Dinamo are statut de club recidivist după incidentele de anul trecut, de la meciul de la Nijmegen, din Cupa UEFA, element ce va cântări greu în faţa Comisiei de Disciplină a forului continental.
La 25 septembrie 2008, UEFA a amendat cu 12.500 de euro clubul FC Dinamo pentru incidentele produse de suporterii “alb-roşii” la Nijmegen. De asemenea, gruparea a primit un ultim avertisment. Atunci, fanii “câinilor” s-au luat la bătaie cu batavii, aruncându-se cu torţe şi fumigene, meciul fiind întrerupt cinci minute. În urma incidentelor grave de la partida cu Liberec, Dinamo va pierde sigur, cu 0-3, la “masa verde”, meciul tur cu Slovan şi, în afara unei amenzi mari, poate primi chiar şi interdicţia de a mai juca în Europa între 1 şi 5 ani. Şedinţa Comisiei de Disciplină a UEFA care va judeca evenimentele de la Bucureşti va avea loc marţi.
După ce regulamente se judecă acest caz
Regulamentul de Organizare pentru Europa League:
Articol 10 (1): “Dacă un club este responsabil pentru terminarea unui meci înainte de termen, comitetul disciplinar va decide ca partida să fie declarată forfait (n.r. – 0-3) şi/sau va hotărî descalificarea respectivului club, la care se adaugă o amendă de 50.000 de euro”.
Regulamentul disciplinar al UEFA:
Articol 11 (2), litera a: Prevederile regulamentare înscrise la articolul 14 vor fi luate în cazul în care suporterii unui club invadează terenul sau au această intenţie;
Articol 14: Următoarele măsuri disciplinare pot fi luate împotriva unui club
Paragraf k): Descalificarea din competiţia în curs şi/sau excluderea din competiţiile viitoare.
În ceea ce priveşte durata suspendării din cupele europene, aceasta rămâne la latitudinea UEFA, dar nu poate depăşi cinci ani.
Scapă uşor cu observatorul?
Observatorul UEFA la meciul Dinamo – Liberec, irlandezul Dennis Cruise, a specificat în raport că nimeni nu a fost agresat, în ciuda incidentelor:
“Nimeni nu a fost atacat, agresat sau lovit. De asemenea, suporterii de la peluză nu au intrat pe gazon”. Astfel, Dinamo ar putea folosi raportul oarecum favorabil în încercarea de a scăpa cu o pedeapsă cât mai mică.
UEFA: «Pare a fi un caz serios»
Robert Faulkner, purtătorul de cuvânt al UEFA, a enumerat sancţiunile pe care le poate primi Dinamo:
“În mod normal, dacă meciul nu este dus la bun sfârşit, atunci clubul răspunzător de întreruperea sa pierde meciul cu 0-3. În cazurile serioase, şi acesta pare a fi un caz serios, există posibilitatea ca UEFA să dicteze sancţiuni suplimentare, cum ar fi excluderea echipei din competiţie”.
Istoricul huliganismului dinamovist
Pe 10 mai 1997, în timpul unui meci cu Steaua, în Ghencea, în sectorul rezervat suporterilor dinamovişti a izbucnit un incendiu ce a cuprins imediat toată peluza stadionului. Acest incident a devenit pentru suporterii lui Dinamo un motiv de sărbătoare, în fiecare an fiind organizate petreceri care să le omagieze “isprava”. De-a lungul timpului, la chefuri au luat parte jucători ai echipei, dar şi conducători, precum Vasile Turcu!
(1997) Dinamoviştii au mers atât de departe încât au dat foc stadionului din Ghencea
♦ În 2005, când Dinamo a jucat în Bulgaria cu Levski Sofia, un autocar cu suporteri ai “câinilor” a fost atacat de bulgari cu bâte şi topoare, într-o benzinărie. Incidentul s-a soldat cu câţiva răniţi şi cinci arestaţi.
♦ Un an mai târziu, în 2006, dinamoviştii s-au răzbunat, la o partidă amicală dintre cele două echipe. Patru fani bulgari au fost rupţi cu bătaia de galeria “câinilor”.
♦ Tot în 2006, ultraşii din “Groapă” au închiriat două avioane ale companiei Blue-Air, pentru a-şi susţine echipa în deplasarea de la Bruges. La întoarcere, într-una din aeronave, cei 160 de suporteri s-au bătut între ei pe toată durata drumului, au încercat să deschidă uşa avionului şi au provocat într-un final pagube de 200.000 de euro.
♦ În 2007, galeria dinamovistă uimea din nou. La meciul din “Groapă” cu Rapid, dinamoviştii au aruncat sute de fumigene, petarde şi pocnitori, partida fiind oprită 20 de minute. După o săptămână, au făcut acelaşi lucru în Ghencea, meciul fiind din nou întrerupt.
♦ Anul trecut, Dinamo a fost amendată cu 20.000 de franci elveţieni, pentru incidentele produse de fani la meciul tur din Cupa UEFA, cu NEC Nijmegen. De asemenea, clubul a primit un ultim avertisment din partea UEFA.
♦ Cea mai recentă ispravă a “câinilor” a fost la Piteşti, în ultimul meci al campionatului trecut, când câteva zeci de fani au intrat în teren să le ceară socoteală jucătorilor. Torje a fost atunci scuipat.
Cum a decis UEFA în cazuri
UEFA nu a exclus din competiţiile europene formaţiile gazdă în trei cazuri soldate cu încheierea partidei înainte de minutul 90, asemănătoare cu întâlnirea Dinamo-Slovan, forul european dictând de fiecare dată numai meci pierdut, amendă şi suspendarea terenului.
AS Roma – Dinamo Kiev: 0-3 şi două jocuri suspendare (2004)
2004 Partida AS Roma – Dinamo Kiev, din 15 septembrie 2004, din grupa B a Ligii Campionilor, a fost suspendată, la 1-0 pentru oaspeţi, după ce arbitrul suedez Anders Frisk a fost lovit în cap de un obiect aruncat din tribună. Comisia de Disciplină a UEFA a decis ca Roma să piardă cu 0-3, iar stadionul echipei a fost suspendat pentru două meciuri în cupele europene.
Atmosfera pe stadionul San Siro devenise irespirabilă, aşa că meciul a fost întrerupt
Inter Milano, 0-3 şi patru etape de suspendare (2005)
Meciul Inter Milano – AC Milan, disputat în 13 aprilie 2005, în manşa secundă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, a fost suspendat, în minutul 75, la scorul de 0-1, în urma incidentelor provocate de fanii gazdelor. Suporterii interişti au aruncat pe teren cu sticle, fumigene şi alte obiecte. Partida a fost întreruptă pentru 25 de minute, apoi arbitrul Merk a hotărât ca întâlnirea să continue, dar după două minute fanii gazdelor au început să arunce din nou cu fumigene pe teren. S-a decis încheierea partidei. Stadionul lui Inter Milano a fost suspendat pentru patru meciuri în cupele europene. Inter a pierdut partida la masa verde, iar clubul a fost amendat cu 190.000 de euro.
Danemarca a scăpat cu 0-3 şi două meciuri de suspendare (2007)
Arbitrul german Herbert Fandel a decis să oprească partida Danemarca – Suedia, din preliminariile Euro 2008, în minutul 89, la 3-3, după ce a fost lovit de un suporter. UEFA a decis să acorde Suediei victoria, cu 3-0, şi să amendeze federaţia din Danemarca. Naţionala daneză a trebuit să dispute două meciuri de acasă la cel puţin 140 de kilometri de Copenhaga.
Olandezii de la Feyenoord şi sârbii de la Partizan au fost excluşi un an din Europa (2007)
Când a fost cazul, Comisia de Disciplină a UEFA a tăiat în carne vie. Pentru oficialii forului continental a contat în mod decisiv dacă suporterii grupărilor anchetate erau recidivişti în materie de huliganism. Astfel, cluburile Feyenoord Rotterdam (Olanda) şi Partizan Belgrad (Serbia) au fost drastic pedepsite.
♦ În sezonul 2006-2007, în cadrul grupelor Cupei UEFA, întâlnirea Nancy – Feyenoord (3-0) a fost întreruptă pentru 30 de minute după ce fanii echipei olandeze au intrat pe teren. Atunci, UEFA a decis excluderea grupării olandeze din respectivul sezon al Cupei UEFA, suspendarea pe un an din toate competiţiile europene şi amendarea clubului.
♦ Partizan Belgrad a fost exclusă din Cupa UEFA în sezonul 2007-2008 din cauza incidentelor provocate de suporteri la meciul din deplasare cu Zrjinski Mostar (Bosnia).