculin — Ilie Ciotoiu (56 kg), Ionuț Ilie (62 kg), Florin Croitoru (62 kg), Răzvan Martin (77 kg), Dumitru Captari (77 kg), Nicolae Onica (94 kg). Andreea Aanei s-a retras din concurs (+90 kg).