„Noi nu utilizăm haka diferit de modul în care îl foloseam înainte. Haka face parte din debutul meciului, iar acest lucru semnifică mult pentru echipă”, a spus Hansen duminică. „Jucătorii înţeleg tot din acest ritual, iar noi înţelegem că nu e făcut pentru altcineva decât pentru noi”, a mai spus selecţionerul.

Antrenorul a ţinut să răspundă unor foşti jucători precum Kees Meeuws, care a apreciat că haka „şi-a pierdut din prestigiu”, devenind mai mult „o expoziţie”. „Ei ar trebui să-l facă la anumite meciuri-test, dar nu la toate. Acum se joacă 14 meciuri-test pe an şi este prea mult pentru haka”, a apreciat Meeuws într-un pasaj din cartea scrisă de autorul britanic Peter Bills, „The Jersey” („Tricoul”), publicat de New Zealand Herald.

Haka era la origine dansul interpretat înaintea loviturii de începere pentru anumite meciuri, devenind progresiv practicat înaintea fiecărei partide a selecţionatei neozeelandeze.

Acest ritual a fost uneori ocazia unor dispute la marile meciuri de rugby, echipele adverse încercând să răspundă. În 1989, irlandezii s-au apropiat de „All Blacks” până la câţiva centimetri de ei, privindu-se ochi în ochi.

În 2011, înaintea finalei Cupei Mondiale, XV-le Franţei a avansat în formă de V în timpul acestui ritual, fiind aproape de a intra în partea adversă a terenului, primind amendă pentru asta.

Poate te interesează și EXCLUSIV | Simona Halep a folosit conceptul Self Talk Positive pentru a câștiga turneul de la Montreal: ”Pot! Pot!” | VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News