Extrem de tânărul Cristi Manea a făcut un meci sigur, în timp ce experimentatul Ciprian Marica nu a contribuit cu nimic notabil la joc.

Singurul gol al meciului a fost marcat de fundașul Răzvan Raț, unul dintre cei mai buni români de pe teren, care l-a învins pe extraordinarul portar Etrit Berisha, după o fază alambicată. Apărătorul de la Rayo Vallecano a împlinit, în urmă cu doar câteva zile, 33 de ani.

Pentru tricolori urmează meciul cu Algeria, care – spre deosebire de echipa antrenată de Victor Pițurcă – are pentru ce să se pregătească, urmând să participe la turneul final al Cupei Mondiale din Brazilia, în timp ce România nu a mai evoluat la o astfel de competiție din 1998.

Minutul 90 – Final de meci.

Minutul 85 – Răzvan Raț nu mai marcase de zece ani pentru echipa României, de la acel legendar 5-1 cu Germania, din 2004, de pe Giulești.

Minutul 82 – Gol România! Berisha este învins de Raț! Fundașul român a pătruns în careu, a fost blocat de portarul albanez, însă mingea a revenit la el de la Maxim, iar apoi a îndeplinit o formalitate.

Minutul 80 – Albanezii se mulțumesc cu remiza. Tânărul Manea s-a descrucat excelent la debut, însă nu același lucru poate fi spus de cei obișnuiți deja cu tricoul galben.

Minutul 75 – Rusescu a scăpat singur cu portarul Berisha, însă albanezul este în mare formă azi și parează din nou. Golul ar fi fost anulat, deoarece tușierul a indicat eronat ofsaid, fapt care va fi reclamat, probabil, de Victor Pițurcă în declarațiile de după meci.

Minutul 70 – Se pare că după remiza ”albă” cu Argentina, urmează una ”neagră” cu Albania. Raț a centrat perfect pentru Rusescu, însă Berisha a scos splendid în corner șutul acrobatic al atacantului român. La faza următoare, același Berisha s-a opus din nou extraordinar, de această dată în fața ultra-ofensivului Grigore.

Minutul 65 – Tănase și Lazăr îi schimbă pe Bourceanu și Chipciu. Pițurcă încearcă să deblocheze jocul la mijlocul terenului, însă deocamdată albanezii s-au închis excelent, în multe momente fără să depună mari eforturi. Ocaziile de gol au dispărut, iar ritmul meciului este tot mai scăzut.

Minutul 60 – Dacă pe teren lucrurile au devenit plicitistoare, în tribune – albanezii au aprins câteva torțe. Nimeni nu pare să intre în panică sau să mobilizeze jandarmeria, așa cum se întâmplă de fiecare dată la meciurile de pe teren propriu ale tricolorilor.

Minutul 50 – Tricolorii sunt constanți. Au început la fel de prost și repriza secundă: nicio ocazie de gol, nicio idee de joc și nicio realizare de care să fim mândri. Ba mai mult, ”tușierul” elvețian care stă cu ochii pe apărarea română ne-a favorizat clar la o țâșnire regulamentară a unui atacant albanez.

Minutul 46 – S-a reluat meciul. Rusescu și Matei i-au înlocuit pe Marica și Nicoliță, două mutări logice după o primă repriză groaznică făcută de cei doi titulari.

Alte câteva informații importante despre albanezi înainte de startul părții secunde: doar ei, armenii și pioșii locuitori din Vatican nu pot merge la McDonalds în țara lor, nu au câștigat niciodată o medalie olimpică, iar cu un leu românesc poți cumpăra 32 de lek (lei) albanezi.

Pentru cei curioși să asculte o melodie albaneză în vogă, vă oferim una, al cărei videoclip pare să fie redarea unui vis al mafioților din toată lumea.

După cele întâmplate în prima parte a meciului, se poate spune că fotbalul albanez pare să fi crescut semnificativ în ultima vreme, cel puțin la fel de mult ca nivelul concurentelor la concursul de frumusețe Miss Albania. În stânga imaginii este câștigătoarea din 1999 – Venera Mustafa -, în timp ce în dreapta – învingătoarea de anul trecut, Ersela Kurti.

Minutul 45 – S-a încheiat prima repriză, dar nu înainte ca Răzvan Raț să îi bage degetul în nas unui adversar, gest observat de vigilentul arbitru elvețian. Cu toate că românii au fost mai periculoși pe final de repriză, albanezii au făcut un meci mai bun, reușind să îngreuneze mult jocul combinativ încercat de tricolori.

Minutul 40 – Tricolorii s-au trezit la viață în ultimle minute, însă Berisha a avut două intervenții excelente. Grigore a fost din nou, surprinzător, omul aflat la finalizare, însă portarul de la Lazio Roma a ținut tabela blocată la 0-0.

Minutul 35 – Marica se milogește pentru un fault la marginea careului albanez. Arbitrul elvețian nu pare să tolereze cerșitul și refuză să îi facă pe placă românului. Câteva secunde mai târziu, Raț centrează excelent, iar Grigore trimite puternic cu capul, din interiorul careului, însă mingea nu prinde spațiul porții.

Minutul 30 – Albanezii joacă din ce în ce mai bine, trimițând deja cinci șuturi spre poarta lui Tătărușanu. Românii par să fie buni doar la a-și pune la pământ adversarii prin faulturi – unul dintre puținele capitole ale jocului la care și conduc.

Minutul 25 – Meciul începe să îi plictisească pe spectatorii neutri, care probabil văd fotbal de o calitate superioară la meciurile echipei locale, care evoluează în liga a treia elvețiană. Tătărușanu a reținut o lovitură de cap extrem de moale a lui Kapllani.

Minutul 20 – Albanezii conduc cu 3-1 la cornere, în timp ce tricolorii nu au tras încă pe spațiul porții lui Berisha, cu toate că Lila a fost foarte aproape să marcheze un autogol splendid Soarele din Elveția pare să îi moleșească pe elevii lui Pițurcă.

Minutul 15 – România era favorită la casele de pariuri (cotă 1.70), însă nu au confirmat acest statut în primul sfert de oră. Albanezii au pus în încurcătură construcția tricolorilor, aglomerând mijlocul terenului, în timp ce în ofensivă își concentrează eforturile pe flancuri. Mai mult, Tătărușanu – care tocmai s-a înțeles cu Fiorentina – aproape le-a făcut cadou un gol, după o ”chiflă” la marginea careului.

Minutul 10 – Tătărușanu scoate excelent în corner o minge trimisă direct pe poartă dintr-un alt corner. Albanezii par să aibă planuri mari pentru meciul din această seară. România a răspuns printr-un șut anemic al lui Chiricheș, care pare să fi pierdut mult din încredere după ce a fost tras pe linie moartă de Tottenham.

Minutul 5 – Bourceanu a întins și el la pământ un adversar, însă a scăpat fără să fie avertizat. ”Vulturii”, antrenați de Gianni De Blasi – probabil singurul italian care a emigrat în Albania – au început curajos partida, în timp ce ”tricolorii” joacă în ritmul lent cu care ne-au obișnuit.

Minutul 1 – A început partida. România a avut lovitura de start, care le-a ieșit de la a doua încercare. Albanezii sunt mult mai numeroși în tribune, elveția fiind o țară unde s-au refugiat mulți kosovari în ultimii ani. După nici un minut de joc, Nicoliță a primit cartonașul galben, după o intrare dură, demnă de un meci cu miză.

Se apropie startul meciului dintre România și Albania. Cele două echipe – ale unor țări sărace din Europa – se întâlnesc în Elveția, aproape de malul lacului Neuchatel, în cochetul oraș Yverdon. Ambele echipe au ratat calificarea la Cupa Mondială, astfel încât singura utilitate a acestui joc este pregătirea pentru vacanța de vară.

Victor Pițurcă este prezent și la acest meci pe banca tehnică, cu toate că România a ratat, cu el antrenor, calificarea la turneul final din Brazilia, care va începe în nici două săptămâni. Cel mai probabil, tehnicianul încă încearcă să evalueze capacitățile echipei sale, care a oscilat între eșecul din baraj cu Grecia (2-4, la general) și remiza din amicalul cu Argentina (0-0 la București). Un joc amical cu Albania, care nu a mai câștigat în fața României din 1958, însă care a învins de curând Malta (2-0).

În primul unsprezece al tricolorilor este prezent și promițătorul fundaș Cristian Manea, de la Viitorul Constanța, el devenind cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată pentru echipa națională, la doar 16 ani, 9 luni și 22 de zile. Debutul său poate fi stricat doar de o evoluție peste așteptări a atacanților Kapllani și Cikalleshi.

Apărătorul român nu ar trebui însă să își facă prea multe griji, primul nemaireușind să marcheze pentru Albania de aproape șase ani, în timp ce Cikalleshi va avea și el mari emoții în această seară, fiind, de asemenea, la primul meci în națională.

România: Tătărușanu – Manea, Grigore, Chiricheș, Raț – Bourceanu, Pintilii – Nicoliță, Chipciu, Maxim – Marica (c). Antrenor: Victor Pițurcă

Albania: Berisha – Lila, Curri, Cana (c), Agolli – Kace, Abrashi, Lenjani, Vila – Kapplani, Cikalleshi. Antrenor: Gianni De Biasi

UPDATE 18.30 În momentul în care naţionala României a ajuns în faţa stadionului din Yverdon-les-Bains, câteva sute de suporteri albanezi au început să strige ”Ţiganii, ţiganii!”. Apoi, jucătorii noştri au ieşit pe gazon pentru a inspecta terenul de joc.

UPDATE 18.00: Flavius Stoican, antrenorul lui Dinamo, este mândru că jucătorul său Cosmin Matei a fost convocat la naţională. „E un sentiment de bucurie enormă pentru că Matei a fost selecţionat la echipa naţională, mai ales după randamentul lui din ultima perioadă când aproape la fiecare meci a reuşit să înscrie şi sunt convins că Matei încă mai are multe de arătat. Sunt convins că bucuria lui a fost foarte mare, pentru că nu vă exagerez, dar cred că aproape zilnic discutăm despre acest subiect!”, a declarat Stoican la Digi Sport.

Cosmin Matei rememorează perioada în care spera să fie convocat la echipa naţională. „Acesta a fost obiectivul meu, să fac pasul la prima reprezentativă, este visul oricărui jucător, să joace pentru ţara lui”, a declarat Matei pentru sursa menţionată.

UPDATE 16.40: În jurul prânzului, componenţii naţionalei României au ieşit la o plimbare în părculeţul din apropierea hotelului în care sunt cazaţi: Grand Hotel des Baines, anunţă site-ul oficial al FRF. Tricolorii s-au relaxat aproximativ 30 de minute, după care s-au întors în camere. Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a făcut şi el o plimbare cu bicicleta.

UPDATE 14.50: Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care i-a lăudat pe tricolorii pregătiţi de Victor Piţurcă. ”Am convingerea că avem lotul optim pentru o calificare. Avem o generaţie de eroi! Nu vreau să pun presiune pe jucători, dar trebuie să câştigăm ambele meciuri amicale din Elveţia. Avem nevoie de asta, pentru a pregăti victoriile următoare. Am avut discuţii cu unii dintre jucători. În special, cu Pantilimon, mai ales că suntem din acelaşi oraş amândoi, am jucat fotbal împreună”, a spus Burleanu.

Deşi s-a întâlnit cu fostul preşedinte Mircea Sandu în cantonamentul tricolorilor din Elveţia, actualul şef de la Casa Fotbalului a evitat orice discuţie cu ”Naşul”: ”Ultima discuţie pe care am avut-o cu Mircea Sandu a fost la Torino. Cred, însă, că e mai util să vorbim despre meciurile naţionalei României, nu despre conflictul dintre mine şi domnul Mircea Sandu”. Burleanu a ţinut, totuşi, să trimită o ”săgeată” către rivalul său: ”Cred că ar trebui să punem o limită de vârstă la preşedinţia FRF”.

Răzvan Burleanu a mai precizat că va merge la Cupa Mondială din Brazilia: ”Voi ajunge la Mondial, dar numai la meciul de deschidere. Nu am o echipă favorită la turneul final, dar mă uit cu admiraţie la echipa Belgiei, care ar putea fi un model pentru România”.

UPDATE 13.40: Întâlnire de gradul zero în Elveţia, în cantonamentul naţionalei! Răzvan Burleanu, noul preşedinte al FRF, a dat nas în nas cu Mircea Sandu, fostul şef de la Casa Fotbalului, care a mers pe banii lui să vadă meciurile cu Albania şi cu Algeria. Burleanu şi Sandu s-au atacat violent cu câteva zile în urmă. Burleanu a vorbit despre necesitatea unei „deratizări” după „şobolanul” Sandu, iar „Naşul” l-a ameninţat cu judecata.

///

Naţionala de fotbal a României joacă astăzi cu Albania (ora 20.00, Antena 1), în prima partidă amicală programată în stagiul de pregătire din Elveţia. Tricolorii vor mai disputa un joc de verificare şi pe 4 iunie, tot în Elveţia, împotriva Algeriei, reprezentativă calificată la Cupa Mondială din Brazilia.

Meciul România – Albania, ce va fi găzduit de stadionul ”Municipal” din Yverdon, este al 18-lea între cele două ţări. Bilanţul este unul net favorabil tricolorilor: 12 victorii, trei egaluri şi două înfrângeri. Dintre cele 17 jocuri care au avut loc până acum, doar 4 au fost amicale, informează site-ul oficial al FRF.

Cel mai mare scor în confruntările dintre reprezentativele celor două ţări s-a consemnat în 1950, când România învingea cu 6-0 într-un amical disputat pe fostul stadion ”Republicii”. Ultimul eşec al tricolorilor în faţa Albaniei s-a consemnat în 1948, când adversara de astăzi s-a impus cu 1-0 la Bucureşti, într-un meci contând pentru Jocurile Balcanice.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News