UPDATE ora 7.20: La capătul cursei pe care au dominat-o încă de la început, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au oferit primele declarații în calitate de campioane olimpice, potrivit corespondenților GSP, aflați în Japonia.
„A fost o cursă grea, dar foarte frumoasă. Am plecat cu încredere și am reușit să aducem medalia. Ne-am îndeplinit visul, i-am făcut mândri pe cei de acasă și suntem foarte fericite. Am bătut recordul olimpic… Ne doream, dar nu ne așteptam. Am dat tot ce am avut mai bun azi”, a declarat Ancuța Bodnar.
Pe podium am simțit fericire, mândrie, bucurie, recunoștință, mulțumire. I-am făcut mândri pe toți. Eram atât de fericită, parcă nu îmi venea să cred. Am meritat totul!
Ancuța Bodnar:
Cele două au stabilit un nou record olimpic al probei. Este primul titlu olimpic adus de canotajul românesc după 13 ani și a 20-a medalie de aur în total.
Foto: Profimedia
Favorite înaintea cursei decisive, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au repetat evoluția entuziasmantă din semifinale și s-au impus și în finală.
După primii 500 de metri, ele aveau deja peste o secundă avans față de locul doi. Apoi, la următoarele checkpointuri, de 1.000 și 1.500 de metri, diferența s-a mărit.
Româncele au încheiat ultimul act cu 6:41,03, la peste 3 secunde de locul 2, ocupat de Noua Zeelandă. Bronzul a fost câștigat de barca din Olanda.
Iată cursa Ancuței Bodnar și a Simonei Radiș:
Simona Radiș, 22 de ani, la fel ca partenera ei, a fost portdrapelul României la festivitatea de deschidere, împreună cu înotătorul Robert Glință.
Canotajul aduce, astfel, a doua medalie pentru România de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Prima a fost obținută la scrimă (spadă) de Ana Maria Popescu.
Este a 90-a medalie de aur din istoria României.
Primul aur a fost obținut la JO 1952, ținute la Helsinki, de tiristul Iosif Sîrbu, care a câștigat medalia supremă în proba de armă liberă, calibru redus, 40 de focuri, poziție culcat.