Sporitivul român de 19 ani a cucerit, luni, 29 iulie, medalia de aur la JO 2024, în proba de 200 de metri liber.

Ulterior, miercuri, 31 iulie, David Popovici a câștigat și medalia de bronz în proba de 100 de metri liber.

După această ultimă cursă fantastică, în care s-a doborât recordul mondial, iar sportivii de pe locurile 2, 3 și 4 au fost diferențiați de o sutime de secundă, David Popovici a fost autorul unui discurs-manifest în care a criticat lipsa de condiții și interes al autorităților și al politicienilor români când vine vorba de sport.

„Ne antrenăm în același bazin de la Complexul Lia Manoliu, în care am învățat să înot de la 4 ani. De-asta sunt și așa bronzat, cu urmele de la ochelari, pentru că înot acolo în aer liber… Iarna se improvizează un balon în care ne-am obișnuit cu frigul și în care un om normal se sufocă după trei minute… Bazinul din interior de la Lia Manoliu e de foarte mult timp… Se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic”, a spus, printre altele, David Popovici.

România ar mai putea obține medalii joi, când echipajele de la canotaj vor concura în patru finale.

China e pe primul loc

Revenind la clasamentul pe medalii după ziua de miercuri, primul loc este ocupat de China, cu 19 medalii, dintre care nouă de aur, şapte de argint şi trei de bronz.

Locul doi este ocupat de Franţa, cu 26 medalii (8 aur, 10 argint, 8 bronz), iar pe trei este Japonia – 15 medalii (8 aur, 3 argint, 4 bronz).

Cu o medalie de aur și una de bronz, România ocupă locul 19, la egalitate cu Croația și Guatemala.

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Urmărește-ne pe Google News