”A sosit ziua revanșei! Vrem să învingem SUA! Americanii au 7-1 în meciurile directe cu noi, sâmbătă dorim să câștigăm noi”, spune Dumitraș. Singurul succes al ”stejarilor” s-a întregistrat în 1999, la Cupa Mondială, 27-25.
De asemenea, cele trei partide test sunt ultimul criteriu de selecție pentru calificările la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, meciuri care încep în primăvara viitoare. ”Avem o strategie pe care am început-o în 2012. După cum vedeți, selecționerul galez Lynn Howells are continuitate, avem încredere în el. În aceste meciuri, pe lângă jucătorii consacrați, vom vedea și jucători tineri. Unii și-au câștigat locul în echipă, ceilalți trebuie să muncească în continuare”, a completat Dumitraș.
Fostul mare rugbist român a dezvăluit, la Radio România Actualități, că o miză în perspectivă ar fi acceptarea României într-o viitoare 8 Nations, în care ar urma să fie cooptate Georgia și ”stejarii”: ”Toamna viitoare sperăm să aducem la București o echipă din Turneul celor 6 Națiuni! Am avut discuții, ni s-a spus simplu: ”Italia aduce 4.000.000 de euro după un astfel de test, voi cât aduceți?”. Totul a devenit un business, un show. De aceea, la meciul cu SUA, facem și noi spectacol. Am văzut și cozi la bilete, sper ca stadionul Arcul de Triumf să fie plin la disputa cu americanii”.
Conform unor surse autorizate, toamna viitoare ar putea sosi la București, pe Arena Națională sau pe Cluj Arena, Scoția sau Italia!
România, meciuri mari doar la Cupa Mondială!
Cu Scoția am jucat ultima oara în 2011, la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, pierzând, la capătul unui joc bun, 24-34.
”Stejarii”, care, la începutul anilor 80 erau pe punctul de a fi cooptați în Turneul celor 6 Națiuni, nu mai dispută de ani buni teste cu națiunile majore din rugby.
În 2000, după 20-67 la București, francezii au anunțat ca nu vor mai juca testul anual cu România fiindcă nimeni n-are nimic de câștigat din el! ”Cocoșii” – din cauză că n-au oponentă, iar ”stejarii” pierd la scoruri astronomice. De atunci, am mai jucat cu Franța, în 2003 (8-46 la Lens) și în 2006, 14-62 în Cotroceni!
Pe de altă parte, Scoția și Italia sunt echipele pe care, teoretic, încă putem sa le batem. De altfel, la edițiile trecute ale Cupei Mondiale am făcut meciuri bune și cu Italia, si cu Scoția.
Cu Scoția am mai jucat, în afara Cupelor Mondiale din 2011 și 2007 (0-42), în 2007 (0-42), 2006 (6-48 la Edinburgh), 2005 (19-39) și 2002 (în deplasare, 10-37).
”Echipa națională trebuie să confirme pentru a avea mare încredere în campania de calificare la Cupa Mondială 2019. Trebuie să confirme atât din punct de vedere al performanței sportive, cât și din cel al rezultatelor, bineînțeles, și trebuie să rămânem între cele 16 națiuni care participă la CM. Sunt lucruri foarte importante pentru viitorul rugbyului românesc, pentru tinerii din România care îmbrățișează acest sport, și de aceea este foarte important ca în această toamnă să câștigăm cele trei meciuri-test internaționale. Noi trebuie să provocăm șansa ca cei din forul internațional să ne propună meciuri mai interesante, cu echipe din Tier 1”, a spus Dumitraș.
Victorie la zero cu Franța
În anii 80, posibilitatea de a juca împotriva țărilor celor mai bune în acest sport a ajutat la dezvoltarea rugby-ului în România; rugbiștii românii au căpătat un stil specific de joc, construit în jurul unor puternice pachete de înaintare. Forța reală a ”stejarilor” a fost demonstrată în 1979, într-un meci test împotriva Țării Galilor, la Cardiff: românii au condus până în clipele finale ale jocului, când numai un dropgol de ultim moment al galezilor a făcut ca aceștia să învingă la limită, cu 13-12. Anul următor, România învingea clar Franța la București, cu 15-0 (pe Giulești cu 20.000 de oameni în tribune), unul dintre putinele jocuri din istorie în care ”cocoșii” nu au marcat, și obținea un rezultat egal, 13-13, împotriva Irlandei.
În anii 1980, în țară existau mai mult de 12.000 de jucători, activând în 110 cluburi. Țările britanice au introdus în palmares meciurile împotriva României începând cu anul 1983. În noiembrie în acel an, Țara Galilor era înfrântă categoric la București, cu 24-6.
Apoi, pe 24 mai 1990, România bătea Franța la Auch. De atunci, deși am mers la toate edițiile de Cupă Mondială, rezultatele mari cu puterile din rugby au lipsit.